
AKP üniversitelere kadro ayarı çekti!
50’ye yakın üniversitenin akademisyen kadrosu Bakanlar Kurulu tarafından budandı. Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül Üniversiteleri’ne dokunulmadı.
Üniversitelere verilen kadrolarda büyük kıyım yapıldı. 50’ye yakın üniversiteye verilen akademisyen kadroları Bakanlar Kurulu’nda budanırken, kadro sayısına dokunulmayan üniversiteler Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’yle ve Abdullah Gül Üniveristesi oldu.Tüm Öğretim Üyeleri derneği Başkanı Recep Akdur yapılanlar hakkında “Üniversiteler psikolojik baskı altında tutulmak isteniyor” dedi. 9 Ocak 2015’de resmi gazetede yayımlanan öğretim üyesi ve öğretim üyesi dışında kalan öğretim elemanlarının (öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman) kadrolarına ait 2015 yılı üniversite kadro dağılımları tam bir kıyıma sahne oldu. Kurumların kadro planlamasını ciddi şekilde bozacak, idarecileri ve özellikle rektörü sıkıntıya sokacak boyutta olan bu kıyımlar “muhalif üniversitelere yönelik bir cezalandırma mı” sorusunu gündeme getirdi.
ERDOĞAN VE GÜL ÜNİVERİTESİ’NE KESİNTİ YOK
Maliye Bakanlığı, YÖK temsilcisi, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili üniversite temsilcisinin katıldığı kurul tarafından karara bağlanan kadro değişiklik taleplerine bu sene Bakanlar Kurulu müdahalesi damgasını vurdu. 50’ye yakın üniversiteye verilen kadrolar Bakanlar Kurulu’nda onaylanırken kıyıma uğradı. Kadro sayısı düşürülen üniversitelerin başında Akdeniz Üniversitesi geldi. Akdeniz Üniversitesi’ne için uygun görülen 274 kadro 80’e düşürüldü. Kadro kesintisi yapılamayan üniversiteler ise dikkat çekti. Buna göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’yle Abdullah Gül Üniversitesi’ne verilen kadrolar herhangi bir müdahale görmeden Bakanlar Kurulu’ndan aynen geçti.
ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK ŞOK
Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, YÖK ve ilgili üniversite temsilcisinin katıldığı toplantılar neticesinde karara bağlanan kadro talepleri idari ve akademik kadrolar için ayrı ayrı ve yine her kurum için ayrı bir tutanak ile karara bağlanıyor. Daha sonra tutanağa bağlanan kadro değişiklikleri Bakanlar Kurulu Kararı olarak Başbakanlık’a gönderiliyor ardından da Resmi Gazete de yayımlanıyor. 1984’ten beri yaklaşık 30 yıldır süregelen uygulamalarda kurul tarafından verilen kararlara Başbakanlıkta veya Bakanlar Kurulu’nda herhangi bir müdahaleye şahit olunmazken son iki yıldır yapılan ufak kesintiler bu yıl bir kıyımla sonuçlandı. Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete de yayımlanmasıyla kararlaştırılan kadrolardaki kesintiyi gören üniversiteler büyük bir şok yaşadı. Kurul yetkililerinden bilgi almak isteyen üniversiteler “Komisyonda üzerinde mutabık kalınan kadroların değiştirilmeksizin Başbakanlığa yollandığı ancak Bakanlar Kurulu’nun takdirinin bu şekilde tezahür ettiği” cevabıyla karşılaştı.
ÜNİVERSİTELERE PSİKOLOJİK BASKI
Kadroların Bakanlar Kurulu’nda kıyıma uğramasıyla adeta akademisyenler cezalandırıldı. Örneğin 50 adet profesör kadrosu verilen bir üniversitenin kadroları Bakanlar Kurulu’nda yapılan kıyımla resmi gazetedeki cetvellerde 10 olarak yayımlanırsa; profesörlük bekleyen 40 doçent bir yıl daha beklemek zorunda kalıyor. Çünkü bu işlemler üniversiteler için senede yalnızca bir kez yapılıyor. Üstelik seneye de kesinti olup olmayacağı belli değil. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Recep Akdur yapılan kadro kesintilerini “hükümetin üniversitelere baskısı” olarak nitelendirerek şöyle konuştu: “ Hükümet kadro kesintileriyle üniversitelere psikolojik baskı yapıyor. Bir yandan da verdiği kadrolara kendisine yakın isimleri doldurmaya çalışarak üniversitelerde büyük bir kadrolaşamaya gidiyor”
SÜMEYRA TANSEL