Mustafa Akıncı, 1 Mayıs tarihi itibariyle artık resmen Kuzey Kıbrıs’ın dördüncü cumhurbaşkanı. Akıncı’nın seçilmiş olmasının pek çok anlamı var. Bunlardan en önemlisi şu; Kuzey Kıbrıslılar, seçimin ikinci turunda yüzde 60,5 oyla Akıncı’yı seçerek “Ada’da çözüm” taleplerini sandığa yansıttı demek. Kıbrıs’ta her daim “kalıcı barışı inşa etmek” ile ilgili zorlu bir görev var. Bu zorlu görevi şimdi Akıncı üstlendi. ... Devamını Oku »
Etiket Arşivi: pelin cengiz
California’daki kuraklığı anlattı, Pulitzer’i kazandı
ABD’li Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat, müzik gibi alanlarda verilen Pulitzer Ödülleri geçen hafta 99’uncu kez sahipleriyle buluştu. Ödüller, 18 üyeli bir kurul tarafından 21 dalda belirleniyor. Bu yıl New York Times üç Pulitzer ödülünün sahibi olurken, Bloomberg News, 25 yıllık tarihinde ilk kez Pulitzer ödülüne ulaştı. Bu yılki ödüller ağırlıklı olarak toplumsal olaylarla ilgili fotoğraf, yazı ve haberlere ... Devamını Oku »
Neden nükleer enerjiye karşıyız: Cevabı Çernobil’de
Bugün, insanlık tarihinin yaşadığı en büyük nükleer felaketin 29. yıldönümü. Takvimler, 26 Nisan 1986’yı gösterdiğinde Sovyetler Birliği sınırları içinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 140 kilometre kuzeyindeki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen kaza, bugüne kadar dünyanın gördüğü en dehşet verici kaza olarak kayıtlara geçti. Kazanın insafsızca gerçekleştirilen bir deney sonucu yaşandığını artık tüm dünya biliyor. Santralin 4. ünitesi bakıma alınmadan ... Devamını Oku »
Ekoloji mücadelesi HDP’siz olmaz
7 Haziran seçimlerine az bir zaman kaldı. Nasıl bir Türkiye vaat ettikleriyle ilgili AKP, CHP ve HDP’nin seçim bildirgelerinin detayları açıklandı. MHP’ninki de Mayıs başında belli olacak. Seçim beyannamelerinde pek çok konuyu ilgilendiren sözler verilmiş, AKP, “yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyerek 13 yıllık iktidarlarının bilançosunu da çıkarmış. Kamuoyunda AKP ile CHP’nin seçim vaatleriyle ilgili “kaynak tartışması” süredursun, Türkiye’de artık muhalefetin ... Devamını Oku »
Ölenleri an, kalanlar için mücadele et!
Dünyada her 15 saniyede bir işçi işini yaparken hayatını kaybediyor. Türkiye’de her yıl en az dört tane Soma faciası meydana geliyor. 2014’te en az 1886 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Türkiye iş cinayetlerinde dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci. Ekonomik büyüme ve kalkınma uğruna son yıllarda geçmişte örneği görülmemiş şekilde doğal, kültürel, tarihî varlıkların tahribatına, eşitsizliğe, adaletsizliğe ve iş ... Devamını Oku »
Yolsuzlukla mücadelenin 50 tonu
Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerini buluşturan ve dünyanın en güçlü siyasi liderlerini de biraraya getiren G20 Zirvesi, aralık ayında Türkiye’de yapılacak. Türkiye, 1 Aralık 2014 itibariyle G20 Dönem Başkanlığı görevini Avustralya’dan devraldı. G20’yi anlatmak için kullanılan en yaygın ifade şu: Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden bu 20 ülke, dünya ekonomik gücünün yüzde 85’ini de elinde tutuyor. ... Devamını Oku »
AKP’nin hoşgörüsü bir tek radyasyona
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, dev yatırımlarıyla ilgili, “540 adet çevre temizlik aracı ve 8000 adet çöp konteynırı dağıtımı yaptık” diye müjde veriyordu geçen hafta. Bakan Güllüce’ye soralım, Aliağa’da ne radyasyon ölçümü yapılmış, ne asbest envanteri çıkarılmış ne de tehlikeli atık seviyesi belirlenmiş Kuito gemisinin Aliağa’da yarattığı çevre felaketinden haberdar mı? Çevre koruma mevcut havayı, suyu, toprağı, yaşam ... Devamını Oku »
Dünya ‘unicorn’ şirketleri biz yasakları konuşuyoruz
Türkiye tam bir özde değil sözde gündemler ülkesi. Gündemin başında sık sık tekrar ettiği üzere internet yasakları geliyor. Sebebi her ne olursa olsun Twitter, Facebook ve YouTube’a yönelik yasakları, erişim engelinin hangi şekillerde aşılabileceğini konuşmaktan başka şeyleri gündeme alma fırsatı olmuyor. Bu aynı zamanda Türkiye’de siyasetteki yönetici sınıfının yaşadıkları çağı nasıl anlayamadıklarının, yeni ekonominin gelişiminin temel dinamiklerinden birinin özgür düşünce ... Devamını Oku »
Türkiye, nükleercilerin yeni deneme tahtası
Mersin’in ardından Sinop’un da ölüm fermanı geçen hafta onaylandı. Japonya tarafından Sinop’ta Türkiye’nin ikinci nükleer santralinin yapımını öngören uluslararası anlaşma, son dönemde alışkanlık hâline getirildiği üzere, sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHE) Itochu Corp. ve Fransız şirketi GDF Suez 2013’te yapılan bir anlaşmayla santralin yapımını 22 milyar dolar bedelle üstlenmişti. Nükleer santral 4800 ... Devamını Oku »
Kesintinin hikâyesi özelleştirmede başlıyor
Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri, elektrik üretimi ve piyasa düzeniyle ilgili sorgulanan bazı meseleleri yine gündeme getirdi. Kesintinin, elektrik nakil hatlarında yaşanan sorundan kaynaklandığı belirtilse de, uzun süre kimseden ortada laf döndürmekten öte herkesi tatmin edecek bir açıklama gelmedi. Bu noktada, Elektrik Mühendisleri Odası, ilginç bir iddiayı da dillendirdi ki, bu konu üzerinde durmak gerek. Açıklamasında, elektrik kesintilerinin nedeninin elektrik ... Devamını Oku »