
Sansürcü Allianz’a yargıdan hukuk dersi
Her fırsatta demokrasi ve hukuk vurgusu yapan TÜSİAD’ın başkanı Cansen Başaran Symes’in yönetiminde olduğu Allianz Sigorta, “haber yaptı” diye Taraf’a hapis ve tazminat talebi ile ayrı ayrı dava açtı. Ancak her iki mahkeme de ifade ve basın özgürlüğüne vurgu yaparak bu talepleri reddetti.
İKİ MAHKEME DE “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” DEDİ
Gazetecilik faaliyetlerinden ötürü muhabirlerin cezalandırılmasını isteyen TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran’ın yönetiminde bulunduğu Allianz sigortaya yargıdan tokat gibi yanıt geldi. Yapılan haberler üzerine gazetemiz muhabirine hapis ve para cezası verilmesini talep eden Allianz’a İstanbul Anadolu 28. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini hatırlatarak ifade özgürlüğü vurgusu yaptı ve talebi reddetti. Allianz’a hukuk dersi eren mahkeme kararı şu cümlelerle ifade edildi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin istikrar kazanmış uygulamaları ile topluma mal olmuş sürekli toplumun gözü önünde olan kişi ve kurumların, kendine yönelik sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere de katlanması gerektiği, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ile garanti altına alınan ifade özgürlüğünün sadece “zararsız ve ilgilenmeye değmez olarak görülen bilgi ve fikirler değil, aynı zamanda rahatsız eden, şaşırtan ve gücendiren ifadelerinde bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği” belirtilmiş ve ifade özgürlüğü olmadan “demokratik bir toplumdan söz edilemeyeceği vurgulanmıştır.
AHİM’e göre, topluma mal olmuş ve sürekli toplumun gözü önünde olan kişi ve kurumlara yönelik eleştirilerin sınırı özel kişiler için olandan daha geniştir ve bu durum günümüzde yerleşik bir hal almıştır. Davacıların tüm Türkiye’de müşterileri olan sigorta şirketi olması sebebi ile kamuya mal olduğundan sıradan bir kişi ile kıyaslandığında sertte olsa eleştirilere açık olması gerekir…
Eleştiri ve haber verme bilgilendirme, bilgilendirme niteliği olan sözlerden dolayı davacının kişilik haklarının zedelendiği düşünülemeyeceğinden, ifade ve basın özgürlüğünün üstün tutulması gerektiğinden ve manevi tazminat istenemeyeceğinden talebin reddine karar vermek gerekmiştir”
TARAF