Pazar , 31 Mayıs 2015
Anasayfa » Kültür ve Sanat » Doğadan kopuşun çığlığı
Doğadan kopuşun çığlığı

Doğadan kopuşun çığlığı

Fotoğraf sanatçıları bu kez objektiflerini insanının doğadan kopuş sürecindeki çığlığa çevirdi. Ağaçlar üzerinden kır ve kent yaşamındaki kayboluşa vurgu yapan “Bilge” isimli sergide önemli fotoğrafçıların siyah-beyaz fotoğrafları yer alıyor.

 

Beyoğlu Çok Çok Galeri ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin ana teması doğa ve insan arasındaki ilişkinin uğradığı dezenformasyon etrafında şekillenirken, 15 Nisan’da başlayan sergi 31 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık kalacak. Küratörlüğünü Volkan Doğar’ın üstlendiği sergide sanatçlar Omar Özenir, Taylan Bağcı, Ali Sefünç’ün fotoğrafları yer alıyor.

 

YAŞAM VE ÖLÜM ARASINDAKİ GERÇEKLİK

 

Ağaçlar üzerinden kent insanının doğaya yabancılaşmasını anlatan sergi, fotoğraf sanatçıları Özenir, Bağcı ve Sefünç’ün yıllar içerisinde oluşturdukları kişisel arşivlerinden küratör Volkan Doğar’ın seçimleriyle oluştu. Ağacın evrimsel gelişimini yaşam ve ölüm arasındaki somut gerçeklikte birleştiren sergide her bir fotoğrafçının kişisel izlenimleri siyah beyaz karelere yansıyor. Taylan Bağcı’nın deneysel fotoğrafları kent içinde kalmış ağaçlar ve insanlar arasındaki ilişkiye odaklanırken Bağcı, objektifiyle unutulmuş bir hikâyeye tanıklık ediyor. Fotoğraflardaki fluluk kentleşmenin doğa üzerinde yarattığı tahribatı görünür kılıyor. Kimi karelerde bir sokak köpeği ağaçların terk edilmişliğine gösterge olurken kimi karelerde saksıların içine hapsedilmiş ağaçların sıkışmışlığı göz önüne seriliyor. El yapımı, panoramik ve orta format pinholleri ile objektifine yansıttığı kareler köklerin derin bilgisiyle yaşadığımız dünyanın hızı ve geçiciliği arasında ilişki kuruyor.

 

DİRENCİN SİMGESİ OLARAK AĞAÇ

 

Serginin diğer fotoğraf sanatçılarından Omar Özenir’in karanlık odada oluşturduğu siyah beyaz fotoğraflar daha çok kır yaşamındaki ağaçlara odaklanıyor. Özenir’in fotoğraflarında kır yaşamının çeşitli öğeleri ağaçların yalnızlığına eşlik ederken, toprağa derin kökler salan ağaçlar, yaşama karşı direncin simgesi olarak objektife takılıyor. Objektifine yansıyan kimi karelerde ise; deniz de ya da bir gölde kök salmış ağaçların suyla olan eşsiz uyumunu yansıtıyor. Özenir ve Bağcı’nın kent ve kırlarda yer alan ağaçlardan yola çıkarak oluşturuldukları deneysel fotoğraf çalışmaları Ali Sefünç’ün Çığlık adlı siyah beyaz fotoğrafıyla birleşiyor. Sefünç, kadrajına aldığı bir ağaç köküyle doğanın yok oluşundaki çığlığı resmediyor.

 

HÜSEYİN GÖKÇE

Etiketler: