Perşembe , 28 Mayıs 2015
Anasayfa » Kültür ve Sanat » Kalpten kalbe yollanan mektuplar
Kalpten kalbe yollanan mektuplar

Kalpten kalbe yollanan mektuplar

Ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşımdan birçok kesiti yansıyan mektuplar, ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Serginin en dikkat çeken bölümü; Eyüboğlu’nun yaşamını şekillendiren iki kadın; eşi ressam Eren Eyüboğlu ve büyük aşkı “Karadutum“ dediği Mari Gerekmezyan ile mektuplaşmalarından oluşuyor.

 

İş Sanat Kibele Galerisi Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından mektuplar – Biz Mektup Yazardık sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin önemli bir bölümü, Eyüboğlu’nun eşi ressam Eren Eyüboğlu ve uğruna şiirler yazarak portreler yaptığı büyük aşkı Mari Gerekmezyan’la “Sevda Sözleri” inceliğindeki mektuplaşmalarından oluşuyor. Sanatçının Nâzım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fikre Muallâ, Âşık Veysel, Adalet Cimcoz, Orhan Veli Kanık, Necip Fazıl Kısakürek, İbrahim Çallı, Andre Lhoté, Farinünisa Zeid, Abidin Dino, Reşat Nuri Güntekin, Nurullah Berk ve Arif Kaptan ile mektuplaşmalarını içeren sergi, sanatçılar arasındaki ilişkiye ayrıca ışık tutuyor.

 

 

YAŞAMINDAN BİRÇOK KESİT SUNUYOR

 

 

İş Sanat Kibele Galerisi’nde 4 Mayıs’ta sanatseverlerin yoğun ilgisiyle açılan ve 20 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, Eyüboğlu’nun Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayıp Paris’te süren eğitim hayatından, resim tutkusunun peşinden gittiği Anadolu’daki yurt gezilerine kadar yaşamından birçok kesit sunuyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun iç dünyasını tuvallere ve şiirlere aktarırken sanat, edebiyat, siyaset ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiği yaşadığı döneme ışık tutan mektuplaşmaları tarih yolculuğundaki yerini alıyor.

 

 

SANATÇILAR ARASINDAKİ KUVVETLİ BAĞ

 

 

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Avrupa’daki öğrencilik günlerinden Akademi’de öğretmen olduğu günlere pek çok anıyı barındıran mektuplar, orijinal olarak sahiplerinin kendi ifadeleriyle ve imzalarıyla ziyaretçilere sunuluyor. Sadece ressam ve şair olarak değil; mozaik, seramik, vitray ve yazma sanatçısı, heykeltıraş, öğretmen ve yazar kimlikleriyle de sanatımıza kalıcı eserler bırakan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun pek çok isimle sürdürdüğü yazışmaları aynı zamanda sanatçılar arasındaki kuvvetli bağı da gözler önüne seriyor. Her biri tarihi belge niteliğindeki mektuplar, sanatçıların o dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılara dair fikir verirken, yaşanan zorlu koşullara rağmen gerçekleştirdikleri idealleri ile tarihe not düşürmeyi başarmış insanların umutlarını yitirmediklerini de net bir şekilde ortaya koyuyor.

 

 

EYÜBOĞLU’NUN KENDİ SESİNDEN “KARADUT” ŞİİRİ

 

 

Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından mektuplar – Biz Mektup Yazardık adlı sergi, hem sanatçının kaleme aldığı hem de kendisine gelen yüzlerce mektubun Türkiye İş Bankası Kültür yayınları tarafından uzun soluklu ve titiz çalışması ile kitaplaştırılmasına paralel olarak hayata geçirilirken, sanatçının gelini Hughette Eyüboğlu’nun hazırladığı, editörlüğünü Rûken Kızıler’in yaptığı kitabın ve serginin tasarımını ise Emre Senan üstleniyor. Sergide orijinal el yazılı mektuplar ve sanatçının çizimleriyle süslediği desenli zarfların yanı sıra mektuplaşılan isimlerin Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından yapılmış portreleri de yer alıyor. İsteyen katılımcılara, sanatçının hazırlanmış mektup ve zarflarla sevdiklerine yazama imkânı sunuluyor. Katılımcılar, Eyüboğlu’nun kendi sesinden “Karadut” şiirini dinleme imkânı da buluyor.

 

HÜSEYİN GÖKÇE

Etiketler: