
Yeni fren fabrikası kurdu
Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, 1975 yılından bu yana Bursa’da faaliyet gösteren Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yenilenen ve üretim kapasitesi artırılan fabrikasının resmi açılışı gerçekleşti. Yeni fabrikasıyla Fren Sistemleri üretim kapasitesini yüzde 61 artıran Bosch, Türkiye’de faaliyet gösteren otomotiv üreticilerinin servo frenlerini üretimine devam edecek. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki yaklaşık 1 milyon araç üretimine karşılık fren ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Bosch Fren Sistemleri’nin yeni fabrikası bu ihtiyacın iki katını karşılayabilecek kapasiteye sahip oldu.
Babadan kalma yöntem geçti Düzenlenen törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hükümet olarak stratejilerinin Türkiye’yi otomotiv sektöründe üretim ve Ar-Ge üssü haline getirmek olduğuna işaret ederek, “Bizi bu hedefe ulaştıracak itici gücün ise otomotiv tedarik sanayi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de Bakanlık olarak plan ve politikalarımızı yüksek teknolojili ürünlerin üretimini artırmak üzere kurguluyoruz. Bu açıdan yüksek teknolojili TR-4 Servo Fren tipi üretimini ilk defa Türkiye’de yapacak olan bu yatırımı oldukça değerli buluyorum. 2.1 milyon araçlık Servo Fren kapasiteli bu fabrikanın açılması ülkemize istihdam ve ihracat alanında önemli katkılar yapacaktır. Aynı zamanda otomotiv sanayinin ana aktörleri olan TOFAŞ, Renault, Ford, Toyota ve Karsan’ın servo fren ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacaktır” dedi. Otomotivde üretim yöntemlerinin değişmeye başladığını kaydeden Işık, “Babadan kalma yöntemlerin etkisini önümüzdeki dönemde kaybedeceğini bilmeliyiz. Bu nedenle Ar-Ge merkezlerini agresif olarak destekliyoruz. KOBİ’lere 1.5 milyar vereceğimiz destek var. Bundan yararlanın” ifadelerini kullandı.
İLK KEZ BURSA’DA ÜRETECEK
Yeni fabrikayı 38 hafta gibi kısa bir sürede tamamlayarak yüksek teknoloji bir üretim hattı kurduklarını belirten Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Megerle ise, “Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği ileri teknoloji ürünü Tie-Rod 4 Servo Fren tipi üretimine 2016 yılında ilk kez Bursa’da başlayacağız” dedi.
Törende konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da Bosch Fren Sistemleri Fabrikası’nın açılışında Bakan Fikri Işık ve Bosch müdürleri önünde Bosch Türkiye’de 2012 yılından bu yana, yani 36 aydır toplu sözleşme imzalanamamasına tepki gösterdi.
‘BURSA’YA 5 YILDA 500 MİLYON EURO YATIRIM YAPTIK’
Bursa’daki ilk yatırımlarının 1972 yılında gerçekleştiğini ifade eden Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, şöyle konuştu: “Bosch Grubu olarak Türkiye’deki ilk fabrikamızın hizmete girmesinden bu yana geçen 43 yılda 2 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2010 yılından bu yana Bursa’ya 500 milyon euronun üzerinde doğrudan yatırım yaptık.
Bosch Türkiye olarak, bugün Türkiye ihracatının yüzde 1’inde pay sahibi olduk ve bundan gurur duyuyoruz. Bosch’un buradaki çalışmaları Bursa’nın adını tüm dünyada duyurdu. Aynı zamanda Bosch’un genlerinde olan Ar-Ge faaliyetlerimizi Türkiye’de 3 ayrı merkezimizde, 390 çalışanımızla sürdürüyor, dünyaya Türkiye’den Ar-Ge ihracatı yapıyoruz. Bosch global tarafından bu başarılarımızın karşılığında Ocak 2015 itibarıyla İstanbul’daki merkezimizden, Ortadoğu’daki 16 ülkeyi yönetme sorumluluğunu aldık. Türkiye’ye olan inancımızla, üzerimize düşen bu görevi de memnuniyetle yerine getireceğiz.”
YAZ LASTİĞİNE GEÇME ZAMANI
Kış koşullarında daha fazla yol tutuşu, kısa fren mesafesi gibi özellikleri ile, akıcı ve güvenli bir trafik için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, 1 Nisan tarihinde sona eriyor. +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda; 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanan kış lastiği zorunluluğu kapsamında 4 milyondan fazla ticari araç kış lastiği kullanmakla yükümlüydü. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, “Hava sıcaklığının +7 derecenin üstüne çıkmasıyla birlikte; yasal sürenin de sona ereceği 1 Nisan tarihi itibarıyla yaz lastiklerine geçiş zamanıdır. Araçlardan kış lastiklerinin çıkarılıp uygun ve önerilen koşullarda saklanması; yerine yaz lastiklerinin takılması gerekir’’ uyarısı yaptı.
Kış lastiği uygulamasına ilginin, geçen yıla oranla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Bahadır Ünsal; “Zorunluluk kapsamına alınmasa da binek araçların da kış lastiği tercih ettiğini gördük” dedi. Ünsal; kış lastiklerinin ısınan havayla birlikte elverişli koşullarını yitireceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kış lastikleri bilindiği üzere +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi avantajı vererek trafiğin akıcı ve güvenli bir şekilde işlemesini sağlıyor ve bizleri hayata bağlıyor. Ancak kış lastikleri kış koşullarına uygun tasarlanmış olup, +7 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kullanım koşullarına uygun değildir. Bu yüzden daha üstün performans ve güvenli bir sürüş için yaz lastiklerine zamanında geçiş önemlidir.’’
KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NEDİR?
Kış lastiği zorunluluğu; kış koşullarına bağlı olarak artan trafik kazalarını engellemek; akıcı ve güvenli bir trafik sağlamak için Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’nca hazırlanan genelge uyarınca, 8 Kasım 2012 tarihinden bu yana uygulanıyor. 10 Kasım 2014 tarihinde yeniden düzenlenen genelge; 4 milyondan fazla ticari aracın +7 derece altındaki hava koşullarında, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasındaki dönemde kış lastiği kullanımını zorunlu kılıyor. Bakanlık uygun görürse; hava şartlarının gerektirmesi halinde zorunluluk 1 ay daha uzatılabilir. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araç sürücüleri 519 TL para cezası ile cezalandırılıyor.
ÖNDER ÇELİK
[email protected]