Toshiba’nın Türkiye distribütörü TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş. Wi-Fi bağlantı özellikli HDD depolama cihazı Canvio AeroCast modelini tanıttı. Toshiba’nın Canvio depolama serisine yeni katılan model, medya içeriklerini mobil cihazlardan tamamen kablosuz olarak paylaşmaya ve yedeklemeye imkân verirken, Google Cast Ready uygulamasını indirerek eğlence içerikleri tamamen kablosuz olarak doğrudan HDTV’ye aktarılabiliyor. Canvio AeroCast kendi kablosuz LAN ağını yarattığından, içeriklerinize erişmek için internete bağlı olmanıza gerek kalmıyor.
6 CİHAZDAN ERİŞİLEBİLİYOR
1TB depolama kapasitesi sunan, taşınabilir Canvio AeroCast’a aynı anda akıllı telefon, tablet veya notebook gibi altı adet cihazdan erişilebiliyor; böylece aileler ve arkadaşlar için aynı ev içinde içerik paylaşımı son derece kolay hale geliyor. Ayrıca, Android ve iOS cihazlar için özel Toshiba Kablosuz HDD uygulaması ile mobil cihazlarınızda internet gezintisi, streaming veya dosya kaydetmek her zamankinden daha da kolay. Kullanıcı arayüzü, görüntüleri ön izleme ve kilit kelime ile arama özelliklerine sahip olduğundan kullanımı basit. Ayrıca kullanıcının film, müzik ve fotoğraf gibi kişisel dijital içerikleri tüm aile ile birlikte izleyebilmek için evdeki televizyona kablosuz olarak aktarılabiliyor. Windows ile uyumlu olduğundan Canvio AeroCast üzerindeki içeriklere Windows Explorer kullanarak da erişilebiliyor. Kesintisiz streaming için beş saate kadar pil ömrü sunan Canvio AeroCast, hareket halindeyken kullanılabildiği gibi AC-Adaptör ile süreye bağımlı olmadan da kullanılabiliyor.
MERKEZİ YEDEKLEME NOKTASI
TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri Genel Müdürü Aytaç Biter yaptığı açıklamada, “Canvio AeroCast kablosuz HDD, ev içindeki tüm aile bireylerine mükemmel bir merkezi yedekleme noktası yaratmak üzere tasarlandı. Sürekli olarak tüketicilerden farklı mobil cihazlardan erişilebilen güvenli bir kişisel depolama çözümü ile ilgili talepler alıyoruz. Canvio AeroCast kablosuz HDD kendi kablosuz LAN ağını kurarak ve tüm aile bireyleri için şifre korumalı depolama sağlayarak, ticari bulut hizmetlerine yerel bir alternatif olarak çalışıyor” dedi.
AKILLI TELEFONA YAPIŞTIK
Y kuşağı (1980-1999 arasında doğanlar), çalışma şeklinin bugüne kadar hiç olmadığı kadar mobil olacağı bir kuşak olacak. Unify’ın Y kuşağı için yaptırdığı araştırmaya göre, Y kuşağının yüzde 96’sı günlük olarak akıllı telefonlarını kullanıyor, yüzde 50’si internete akıllı telefonlar üzerinden bağlanıyor ve yüzde 18’i sadece mobil cihazlar üzerinden internete giriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 83’ünün akıllı telefonlarını uyurken bile baş uçlarında tuttuklarını dile getirmeleri ise diğer bir sonuç.
09:00-17:00 MAZİDE KALDI
Mobil hayat tarzını benimseyen Y kuşağının yüzde 89’u 09:00-17:00 zamanlı bir iş yerinden çok daha esnek çalışma saatleri sunan firmaları tercih edeceğini söylüyor ve yüzde 89’u mobil çalışma planlaması yapacağı iş yerlerinde daha mutlu olacağını belirtiyor.
