
Anayasa Mahkemesi’nden itiraf gibi açıklama
Haşim Kılıç’ın görev süresinin sona ermesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği öne sürülen Zühtü Arslan’ın Başkan seçildiği Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Perşembe günü yaptığı toplantıda CHP’nin Sulh Ceza Hakimlikleri’yle ilgili iptal başvurusunu gündeme aldı.
Mahkeme başvuruyla ilgili bir karar aldı ancak bunu açıklamadı. Anayasa Mahkemesi kaynakları bundan böyle kararların, gerekçeleriyle birlikte açıklanacağını söyledi.
Perşembe günü yapılan toplantıda bundan önceki uygulamalar gündeme geldi. Daha önce kararların, gerekçeleriyle birlikte açıklanmadığı için iptal nedenlerinin kamuoyunca anlaşılamadığı ve Mahkeme’nin de bu nedenle sıkça eleştirildiği dile getirildi, Anayasa’nın 153. Maddesine uyulması gerekliliği vurgulandı.
Al Jazeera Türk’ten Mustafa Türk’e konuşan Anayasa Mahkemesi kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünkü toplantıda 16 üye karar aldık. Bundan sonra aldığımız kararları gerekçesi olmadan açıklamayacağız. Dün görüştüğümüz kararların da gerekçesini, yayımlanınca 3-5 gün sonra öğreneceksiniz. Anayasa Mahkemesi’ne birçok eleştiri geliyordu. ‘Kararları gerekçesiz yayınlıyorsunuz’ deniliyordu. Zaten Anayasa’nın 153. Maddesinde ‘iptal kararları gerekçesi olmadan açıklanamaz’ diyor. Mahkeme Anayasa’ya uymuyormuş. Bundan sonra Anayasa’nın bu maddesine uyulacak.”