
Gerçek hiç bu kadar ‘sanal’ olmamıştı!
Teknoloji o kadar baş döndürücü bir hızda ilerliyorki artık tüketiciler şirketlerin ürünlerine yetişmekte zorlanıyor. Hergün yeni bir ürün hayatımıza girerken, bir çoğunun işlevini bile öğrenemeden ‘modası’ ya da ‘modeli’ geçmiş oluyor. Teknoloji dünyasında bilgisayarlarla başlayıp, tablet ve akıllı telefonlarla devam eden rekabette yepyeni bir alan açılmış gibi görünüyor. Akıllı cihazların etrafımızı sardığı ve milyarlarca adet satıldığı günümüzde son yılların en popüler teknolojik ürünü hiç kuşkusuz ‘sanal gerçeklik’ sağlayan cihazlar. Microsoft, Sony, Samsung, HTC ve Oculus gibi firmalar bu alandaki ürünlerini tanıtırken, yepyeni bir alan olan ‘sanal gerçeklik’te rekabet artacak gibi görünüyor.
ORADA OLMA HİSSİ
Geçtiğimiz ay Microsoft’un tanıttığı HoloLens, Windows işletim sistemiyle duyurulan bir üründü. Üç boyutlu hologramların fiziksel ortamlarda kullanılmasına imkân veren HoloLens’in dışında, oyunseverler için Oculus, Sony ve HTC’nin dünyanın en büyük oyun markası Valve ile birlikte ürettiği Vive önplana çıkıyor. Sanal gerçeklik sağlayan gözlükler; savaş, yarış gibi oyunlarda oyunculara ‘orada olma’ hissi yaşattığı için beğeniliyor.
SAMSUNG GEAR VR
Samsung’un sanal gerçeklik cihazı Gear VR daha hafif bir şekilde güncellendi. Oculus desteğiyle geliştirilen Gear VR, 360 derece görüntü sağllıyor. İlk çıktığında Galaxy Note 4’le uyumlu olan cihaz, Samsung’un yeni çıkardığı Galaxy S6 ve S6 Edge ile de uyumlu hale geldi. Daha çok oyun severlere hitap eden gözlük, telefondaki görüntünün USB aracılığıyla ekrana aktarılmasıyla sanal gerçeklik imkânı sunuyor.
KULLANICILARIN YARISI PIN KODU KULLANMIYOR
ESET’in Mobile World Congress’de 500 akıllı telefon kullanıcısı ile yaptığı ankete göre, ankete katılanların yüzde 9.7’si telefonlarını bir kez kaybetmiş ya da çaldırmış. Kullanıcıların yüzde 31’i güvenlik ihlaline uğradığını aktarırken, yüzde 32.4’ü her hangi bir güvenlik yazılımı kullanmadığını belirtti.
YEDEKLEME ÖNEMLİ
Dünya Mobil Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan ESET Güvenlik uzmanı Raphael Labaca Castro, Android kullanıcıları için güvenlik çözümünün çok önemli olduğunu belirtti. Castro, “Bu platformla ilgili geçtiğimiz yıl rekor kıran tehditler ile karşılaştık. Buna bizim araştıma laboratuarlarımız tarafından keşfedilen ilk dosya şifreleme fidye yazılımı da dahildir” dedi. Castro’ya göre, her hangi bir zarara karşı iyi bir korunma yolu da akıllı telefonlarınızda depolanan verilerin düzenli yedeğini almaktır. ESET’in anketine bağlı olarak katılımcıların yüzde 19.7’si hiçbir şekilde yedek almamakta, yüzde 35.7’si ise bazen yedek almaktadır.
KİLİTLEME ETKİLİ BİR YÖNTEM
Fiziksel bir ihlale karşı en iyi koruma aracı cihazı kilitlemektir. Kilitleme sağlayan Anti-Theft özellikli güvenlik yazılımları ayrıca cihazın konumunu belirlemede de kullanılır. Fakat katılımcıların yüzde 29.3’ü telefonlarını kilitlemiyor ya da istenmeyen erişimlere karşı kilitli ekran da kullanmıyor. Yüzde 55.3’ü PIN kodunu da kullanmıyor.
ÖNDER ÇELİK
[email protected]