Perşembe , 28 Mayıs 2015
Anasayfa » Ekonomi » Dövüldüler, kovuldular ama kazandılar…Yırca’da zafer köylülerin!
Dövüldüler, kovuldular ama kazandılar…Yırca’da zafer köylülerin!

Dövüldüler, kovuldular ama kazandılar…Yırca’da zafer köylülerin!

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulması planlanan termik santral için kritik karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan geldi.Danıştay 6. Dairesi’nin daha önce verdiği kararı, Kurul kısmi onama verdi. Bu kararla birlikte, termik santral yapma projesi de iptal edilmiş oldu. Bu kararla birlikte, yürüyen yargı sürecinin de sonuna gelinmiş oldu.

 

PEKİ YIRCA KÖYÜ’NDE  NE OLMUŞTU?
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 2012 yılında düzenlediği termik santral ihalesine giren Kolin A.Ş bölgeye termik santral yapma ihalesini kazandığını şu sözlerle açıkladı.: “Bu proje Kolin Şirketi’nin projesi değil, devletin projesidir. Türkiye Kömür İşletmesi Müdürü, Soma havzasındaki kömürleri ekonomiye kazandırmak ve termik santral kurulması için ihale açmış ve düzenlenen ihaleyi şirketimiz kazanmıştır.”

ÇED RAPORU USULSÜZDÜ

Şirket Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) ön lisans belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ise ÇED olumlu belgesi aldığını beyan ediyordu ancak avukatlara göre termik santrale ilişkin ÇED raporu usulsüz bir şekilde düzenlenerek verildi.. ÇED öncesi halkı bilgilendirme toplantısı yapılmadığı gibi, Tarım Bakanlığı’nın görüşü de alınmadığını Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram şöyle anlattı: “Biz Çevre Bakanlığı’na şunu sorduk: Tarım Bakanlığı ÇED toplantısına katıldı mı, katıldıysa ne görüş verdi. Çevre Bakanlığı Manisa İl Tarım Müdürlüğü’nün kurulun bir üyesi olduğunu ancak haber vermelerine rağmen ne görüş verdiğini ne de toplantıya katıldığını söyledi. Ancak aynı soruya Manisa İl Tarım Müdürlüğü ‘bize bu toplantı hakkında bilgi verilmedi, görüş istemedi’ cevabı verdi. Olay çok açık yani.”

ACELE  KAMULAŞTIRMA HUKUKSUZ

EPDK’nin projenin yürütülmesi hakkında verdiği “kamu yararı” kararını Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 2014 yılında onayladı. 21 Nisan 2014 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Yırca Köyü’nde Termik Santralin yapılacağı bölgeye ilişkin acele kamulaştırma kararı aldı. Karar 10 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlandı ancak avukatlara göre Bakanlar Kurulu’nun da “acele kamulaştırma” kararı hukuka uygun değildi. Çünkü acele Kamulaştırma 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen ve olağanüstü sayılabilecek bir yol. Yalnızca 2 durumda yapılabilir. Milli Müdafaa Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacının ivedilik gerektirdiği haller ile olağanüstü durumlarda…

TARIM ARAZİLERİMİZ NEDEN YOK EDİLİYOR’

Acele kamulaştırma süreci bir yandan yürürken, Kolin A.Ş köylülere paralarının yatırıldığı iddiasıyla bölgeye girerek 511 zeytin ağacını kesti. Köylüler 17 Ekim 2014 tarihinde, Manisa Valiliği’nin önüne giderek kesilen ağaçlarla eylem yapan köylüler şunları söyledi: “Testerelerle zeytinlik alanına girip, kanunsuz bir biçimde zeytin ağaçlarını kesiyorlar. Böyle bir şey yasal değilse neden kesiyorlar? Devletimiz bizi neden korumuyor? Neden bizimle anlaşmıyor? Bizim yaşama hakkımız yok mu? Bu tarım arazilerimiz neden yok ediliyor? Bizimle bile temasa geçmiyorlar”

KÖYLÜLER KOLİN’E RAKİP OLDU

Tüm bunlar yaşanırken, köydeki zeytin ağaçlarına ilişkin Soma Belediyesi’nin açtığı koruma kollama ihalesine köylüler ile Kolin A.Ş rakip olarak girdiler. Köylüler ihalede sadece 10 bin TL önerebildiği için 28 bin TL öneren Kolin grubu ihaleyi kazandı.

GENÇ-YAŞLI, KADIN-ERKEK DEMEDEN DÖVDÜLER

Zeytinlik alanda ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülere şirketin özel güvenlik görevlileri baskın düzenledi. 7 Kasım’da dozerlerle birlikte termik santralin yapılacağı alan giren görevliler, 6000 zeytin ağacını kökünden söktü. Dikenli tellerle çevrili olan alanda termik santrali inşa edecek şirketin özel güvenlik görevlileri, nöbet tutan köylülerin alana girişini engelledi. Köylüler ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Yırca Muhtarı Mustafa Akın olayları şu sözlerle anlattı: “6 bin ağaç köklendi. Biber gazı sıktılar. İçeriden taş atıyorlar, gaz atıyorlar, çivili sopalarla saldırıyorlar. Kendi araçlarının camlarını kırdılar vatandaşın üstüne atmak için”

YAPILANLAR HUKUKA UYGUNMUŞ !

Yırca’da, yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen, binlerce ağacı söken ve köylüleri özel güvenlik görevlileriyle darp eden Kolin Şirketler Grubu bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Yapılan işlemler, acele kamulaştırma kararı ve bu karara istinaden hukuka uygun şekilde alınan mahkeme kararları ve buna uygun yapılan işlemlerdir. Dün akşam itibariyle medyada, Greenpeace avukatının UYAP’tan aldığı bilgiler dayanak gösterilerek, Danıştay’ın Bakanlar Kurulunun verdiği acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurduğu şeklinde haberler yayınlanmış ve konu hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Şirketimizce bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuka uygun şekilde hareket edilecektir.”

YÜRÜTME DURDURULDU

Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6’ncı Dairesi’nden, ‘acele kamulaştırma’ için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Kararı temyize götüren Kolin A.Ş ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın alınmasını beklediği karar Danıştay İdari Dava Kurulu’ndan da çıkmadı. Kurul, daha önce çıkan karara kısmi onama vererek termik santral projesini iptal etti.

MİRAY TAMER/TARAF

 

 

28919096