MOBİLİTE İLE İŞ MODELLERİ DEĞİŞİYOR
Son yıllarda internet erişimine sahip cihaz sayısının artmasıyla birlikte mobilitenin hâkim olduğu bir çağa girdiğimizi belirten Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu, “Mobilite ile sadece şirketler değil, kullanıcılar da bir dönüşüm yaşıyor, iş süreçleri ve iş yapış şekilleri köklü bir şekilde değişiyor. Önümüzdeki yıllarda mobilitenin daha fazla ağırlık kazanacağını ve bu eğilimin artarak devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
MASAÜSTÜ KULLANILMIYOR
Mobil çalışma alanlarına bakıldığında; Y kuşağının yüzde 60’ının işyerinde kendi cihazlarını veya kişisel uygulamalarını kullandıklarını, yüzde 70’inin kullandığı uygulamaların kurumsal BT politikaları tarafından desteklenmediğini, yüzde 74’ünün masaüstü telefonların iş yerinde kullanım ömrünün bittiğini, yüzde 31’inin dokümanlarına ulaşabilecekleri Dropbox gibi uygulamaları kullandıkları ve yüzde 22’sinin de mobil erişim için Google Drive kullandığı görülüyor.
TELEKOMÜNİKASYON PAZARINDA 2015’TE YÜZDE 50 BÜYÜYECEK
150 milyon dolarlık iletişim sistemleri pazarına hitap eden Bircom’un CEO’su Burçin Bircanoğlu, 2014’ü yüzde 35 büyüme ile kapattıklarını belirterek, “Gelecek yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz. Yeni projelerimiz var, bunları zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. Bircanoğlu, çağrı merkezlerine kulaklık sattıklarını ve bu pazarda yüzde 25 pazar payına sahip olduklarını dile getirdi. Tüm dünyada hayata geçirilmeye çalışılan akıllı sistemlerle ilgili de faaliyetleri olduğuna işaret eden Bircom CEO’su, “Yeni yapıların çoğunda akıllı sistemler kullanılıyor. Biz şe müşterilerimize akıllı kapı iletişim ve güvenlik hizmeti sunuyoruz. Gelişen bir alan” diye konuştu.
1.200 MAĞAZA YENİLEMEYE 200 MİLYON TL HARCAYACAK
Türkiye genelinde 1.200’den fazla mağazasının dijital dönüşümü için bayi yatırımları da dahil 2 yılda 200 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmayı hedefleyen Vodafone, mağaza yatırımcılarını ve çalışanlarını Antalya’da gerçekleştirdiği Vodafone Ticari Operasyonlar Zirvesi’nde bir araya getirdi. Zirveyi değerlendiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıldağ, “Yenilenen mağazalarımızla, Türkiye’nin her yerinde aynı kalitede hizmet sunmayı ve daha yüksek müşteri memnuniyeti sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmamızda önemli rolü olan mağaza yatırımcılarımızı bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
‘TEKNOLOJİYİ İYİ KULLANIYORUZ AMA ÜRETİMİNİ YAPAMIYORUZ’
Intel’in başlattığı sosyal inovasyon projesi Çözüm Kumbarası’nda kazanan projeler belirlendi. Gençlerin teknolojiyi kullanarak, toplumsal faydayı odağına alan ve hayatı kolaylaştıran iş çözümleri geliştirmelerini amaçlayan Çözüm Kumbarası’ndan seçilen üç yaratıcı projeden birinci 25 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü ise 10 bin TL destek almaya hak kazandı. Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, “Ülke olarak teknolojiyi çok iyi kullandığımız halde üretimini yapmıyoruz” dedi. İldeniz, teknoloji sayesinde GSMH’nin birkaç puan artabileceğini sözlerine ekledi.
ANDROİD İŞLETİM SİSTEMLİ MİNİ TABLET VENUE 7 ÇIKTI
Dell’in Android işletim sistemine sahip tableti Venue 7 1280X800 ekran çözünürlüğü sunuyor. Ayrıca Venue 7’nin IPS ekran teknolojisi ile ekranı her açıdan görmek mümkün. Venue 7’nin 9.5 mm’den daha ince gövdesi ve 314,6 gramlık ağırlığı var. Dell Venue 7, “802.11b/g/n Wi-Fi” kablosuz erişiminin yanı sıra, “Bluetooth” 4.0 ve GPS alıcısına sahip. Cihazda 2 GHz çift çekirdekli Intel Atom işlemcisi Z2580 bulunuyor. Dell’in minimal tableti, 8 GB’lık dâhili hafızaya ve 32 GB’a kadar artırılabilir bellek kapasitesine sahip. Ürünün tavsiye edilen satış fiyatı ise 279 TL.
