
Bu da Kendrick’in listesi
Yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen ünlü Schindler’in Listesi filminin konusuna taş çıkartacak yeni bir “Soykırımdan insan kaçırma” kahramanı ortaya çıktı. İngiliz gizli servisi MI 6’nın ajanı Thomas Kendrick, İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce, Nazi işgali altındaki Avusturya’dan, on binden fazla Yahudiyi düzenlediği pasaportlarla sınır dışına çıkartmış. Kendrick’in kahramanlığı, İsrail’deki Ulusal Holokost Merkezi Yad Vaşem tarafından da tescil edilmiş. Yüzbaşı Thomas Kendrick’in şimdiye kadar dünya gündemine girememiş kahramanlık hikâyesi, İngiliz tarihçi ve yazar Helen Fry’ın yeni çıkan kitabı Spymaster: The Secret Life of Kendrick’de ayrıntısıyla anlatılıyor. 1930’lu yılların başlarında, Avusturya’da Nazi yanlısı hükümetin işbaşına geldiği günlerde, Kendrick’i Viyana’ya gönderen MI 6, Britanya Büyükelçiliği’ndeki Pasaport Bürosu üzerinden casusluk ve siyasal entrika ağı kurulmasını sağlamış. Hitler muhalifleri ve Alman solcularından oluşan casusluk ağını kısa sürede kurmayı başaran Kendrick ile birlikte yıllar sonra Sovyetlere çalıştığı ortaya çıkan ünlü casus Kim Philby’i de yardımlarıyla katkıda bulunmuş.
200 YAHUDİYE PASAPORT SAĞLAMIŞ
Hitler Avusturya’yı Mart 1938’de “Anschluss” adını verdiği sözümona birleşmeyle ilhak ettikten sonra Kendrick, Viyana’daki Britanya Pasaport Bürosu’ndan çok sayıda Yahudi’ye kolayca pasaport sağlamış, evrakı eksik olanlar için sahte belgeler düzenlemiş. Bunlar arasında düzmece vaftiz belgeleri de bulunuyor. Yahudileri, Nazilerden koruyup sınır dışına çıkartma operasyonu çerçevesinde, gece gündüz çalışan ekibiyle birlikte ücretsiz vize dağıtarak günde 200 Yahudiye pasaport sağlayan ve böylece on binden fazla Yahudi’nin Nazi işgalindeki Avusturya’dan kurtulmasını sağlayan Kendrick’in faaliyetleri, kısa sürede Gestapo’nun dikkatini çekmeyi de başarmış. Kurduğu casus ağı için zorunlu olarak son derece tehlikeli biçimde çift taraflı casuslarla da çalışan Kendrick’in faaliyetlerinin bunlardan biri tarafından Alman istihbaratına jurnallendiği sanılıyor.
ÖMRÜNÜN SONUNA DEK MAĞDURLARA YARDIM ETMİŞ
17 Ağustos 1938’de Gestapo tarafından yakalanıp sorgulanan Kendrick, kısa sürede serbest bırakılmış. O sırada İngiltere Başbakanı Chamberlain ile Hitler arasında varılan gizli anlaşma ve mutabakatın sonucu serbest bırakıldığı varsayılan Kendrick, İngiltere’ye geri dönmüş. İkinci Dünya Savaşı başladıktan sonra dahi uzun bir süre ortalıkta görünmeyen Kendrick, nihayet 1942’de Nazilerin elindeki savaş tutsaklarının kurtarılması operasyonunu hazırlayan birliğin başına getirilmiş. Latimer House’daki karargâhında, on binden fazla Alman savaş tutsağıyla görüşen Kendrick, bunlardan bazılarını Almanya’daki istihbarat ağının içine göndermiş. Nazilerin içinde yeniden kurmayı başardığı istihbarat ağı, savaş esirlerinden bir kısmını kurtarmayı başarırken, bir yandan da Nazilerin yeni geliştirdikleri gizli silahları V1 ve V2 roketleri hakkında bilgi toplamış. 1944’deki Normandiya Çıkarması öncesi istihbarat toplanması için de çalışan Kendrick’in casusluk ağı hakkındaki bütün bu ayrıntılar; tarihçi ve yazar Helen Fry’ın 2013’de yayınlanan The M Room: Secret Listeners Who Bugged the Nazis in WW2 adlı kitabında anlatılıyor. 75 bin, çoğu Yahudi asıllı Alman ve Avusturya vatandaşının İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz ordusunda görev yaptığı gibi ayrıntılar, yine Fry’ın Churchill’s Secret Soldiers adlı kitabında konu ediniyor. Kahraman Yüzbaşı Kendrick’in, 1948’de emekli olana kadar MI 6’da çalıştığı ve 1972’de öldüğü biliniyor.
GUARDIAN/TARAF