Birinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yılını anmak üzere İttifak Cephesi’nde yer alan devletlerin yürüttüğü propaganda kampanyalarını anlatan sergi, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) açıldı. I. Dünya Savaşı’nda İttifak Cephesinde Savaş ve Propaganda adlı sergide, posterlerden kartpostallara, sembolik ödüllerden madalyalara kadar pek çok tarihî döküman ve obje yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaş döneminde müttefikleriyle geliştirdiği ilişkileri de gözler önüne seren sergi, 22 Mart 2015 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Ömer M. Koç koleksiyonundan seçilen eserlerin yer aldığı serginin küratörlüğünü Bahattin Öztuncay üstleniyor.
MUSTAFA KEMAL’İN İLK PORTRESİ
Almanya, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti’nin oluşturduğu İttifak Devletleri’nin Birinci Dünya Savaşı süresince gerçekleştirdiği sanatsal aktiviteler, karşılıklı ziyaretler, eğitim alanındaki işbirlikleri ve yürütülen diğer propaganda araçlarına yer veren sergi, günümüze dair de önemli ipuçları sunuyor. Sergide öne çıkan albümler arasında, Wilhelm Viktor Krausz’un 1915- 1916 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün de bilinen ilk portresinin yer aldığı resim çalışmalarından oluşan “Dünya Savaşında Türkiye’den Resimler ve Çizimler” isimli albüm bulunuyor.
ALMANYA ZİYARETİNİN VİDEOSU
Osmanlı İmparatorluğu ve diğer İttifak Devletleri’ne ait flamalar, kartpostal ve seramikler, onurlandırma ve ödüllendirme sembolleriyle devletlerin halklarının desteğini toplamak amacıyla yürüttüğü faaliyetlerden belgeler de sergide yer alan diğer çalışmaları oluşturuyor. Tarihî belgelerin yanısıra, Alman Federal Arşivleri’nden edinilen; Almanya İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 1917 yılında İstanbul’a yaptığı ziyareti belgeleyen video, dönemin diplomatik ilişkileri ve savaş günlerinde sosyal düzeni izleme fırsatı sunuyor.
TARAF