
TP-LINK akıllı cihazları birbiriyle konuşturacak
Türkiye pazarında 200 çeşide yakın ürünle yer alan kablosuz ağ şirketi TP-LINK, 4G ve nesnelerin interneti teknolojilerine yönünü çevirdi. Geçen yıl yüzde 10 büyüyen şirket, 154 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Yeni ürünleri ve 2015 hedeflerini paylaşan TP-LINK Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, 2014 yılında TP-LINK’in dünya genelinde büyümesini sürdürerek gelirlerini 2 milyar doların üzerine çıkardığını belirterek, “TP-LINK, küresel pazara açıldığı 2005 yılından bu yana her yıl büyüme gerçekleştirdi. 2014 yılında uluslararası satış gelirleri yüzde 19 arttı. Türkiye’de de ofis açtığımız 2010 yılından beri büyüme elde ediyoruz” dedi. Türkiye pazarında, yaşanan genel daralmaya karşın gelirlerini yüzde 10 artırdıklarını açıklayan Dinçer, 2015 yılında da hem küresel pazarda hem Türkiye pazarında büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti.
HER ŞEY AKILLANIYOR
Kablosuz ağ şirketi TP-LINK, başta 4G olmak üzere, nesnelerin interneti, akıllı evler gibi yeni teknolojilere odaklandı. TP-LINK Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, “Her nesnenin internete bağlanıp, akıllı hale gelmesini sağlamak üzere çalışıyoruz” dedi.
TP-LINK’in yeni teknolojilere yatırım yaptığını açıklayan Dinçer, 2015 yılında odaklanılacak yeni ürünleri tanıttı. Türkiye’de bu yıl içinde kullanıma açılması planlanan 4G teknolojisine yönelik ürün ve çözümlerin hazır olduğunu belirten Dinçer, 4G destekli taşınabilir yönlendiricilerini yıl içinde satışa sunmayı planladıklarını söyledi. 4G ile birlikte mobil cihazlardan veri trafiğinin katlanarak artacağını vurgulayan Dinçer, “Mobil cihaz kullanımı daha da yaygınlaşacak. Farklı cihazlar arasında veri aktarımlarını daha hızlı yapabileceğiz. TP-LINK olarak her yerden, her zaman internete ulaşmamızı sağlayan cihazlar üretiyoruz. 4G teknolojisi de desteklediğimiz teknolojiler arasında yer alıyor” dedi.
TP-LINK’in akıllı ev, bulut bilişim ve nesnelerin interneti (loT) teknolojilerine yatırım yaptığını belirten Dinçer, 2015 yılında bu teknolojilere yönelik ürünleri duyuracaklarını vurguladı. TP-LINK’in ana faaliyet alanı olan kablosuz ağ teknolojilerini tamamlayan teknolojilere ilgi duyduğunu açıklayan Dinçer, “Akıllı evleri yönetmeyi sağlayan ürünlerimizden bazıları şu anda mevcut. Yeni modeller ve yepyeni ürünler de görücüye çıkmaya başladı” dedi. “‘Nesnelerin İnterneti’ konusunda çalışma yapan uluslararası konsorsiyumda yer alan TP-LINK, giysiden evde kullandığımız eşyalara kadar her nesnenin internete bağlanıp, akıllı hale gelmesini sağlamak üzere çalışmalar yapıyor” diyen Dinçer, TP-LINK’in mobil, dokunmatik ve akıllı cihazlara odaklandığını vurguladı.
YEDEK ŞARJ SEVİLDİ
TP-LINK’in Türkiye’de daha çok bireysel ürünleriyle tanındığını, ama kurumsal pazara yönelik de çok sayıda ürünü olduğunu ifade eden Dinçer, “Fiyat/performans açısından kurumlara avantaj sağlayacak çözümlerimiz ile 2015 yılında kurumsal pazarda daha iddialı olacağız” dedi. TP-LINK’in 2014 yılında satışa sunduğu farklı ürün gruplarına da değinen Dinçer, yedek şarj birimi (powerbank) ile güzel bir başarı elde ettiklerini söyledi. Bu ürün grubunda model sayısını artıracaklarını açıklayan Dinçer, ayrıca ‘evde eğlence’ temalı yeni bir ürün grubu daha oluşturduklarını ve bu grubun ilk ürünleri olan bluetooth hoparlör ve müzik alıcılarını 2015’de pazara sunacaklarını bildirdi.
YÜZÜMÜZÜ GÜNEŞE DÖNDÜK!
First Solar Türkiye Genel Müdürü Evren Evcit, dünya genelinde 10 bin megavat kurulu güce ulaştıklarını belirterek, şirketin cirosunun 3.5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Güneş enerjisi teknolojisinin hâlâ gelişim aşamasında olduğuna işaret eden Evcit, şöyle konuştu:
“Türkiye radyasyon haritasına bakıldığında potansiyeli çok yüksek bir ülke. Güneş enerjisi yeni gelişmekte olan bir sektör. Doğalgaz ve hidroelektrik santrallar gibi 24 saat üretim yapmıyoruz. Kapasite kullanım oranları daha düşük, fakat buna rağmen mevcut elektrik fiyatlarıyla kıyasladığınızda şebeke paritesine ulaşmış bir pazar Türkiye. Kendi maliyet yapımızla şebeke paritesinde elektrik satabiliyoruz. Dubai’de yapılan ihalede 5.8 dolar/cent’e ihale kazanıldı. Yani üretilen elektrik 5.8 dolar/cent’e şebekeye satılabilecek. Bu Türkiye’deki fiyatlara çok yakın hatta altında. Rekabet noktasında bir sıkıntımız kalmadı. 1 megavatlık lisansız pazarda belirsizlik var. 10 yıllık devlet garantisi var, sonrası ise belirsiz. Bu eksiğin yabancı yatırımcı için giderilmesi gerekiyor. ”
VERİMLİLİK YÜZDE 21
Türkiye’deki toplam güneş enerjisi pazarının yüzde 15-20’sini alabilecek potansiyelde olduklarını belirten Evcit, “Ancak ihalesi yapılan 600 megavatlık gücün 19 megavatının ihalesini kazanabildik. Türkiye’de 54.8 megavatlık güneş enerjisi kurulu güç var” dedi. Enerji depolamanın son zamanlarda önemli bir konu olduğuna işaret eden Evcit, “140 milyon dolar Ar-Ge harcamamız var. Bu sektörün yarısına denk geliyor. Ar-Ge ekibinin ürettiği güneş panelleri yüzde 21 verimliliğe yükseldi. Sektörde verimlilik yüzde 15 civarında. Sektöre göre yüzde 6-8 oranında daha fazla enerji üretebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
APPLE’A ‘ÇEVRECİ’ ELEKTRİK SATTI
Teknoloji şirketi Apple’a elektrik sattıklarını kaydeden Evcit, “Apple, California’da 280 megavattık kurulu gücün 130 megavatlık bölümünü 850 milyon dolarlık anlaşmayla 20 yıl boyunca almayı tahhüt etti. Bu buyutta yapılan en büyük anlaşma” diye konuştu.
ÖNDER ÇELİK