
Kent belleğindeki yok oluşun izleri
Milli Reasürans Sanat Galerisi, ressam İsmet Değirmenci’nin “Bir Yerde” isimli sergisi, doğanın dönüşümünü mercek altına alıyor ve kent belleğinin yok oluş sürecine dikkat çekiyor…
İstanbul Teşvikiye’de bulunan Milli Reasürans Sanat Galerisi, ressam İsmet Değirmenci’nin “Bir Yerde” adlı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. 29 Nisan’da açılan ve 30 Mayıs’a kadar izlenebilecek sergi, metropol hayatıyla gittikçe kendisinden ve doğadan kopan insanın yabancılaşma hâllerini gözler önüne seriyor. İlk resimlerinde doğanın farklı durumlarını kendi bakış açısıyla tablolarına yansıtan Değirmenci, “Bir Yerde” adlı sergide, kent yaşamının insan üzerindeki etkisine yöneliyor. Kentle kurduğu ilişki üzerinden yola çıkan sanatçı, gündelik yaşam pratiklerinin bellek yitimine neden olduğunu gösteren eserlere imza atıyor.
DOĞADAN KOPAN İNSANIN RUH DURUMU
İlk sergisini 1994 yılında açan ve zaman içinde pek çok kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturan Değirmenci, farklı zamanlarda oluşturduğu eserlerini “Bir Yerde” adlı sergide toplarken, doğadan kopan insanın ruh durumuna gönderme yapıyor. Geldiğimiz noktada içinde bulunduğumuz doğanın bir parçası olma ayrıcalığını yitirmiş olduğumuzu belli temalar etrafında birleştiriyor. Zaman ve mekân olgusunun altüst olduğu, hırsın ve buna paralel hızın daha da önemli hâle geldiği asri zamanların bir portresini çiziyor adeta… Yanılsamalar Kenti, Denize Yakın, Uzaklığa Övgü, Kaybolma, Hatırlama, Hangi Yön gibi başlıklardan oluşan tablolar da , ‘Bir yerde’ olamayışın, zaman ve mekânsızlığın yarattığı izler görülebiliyor.
BELEK YİTİMİ
Tuval üzerine akrilik, karışık teknikle oluşturduğu eserlerinde bir bellek taşıyıcısı olan gazete kâğıtlarına yer veren Değirmenci, hız çağında hafızanın nasıl tahribata uğradığını ve unutkanlığın hayatımıza olan yansımasını ele alınıyor. Modern dünyanın insan belleğindeki tabakalaşmasını tuvale aktaran ressam, doğalın hayatımızdaki yerini kullandığı malzemelerle bu belleğe işliyor. Çok katmanlı yapısıyla dikkatleri çeken bu eserler, rengin ve ritmin eşsiz uyumuyla birleşiyor. Kentlerde giderek azalan yeşil alanları da tuvaline aktaran sanatçı, bir İstanbul manzarasında bunu bütün çıplaklığıyla gösterirken, kâğıt üzerine yün ve karışık teknikle oluşturduğu “kayıp manzara” adlı eserlerinde yünün yarattığı karmaşayla gittikçe azalan manzaraları belirsiz kılıyor.
HÜSEYİN GÖKÇE