
ABD ve Rusya yakınlaşıyor
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, iki yıl aradan sonra gittiği Rusya’da, mevkidaşı Lavrov’un yanı sıra Rusya lideri Putin’le buluştu, “Diyalogu sürdüreceğiz” dedi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2014 başında patlak veren Ukrayna krizi sonrası Washington-Moskova ilişkilerinin donma noktasına gelmesinin ardından ilk kez Rusya’yı ziyaret etti; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la biraraya geldi. Putin’le görüşme basına kapalı yapıldı. Twitter hesabından açıklama yapan Kerry, Soçi’de Rus liderlerle İran, Suriye ve Ukrayna gibi önemli konularda “samimi” görüşmeler yaptıklarını yazdı. Kerry, ABD ve Rusya arasında küresel konuların ele alınmasında “iletişimin devam etmesinin önemini” vurguladı.
SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM
Kerry’nin, 2 yıl aradan sonra Rusya’yı ziyaretinde öncelikli konular, iki ülkenin karşıt politika izlediği Ukrayna ve Suriye meseleleri oldu. Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde gerçekleşen Kerry-Lavrov görüşmesinin ardından ABD’li Bakan, Suriye’de iktidar değişimi olmadan barışın gelmeyeceğini söyleyerek “Siyasi yollarla çözüm olmadan, iktidar siyasi yollarla devredilmeden Suriye hiçbir zaman barışçıl ülke olmayacak… ABD ve Rusya’nın bu sorun üzerinde birlikte nasıl çalışabileceğini konuştuk. Lavrov ve ben, somut kavramları incelemeyi kabul ettik. Bu diyalogu sürdürmeyi ve bunu daha da etkili şekilde yapmayı kabul ettik” dedi. Suriye’de iktidarın siyasi yollarla devredilmesi gerektiğini vurgulayan Kerry, bu sorunun çözümünü görüşmelerde ele aldıklarını söyledi. Lavrov da Suriye’de rejim değişikliğinin, sadece çatışan tarafların mutabakatı ile olabileceğini belirtti. 30 Haziran 2012’de sağlanan Cenevre Mutabakatı’nın uygulanması için en uygun yolların bulunmasında meslektaşıyla hemfikir olduklarını belirtti.
“MİNSK ANLAŞMASI UYGULANMALI”
ABD ve Batılı ülkeler bir süredir Rusya’ya, Ukrayna krizindeki politikasını gerekçe göstererek yaptırım uyguluyor. Görüşmelerde Ukrayna’da yaşanan krizi de ele aldıklarını ifade eden Lavrov, ABD ile görüş ayrılıkları olmasına rağmen doğrudan diyalog dahil Minsk Anlaşması’nın tam uygulanması ve barışçı yollarla çözüm bulunması konusunda fikir birliği olduğunu ifade etti. Varılan mutabakata göre Rusya ve ABD çatışan taraflar üzerinde, uzlaşı sağlamaları için etkilerini kullanacak. Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun yeniden askerî operasyonları başlatması konusunda uyarıda bulunan Kerry, “Eğer Poroşenko şimdi bir kısım askerî operasyonları başlatmak istiyorsa, ABD kendisine bu adımları atmadan önce daha iyi düşünmesini önerir. Çünkü bu tür adımlar Minsk Anlaşması’ nın ciddi ihlali anlamına gelir. ABD bu yöndeki adımların sonuçlarından ciddi endişe eder” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna’da kimin ilk ateş açtığına bakmaksızın tam bir ateşkesin sağlanmadığını da söyledi. Öte yandan Kerry, Rusya’nın İran’a sevkiyat yasağını kaldırdığı S-300 füzelerine de değindi. Kerry, “ABD, S-300’lerin İran’a verilmesi konusunda endişeli. BM 5 yıl önce yapılan bu anlaşmanın yasal olduğunu biliyor. Burada konu bir kısım yasa ya da kuralların ihlali değil. Ancak ABD bu süreçte bu satışın iyi olmayacağını ve negatif etkisi olacağını düşünüyor” dedi. “IŞİD başta olmak üzere terörle mücadelede ABD ve Rusya’nın önemli ortak olduğunu” da belirten John Kerry, uluslararası koalisyon üyesi olmasa da IŞİD ve diğer aşırılıklarla mücadelenin Rusya’nın da öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.
TARAF