Salı , 2 Haziran 2015
Anasayfa » Etiket Arşivi: devlet

Etiket Arşivi: devlet

İslam’ın Diyanet’le devletleşmesi

Ümit-Kardaş

  Osmanlı Devleti’ndeki dinin merkezde araçsallaştırılması, şeyhülislamlık makamının devletin merkezî örgütü içine çekilmesi ve devletin çıkarları doğrultusunda kullanılması anlayış ve pratiği Cumhuriyet tarafından aynen tevarüs edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasetten ve siyasi çekişmelerden etkilenmemesi mümkün olmadığı gibi, güç dengelerine göre dönem dönem güvenlik bürokrasisinden ve onun laiklik anlayışından etkilenmemesi de mümkün değildir. Emeviler’den başlayarak bugüne kadar din merkezde iktidar tarafından ... Devamını Oku »

  • Tweet

‘2 silahım, yüzlerce mermim var’ diyen Yiğit Bulut durmuyor… ‘Devletin gücünü içlerinde hissedecekler!’

yıgıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘başdanışman’ Yiğit Bulut, Erdoğan’ın yardım taşıdığını iddia ettiği MİT TIR’larında silah olduğunun ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada açıklamalarda bulundu. “İki silahım yüzlerce mermim var, ben ölmeden cumhurbaşkanına kimse dokunamaz” sözleriyle daha önce Erdoğan’a ‘aşırı sevgisini‘ açıkça ifade eden Bulut, Twitter hesabından isim vermeden TIR’lardaki silahların görüntülerini yayımlayan Cumhuriyet gazetesini hedef aldı. Bulut, “Başka ülkelerin güdümünde kendi ... Devamını Oku »

  • Tweet

Bir ‘resmî araç’ olarak Diyanet

Emrah-Çelik

    Türkiye’nin benimsemiş olduğu sekülarizmin diğer seküler devletlerden en önemli farkı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığıdır. Cumhuriyet, din ile devlet işlerini birbirinden ayırarak Osmanlı Devleti’nden farklı bir sistem benimsedi. Bu değişiklik, “Devletin dini İslam’dır” ibaresinin 1928’de anayasadan çıkarılmasıyla, 1937’de de laiklik ilkesinin anayasaya dâhil edilmesiyle resmen ilan edildi. Osmanlı’da din ile devlet kurumları, bizzat Sultan’ın şahsında birleşmişti; dini temsil eden ... Devamını Oku »

  • Tweet

Güzel bir devlet ütopyası

hertaraf

  HİLAL CANSU ERDOĞAN*/ İşte benim sevgili ütopyam. Özür dilemeyi ve birbirine teşekkür etmeyi bilen bir toplum hayal ediyorum ben. Bize önce insan olmayı bilmeyi sonra insana saygı gösterebilmeyi aşılayın ki kardeş olmayı bilelim. Güzel insanların oluşturduğu güzel bir toplum, güzel bir devlet ütopyası olsun bunun adı.     O gün diğer tüm günlerden farklı bir güne uyanmıştık. Sabahları gazete ... Devamını Oku »

  • Tweet

Ölümcül karışım

sezin-öney

  Makedonya’ya bakarsak, yolsuzluk, popülizm ve etnik tansiyon arasında bir ölümcül karışım yaratan sebep- sonuç ilişkisini kurmak mümkün. Başbakan Nikola Gruevski, muhafazakâr- milliyetçi VMRO-DPMNE’nin (İç Makedonya Devrimci Örgütü- Makedonya Birliği için Demokratik Parti) lideri. VMRO-DPMNE, 2006’da iktidara geldiğinde Gruevski, Avrupa’nın en genç lideri olarak addediliyor ve Makedonya’nın ekonomik bir başarı öyküsüne imza atması için reformlar gerçekleştireceğini vadediyordu. Buna karşılık, Gruevski’nin ... Devamını Oku »

  • Tweet

Kenan Evren’in cenaze töreni nasıl olacak?

kevren-304D-1DC0-CD91

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren’in devlet töreniyle gömülmesi için hukuki bir engel bulunmazken, bu konuda son sözü hükümet ve Evren’in ailesinin kararları belirleyecek.   18 Haziran 2014’te Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla ‘devlet kuvvetleri aleyhine cürümler’ suçundan müebbet cezasına çarptırılan Kenan Evren’in dosyası hala Yargıtay’da olduğu için devlet töreni için hukuki bir engel bulunmuyor. ... Devamını Oku »

  • Tweet

Demokratik minimum  

sezin-öney

Tuhaf bir seçime gidiyoruz. Bir yanda, devletin tüm gücünü arkasına alarak seçimlere giren bir iktidar partisi, öte yanda da muhalefet partileri var. Üstelik, muhalefet partilerinin tümü, Türkiye’nin son yıllarda değişen koşulları karşısında bir dönüşüm krizi yaşıyor. CHP, hem değişim sancılarını en ağır ve en “ortalıkta” yaşayan parti, hem de, son yıllarda en çok değişen siyasi yapı. Sol ve sağı “birleştirmeye” ... Devamını Oku »

  • Tweet

Günümüzde devlet sırrı, olsa olsa yolsuzluklar içindir

Namık Çınar

Eğer TSK’ın son durumu hakkında nitelikli ve doyurucu bilgi edinmek istiyorsanız, onun en tepedeki komutanı Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in Savunma ve Havacılık Dergisi’ne verdiği mülâkatı mutlaka okumalısınız. İnternette de var, tavsiye ederim. Ama ben bugün sadece yazımı ilgilendiren kısmına değineceğim. Sayın general, ilkin jeostratejik konumundan kaynaklanan güvenliği nedeniyle Türkiye’nin “Uluslararası Askerî İşbirliği”ne zorunlu olduğunu belirtmekte; 28 ülkenin üye, 69’unun ... Devamını Oku »

  • Tweet

Arap ülkelerinden flaş karar

ordu

Arap dışişleri bakanları, ortak bir Arap ordusu kurulması konusunda prensipte anlaştı. Mısır devlet televizyonun haberine göre, acil müdahale timi niteliğindeki ordu için Arap Birliği Genel Sekreteri’nden genelkurmay başkanlarıyla bir ay içinde müzakerede bulunması istendi. Arap Birliği bir süredir oluşturmayı tartıştığı ortak Arap ordusu fikrini, Yemen’deki Şii Husi ilerleyişi sonrasında hayata geçirmeye kara verdi. Hazırlanan taslak, yarın Suudi Arabistan’da toplanacak Arap ... Devamını Oku »

  • Tweet

Çıkarcı akla dayanan şiddet

Ümit-Kardaş

Küresel sistemin ürettiği şiddet savaş, toplu ölümler, ölümcül göçler ve bireysel vahşi cinayetlerle insanlığı kuşatmış durumda. Şiddet dalga dalga hayatımıza, ilişkilerimize, mahallemize,sokağımıza, evimize girdi. Modern toplum, medeniyet dediği şeyin temelinde şiddet olduğunun farkında değil. Oysa medeniyet şiddetten arındırıldığı ölçüde var olabilir. Nilgün Tutal Cheviron, Haneke filmlerindeki temaları şöyle sıralar: Batı burjuvazisinin ve orta sınıfının insandışılaşmasının ve duygularını kaybetmiş olmasının eleştirisi, ... Devamını Oku »

  • Tweet