SOĞUK SAVAŞIN YERİNİ SİBER SAVAŞ ALDI
Kuzey Koreli hacker’ların Sony Pictures’ı hack’lemesi ve ardından bu ülkenin internet erişimi ile 3G şebekesinin saatlerce kesilmesi soğuk savaştan sonra siber savaş mı başlıyor dedirtti. ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz günlerde, Sony’ye saldırı nedeniyle Kuzey Kore’ye zamanını kendilerinin belirleyeceği orantılı bir yanıt vereceklerini açıklamıştı. İnternet güvenlik uzmanları da yeni yılda siber savaş yaşanabileceğini belirtiyor. McAfeeLabs’ın 2015 yılı siber tehtid tahminlerine göre, yeni yılda siber savaş ve cassusluk taktikleri artış gösterecek.
2015 YILI TEHDİT ÖNGÖRÜLERİ
lSİBER SAVAŞ VE CASUSLUK
Uzun vadeli oyuncular daha sinsi bilgi toplayıcılara dönüşeceğinden, siber casusluk saldırılarının sıklığı artmaya devam edecek; siber saldırı kabiliyetlerini yeni kazananlar ise hassas bilgi çalmanın yollarını arayacaklardır.
lGİZLİLİK TARTIŞMALARI
Hükümetler ve şirketler tutarsız şekilde tanımlanan “kişisel bilgi”lere adil ve yetkili erişimin ne olduğuyla ilgili mücadele etmeye devam ettikçe veri gizliliği sıcak bir gündem maddesi olmayı sürdürecek.
lFİDYE YAZILIMLAR BULUTA GEÇİYOR
Fidye yazılımlar yayılma, kriptolama yöntemlerini ve aradıkları hedefleri geliştirecekler. Daha fazla cihazın bu tür saldırılara uğrama olasılığı var.
lMOBİL SALDIRI
Mobilsaldırılar, yeni teknolojiler saldırı yüzeyini genişlettikçe hızla büyümeye devam edecektir. lPOS SALDIRILARI POS saldırıları kârlı olmaya devam edecek ve dijital ödeme sistemleride görülen ciddi artış siber suçluların istismar edeceği yeni saldırı yüzeyleri sağlayacak.
ANDROİD MARKETİN EN İYİ UYGULAMALARI
Google’ın uygulama mağazası Google Play 2014’ün en iyi uygulamalarını listeledi. 2014’ün en iyi uygulamaları büyük çoğunluğu ücretsiz, toplam 155 uygulamadan oluşuyor. En iyiler arasında; Radyo, Camera ZOOM FX, TRT Haber bulunuyor.
YILBAŞI HEDİYESİ AKILLI TELEFON İLE LED TV OLDU
TeknoSA’da yılbaşı dönemi boyunca en çok tercih edilen ürün akıllı telefon oldu. İkinci olarak Led TV’ler öne çıkarken, üçüncü sırada ise tabletler yer aldı. Yılbaşı hediyesi için oyun grubu ürünlerine olan ilgide ise yüzde 75 artış gözlendi.
REEDER 1 MİLYON ADET SATIŞ HEDEFLİYOR
E-kitap okuyucu pazarında yerel markalar arasından sıyrılıp üçüncü sıraya yerleşen Reeder’ın 2015’te 1 milyon adetin üzerinde satılması bekleniyor. 2014’te hedeflediği ciro değerinin üzerine çıkan ve yaklaşık 250 bin adet Reeder markalı cihaz satışına ulaşan Selekt Bilgisayar’ın CEO’su Uygar Saral, “2014 yılı hacim olarak yüzde 450 büyüdüğümüz yıldı. Personel sayımızı da önceki yıla göre 5 kat artırdık. Reeder markasıyla 2015 hedefimiz geçen seneki ciromuzu 4’e katlamak” dedi.
HAZIRLAYAN ÖNDER ÇELİK