Salı , 2 Haziran 2015
Anasayfa » Güncel » Oy hırsızlığı davaları Yargıtay’da
Oy hırsızlığı davaları Yargıtay’da

Oy hırsızlığı davaları Yargıtay’da

İstanbul Kâğıthane’de CHP, MHP ve HDP’ye ait binlerce oyun AKP’ye aktarıldığı iddiasıyla açılan 29 davada yeni bir aşamaya gelindi. Asliye Ceza Mahkemeleri’nin “görevsizlik” kararı vererek Ağır Ceza Mahkemelerine gönderdiği davalar bu kez de “Yargıtay’a” gitti. CHP Milletvekili adayı ve Kâğıthane davalarında avukatlık yapan Zeynel Öztürk, dosyaların yargı yerinin belirlenmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderildiğini söyledi. Mahkemelerin bu tutumu adliyede, “Davalara mahkeme bulunamadı” şeklinde yorumlandı. Kâğıthane’de kullanılan oyların muhalif partilerden silinerek AKP’ye yazılmasına kadar gelen süreç ise şöyle gelişmişti: CHP Kâğıthane İlçe Başkanlığı, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından, Kâğıthane’deki sandıkların yeniden sayılması için Kâğıthane İlçe Seçim Kurulu’na şikâyette bulundu. Dilekçeyi dikkate alan kurul, Kâğıthane’de incelediği 50 sandıktan 36’sında sandıkta tahrifat tespit etti ve savcılığa sahteciliğin tespiti için suç duyurusunda bulundu.

 

TOPLAM 29 DAVA AÇILDI

 

Kâğıthane’de seçimlerin yenilenmesine kadar gidecek yargı süreci bu aşamadan sonra başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli beş savcı, soruşturmaları yürüttü. Savcılar, tahrifat yapıldığı kesinleşen 36 sandıktan 29’una dava açıldı. Takipsizlik verilen sandıklarla ilgili gerekçelerinde ise, seçim sandıklarında yapıldığı belirtilen tahrifatın bir veya iki gibi düşük düzeyde kaldığı ve dava açmaya yeterli delil bulunmadığı ifadeleri yer aldı. İddianamelerde ise skandal gerçekler gün yüzüne çıktı. Sandıklarda yüzlerce oyun AKP’ye aktarıldığı ortaya çıkan iddianamelerinden sadece birinde, CHP’ye 101 oy çıktığı, ancak tutanağa sadece 1 oy diye geçtiği, 100 oyun eksik yazıldığı vurgulandı. Aynı sandıktaki, AKP oyları ise 91 olduğu halde tutanağa 191 olarak geçtiği anlatıldı.

 

“SEÇİM SONUÇLARINI AKP’LİLER GİRDİ” İTİRAFI

 

Sanıklar savunmalarında ise, İlçe Seçim Kurulu’nu suçladı. Duruşmalarda, tahrifat yapıldığı iddia edilen tutanaklar sanık olan sandık başkanlarına gösterildi. Sanıkların hepsi tahrifatın yapıldığını kabul ederek, “Bu tahrifatı biz yapmadık” şeklinde savunma yaptı. Oy pusulalarının İlçe Seçim Kurulu’na teslim edildiğini söyleyen sanıklar, tahrifatın burada yapılmış olabileceğini söyledi. Dava aşamasında ise skandal bir gerçek ortaya çıktı. Kâğıthane İlçe Seçim Kurulu Mürüdü T. A. Savcılığa verdiği ifadede, seçim sonuç tutanaklarının bilgisayarlara işlendiği sırada, kurulda görev yapan hâkimlerin yorulduğunu ve tutanakların AKP’liler tarafından girildiğini itiraf etti. Bu sırada davaların bir çoğu görevsizlik gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemelerinden Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Şu ana kadar davaların hiçbirinden karar çıkmadı.

AYSUN YAZICI

Etiketler: