
Türkiye’ye özel yalan makinesi geliştiriliyor
Yerli uçak ve otomobilden sonra ‘Türkiye kültürüne uygun’ yalan makinesi için de kollar sıvandı. Üsküdar Üniversitesi “Başkasının ölçeğine göre yalan olan bazı şeyler Türkiyeliler için doğal olabilir” diyerek yalan makinesi için girişimde bulundu.
Türkiye’nin yalan makinesi için gerekli fiziki ve teknolojik altyapıya sahip olduğunu dile getiren üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
“Onların ölçeğine göre yalan denilen şeyler bizim için doğal olabilir. Kişinin bunu yalan olarak algılaması çok önemli. Mesela eşinin kıskançlığıyla ilgili bir soru sorduğun zaman bir Amerikalı bunu normal kabul edebilir. Beyinde onunla ilgili yalan tepkisi vermeyebilir. Ama bizde kıskançlıkla ilgili bir soru sorduğunuzda, Türk toplumunda, kültürel yapımıza göre beyin daha duyarlı tepki verir. Biz yazılımda bunu da geliştireceğiz.”
Örneklerini “Bir Karadenizli’nin silah gördüğü zaman beynindeki tepkiyle bir Egeli’nin tepkisi aynı olmaz. Bir Avrupalı’nın aynı olmaz” diyerek geliştiren Tarhan, bu hassasiyet nedeniyle yalan makinesinde hata ihtimalinin de daha az olacağını savundu.