Pazar , 24 Mayıs 2015
Anasayfa » Eğitim » Kız öğrencilerin yüzde 40’ı eğitimlerini yarıda bırakıyor
Kız öğrencilerin yüzde 40’ı eğitimlerini yarıda bırakıyor

Kız öğrencilerin yüzde 40’ı eğitimlerini yarıda bırakıyor

Avrupa Komisyonu’nun ‘Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu Raporu’, Türkiye’de kız çocuklarının yüzde 40’ının orta öğretime başlamadan eğitimlerini yarıda bıraktığını ortaya koydu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) rapordan derlediği verilere göre, 2013 yılında Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 39,9’u lise ve dolayısıyla yükseköğrenim aşamalarına geçemeden eğitim sürecini terk etti ya da bırakmak zorunda kaldı. Kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranının en düşük olduğu ülkeyse yüzde 2,6’lık oranla Slovenya.

Vatan gazetesinden İlker Akgüngör’ün haberine göre, Türkiye’de kız öğrenciler erkek öğrencilere göre eğitim açısından dezavantajlı durumundayken Avrupa ülkelerinde ise tam tersi yaşanıyor.

Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti dışındaki AB ülkelerinde erkek öğrenciler okulu daha erken bırakıyor. 28 AB ülkesinde 18 – 24 yaş arasında ortaokul diploması ile yetinmek zorunda kalan genç erkeklerin ortalaması yüzde 13,6 olurken, kızlarda bu oran yüzde 10,2.

‘TÜRKİYE’NİN ERKEN TERKİN ÜSTESİNDEN GELECEK STRATEJİSİ YOK’

Raporda Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede, “Türkiye’nin erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği yapılarak uygulamaya konulan ‘Şartlı Nakit Transferi’ projesine de değinilen raporda, bu projenin sadece muhtaç ailelerin çocuklarını desteklediği; onların ilk ve ortaöğretim programlarını özel maddi yardımlarla devam etmelerini amaçladığı belirtildi.

Raporda, mesleki eğitimi erken terk konusunda hiçbir önlem alınmadığı, eğitimi erken terkin üstesinden gelmek için diğer önlemlere başvurulmadığı, eğitim ve kariyer rehberliğinin ihmal edildiği kaydedildi.

Etiketler: