Cuma , 2 Ocak 2015
Anasayfa » Kültür ve Sanat » Ajandaya yazılan Türkiye tarihi
Ajandaya yazılan Türkiye tarihi

Ajandaya yazılan Türkiye tarihi

2015 geliyor ve her yeni yıl öncesinde olduğu gibi ajandalar, takvimler yenileniyor. Her ne kadar akıllı telefonların sanal sayfaları son zamanlarda not defterlerinin yerini alsa da Türkiye’de 104 yıldır yayınlanmaya devam eden Ece Ajandası, yoluna devam ediyor. Hepimizin bildiği, duyduğu bir markadır Ece Ajandası. Ya kendimiz ya da çevremizden biri bu ajandayı kullanarak notlar almışızdır. Sınav tarihimizi, askerlik anılarımızı, randevularımızı kaydettiğimiz Ece Ajandası Osmanlı’dan bu yana cebimizde, çantamızda.

İLK ADI “MUHTIRA”

İlk kez Mehmet Sadık Kağıtçı Bey tarafından 1910 yılında “Muhtıra” adıyla yayımlanan, 1932 yılından itibaren de “Ece” adını alan defterler, bir yandan Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne, işgal yıllarına, İstiklal Savaşı’na, Cumhuriyet’in kuruluşuna, Atatürk devrimlerine, iki dünya savaşına ve çeşitli ekonomik ve toplumsal buhranlara şahit olurken, aralarında ünlü yazarlar, düşünürler, siyasetçiler ve işadamları da olmak üzere milyonlarca insanın günlük hayatına eşlik etti. Etmeye de devam ediyor.

BİR AİLENİN DE GEÇMİŞİ…

Bugünlerde İstanbul Nişantaşı’nda açılan bir sergi, Ece’nin 104 yıllık tarihini gözler önüne seriyor. Sergi, Türkiye’deki kişisel kültür tarihinin önemli tanıklarından Ece Ajandası’nın yüzyılı aşan serüvenine odaklanıyor. Ece Ajandası’nın arkasında- ki Kağıtçı Ailesi’nin hayat akışından kronolojik kesitlerin ve yüzyılın içinden seçilmiş “Ece Ajandası” örneklerinin yer aldığı sergi, Nişantaşı’ndaki Milli Reasü-rans Sanat Galerisi’nde görülebilir.

MURAT ERDİN