Çarşamba günü Fransız haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’ya saldırı düzenlendi. Aralarında Georges Wolinski’nin de bulunduğu dört karikatürist, yazar, mizahçı ve editörden oluşan toplam 12 kişi öldürüldü. Derginin tarihine baktığımızda, Charlie adının özel bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Fransa’nın ünlü Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’ün 1970 yılında öldüğü gün, bir diskotekte yangın çıkar ve 100 kişi feci biçimde hayatını kaybeder.
Öyle değil aslında
O sırada Hara Kiri adıyla çıkan dergi, bu olayı bile alaya alarak, “De Gaulle’ün evi Colombey’de trajik dans: Bir ölü” manşetini attığı kapakla çıkar. Bu, Hara Kiri’nin son sayısı olur ve dergi kapatılır. Hara Kiri’yi çıkaran mizahçılar, kendilerini kapatanları daha da sinir etmek için, Charlie Hebdo adıyla yayına devam eder. Adlarındaki “Charlie’nin, Charles de Gaulle’e atıfta bulunmadığını, Amerikalı çizer Charles M. Schulz’un çizdiği Charlie Brown adlı çizgi banttan esinlendiklerini söyleseler de, bu yöntemle olay hatırlatılmakta ve De Gaulle tiye alınmaktadır.
Wolınskı büyük kayıp
Derginin özellikle 80 yaşındaki karikatüristi Georges Wolinski’nin katledilmesi ise karikatür sanatı için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Zira Wolinski, “1968 Baharı”nı en yalın biçimde işleyen karikatüristlerden biriydi. Charlie Hebdo’nun Fransa’nın “en çok satan” mizah dergisi olamaması da derginin, “ticarî başarı” için bu gibi zıpırlıkları yaptığı hakkındaki kanıyı yıkıyor. Charlie Hebdo, haftada 45 bin civarında satarken, en yakın rakibi Le Canard Enchaine ortalama 700 bin satıyor.
LEVENT ELPEN