Cuma , 9 Ocak 2015
Anasayfa » Etiket Arşivi: halil turhanlı

Etiket Arşivi: halil turhanlı

Devletin kaynağı: korku

halil-turhanlı

Hobbes’un siyaset felsefesine yaptığı önemli katkılardan biri de devletin insanların duyduğu korkudan, güvensizlikten ve sığınma ihtiyacından doğmuş olduğunu, güvenlik ve özgürlükler arasında ters orantı bulunduğunu ortaya koymasıdır. Onun teorisi insanların güvenlik ve korunma uğruna özgürlüklerinden nasıl kolaylıkla feragat ettiklerini, özgürlüklerini nasıl gözden çıkardıklarını gösterir. Devlet salt birbirlerine duydukları güvensizlikten dolayı biraraya gelen, bu duygu ve dürtü altında anlaşan insanlar tarafından ... Devamını Oku »

  • Tweet

Otorite

halil-turhanlı

Tarih içinde hemen her toplumda, devlet başta olmak üzere kurumların oluşturulmasında ve örgütlenmesinde, birey ve çoğu kurum arasındaki ilişkide, insanlar arası ilişkilerde otorite ve tahakküm belirleyici olmuştur. Belirli bir azınlık nüfusun geri kalanı üzerinde iradesini egemen kılmıştır. Üstelik bunu yaparken çoğu zaman çıplak şiddete başvurma gereğini de duymamıştır. Dolaysız, çıplak şiddetin uygulandığı zamanlar elbette mevcuttur. Ama böylesi bir şiddete başvurmadan ... Devamını Oku »

  • Tweet

Geleneklerle çatışan filozof

halil-turhanlı

Max Horkheimer felsefe ve gerçeklik arasında kökten bir gerilim bulunduğunu, felsefenin sabit, öncesiz ve sonrasız kabul edilen yasaları, gelenekleri sorguladığını, onları sınadığını belirtir. Sokrates’in hayatını, yargılanmasını örnek olarak gösterir.(1) Sokrates gerçekten filozof ve toplum (şehir) arasındaki çatışmaya bir örnek oluşturur. O, törelere kayıtsız şartsız uyum sağlamayı reddetmiş, gençleri geleneklerin ve önyargıların ağırlığından kurtarmaya çalışmış, bundan dolayı cezalandırılmıştı. Horkheimer bu noktada ... Devamını Oku »

  • Tweet