
Çin’in yeraltı ordusu büyüyor
Çin’in ilk imparatoru Çin Şı Huang’ın Terra Kotta Askerleri olarak da bilinen dünyaca ünlü mezarında bin 400 heykel daha ortaya çıkarıldı. Şaanşi eyaletinin başkenti Şian’da bulunan devasa mezarda kazı yapan arkeologlar, dijital tarama yöntemiyle İmparator Çin Şı Huang’ın mozolesi yakınlarındaki kuyuda bin 400 asker, 89 savaş arabası ve at heykelleri buldu.
YERİN ALTINDA SAVAŞA HAZIR 8 BİN ASKER
M.Ö. 221’de Çin Hanedanlığını kuran İmparator Çin Şı Huang’ın Terra Kotta ordusu, 29 Mart 1974’te Lintong bölgesinde kuyu açmaya çalışan çiftçiler tarafından tesadüfen bulunmuştu. Dört kuyunun ortaya çıktığı ilk kazılarda, kuyuların en büyüğünde 6 bin toprak asker, arkeoloji dünyasında büyük hayranlık uyandırmıştı. İkinci kuyudan 120 süvari ve okçu heykeli çıkarılırken, üçüncü kuyuda general ve diğer üst rütbeli askerler olduğu sanılan daha uzun heykeller bulunmuştu. Dördüncü kuyuysa boş çıkmıştı. Kısaca; dört kuyuda toplam 8 bin asker, 130 savaş arabası, 520 at ve 150 de süvari atı heykeli bulunmuştu. Askerler, doğudan gelecek akınlara karşı dönemin savaş nizamına ve stratejisine uygun biçimde imparatorun mozolesinin 1,6 kilometre doğusuna yerleştirilmiş. Temeli güneyden kuzeye 350 metre uzunluğunda, doğudan batıya 345 metre genişliğinde bir dörtgen olan mezar, 76 metre yüksekliğinde bir piramit şeklinde yükseliyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK MEZARI
İmparatorun mezarı 56 kilometre karelik alanıyla dünyanın en büyük mezarı kabul ediliyor. Bölge, 1987’de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınmıştı. Tamamlanması 37 yıl süren mezarın yapımında yaklaşık 700 bin işçinin çalıştığı sanılıyor. Tarihe “İlklerin imparatoru” olarak geçen Çin Şı Huang, bölgedeki etnik Çin uluslarını birleştirip tek devlet çatısı altında toplamış, herkes için geçerli yasalar, tek bir yazı dili, ortak para birimi ve ölçü birimleri uygulamasını başlatmıştı. Ülkeyi yollar ve kanallarla donatan İmparator Çin, dünyanın en uzun duvarı olarak da bilinen Çin Seddi’nin de temelini atmıştı.
SPUTNIK