Salı , 26 Mayıs 2015
Anasayfa » Kültür ve Sanat » Mimar Sinan için ‘akıllı’ sergi
Mimar Sinan için ‘akıllı’ sergi

Mimar Sinan için ‘akıllı’ sergi

Mimar Sinan, ölümünün 427’inci yılında etkinliklerle anılıyor. Büyük mimar için düzenlenen önemli anma programlarının ilki, Tophane-i Amire’deki Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi oldu. “Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş olan bu en kapsamlı ve multi-teknolojik sergi” olduğu duyurulan etkinliğin basın toplantısında konuşan yüksek mimar, mühendis ve şair Cengiz Bektaş, Sinan’ın beş yüz yıl öteden mimarînin geçen yüzyılda yeni ulaşabildiği toplumsal ihtiyaçları görebilmesine dikkat çekerken, usta mimarın, bir hamamda o zamanlar bilinmeyen mantar bulaşması riskini önlemek için yaptığı tasarımı örnek verdi.

 

BELGESEL DEYİNCE…

 

Konuşmalardan sonra gösterilen 5 Asır Sonra Sinan’ın Minarelerinden 4 Mevsim İstanbul adlı “belgesel” ise Sinan’ın ustalıkla inşa ettiği camilerin minarelerinden bugünkü İstanbul’a hoş bir bakıştı. 12 ay boyunca yılın 4 farklı mevsiminin çekimlerinden oluşan 4K çözünürlüğünde 16 dakikalık bir ‘time lapse’ten oluşuyor. Belgesel için proje boyunca 170.000 İstanbul fotoğrafı çekilmiş, 21.000 kare fotoğraf kullanılmış. Belgeselin sponsorluğu ise THY’na ait. Elbette belgesel ve kullandığı teknik, göze ve Bratislava Studio Orchestra’nın icra ettiği özgün müziğiyle kulağa hitap edip çok hoş tınılar bırakıyor ama Sinan ile ilgili böylesine önemli bir etkinlikte, biraz geçiştirilmiş gibi duruyor. “Belgesel” deyince insanda biraz araştırma, inceleme, bilgi verme beklentileri öne çıkıyor. Oysa piyasada rahatlıkla bulunabilen time-lapse çekim yapabilen kamerayla herkes böyle bir belgesel yapma şansına sahip. Hangi minareden çekim yapıldığı ve neden o minarenin seçildiği bile belirsiz bu çalışmaya THY neden ve nasıl sponsor olmaktadır, doğrusu anlamak zor. Tıpkı İstanbul ve Sinan için yapılan bu belgeselin müziklerinin neden Bratislava’da yapıldığını anlamanın zor olduğu gibi.

 

ÖZEL TASARIM OYUN BİLE VAR

 

MSGSÜ Tophane-i Amire binasında, toplam 2000 metrekarelik görkemli sergileme alanında düzenlenen sergi ise şaşırtıcı ve akıllıca uygulamalarla birlikte Sinan’ın dünyasından günümüze başarılı bir köprü kuruyor. Sinan’ın nasıl günümüze ve geleceğe etki ettiğini anlamak için serginin bu amaçla mükemmel şekilde dizayn edildiğini söylemek, mümkün. Sinan dönemindeki mimarlık anlayışı ve “adabı”, mimarlığın o dönemin sosyal yapısıyla birebir etkileşimi ve etkisi, Sinan’ın orijinal çizimlerinden örnekler, böyle bir sergide olmasını beklediğimiz klasik bölümler gibi görünebilir. Oysa sergide pek çok teknolojik ve interaktif uygulama da var. Sinan’ın tasarladığı camilerin 3D yazıcıdan “canlı canlı” çıkan maketleri, belki sizi şaşırtmayabilir alma özel tasarım “Sinan Kalfasını Seçiyor” bilgisayar oyunu, hayli şaşırtıcı. Ayrıca tabletlerdeki interakif haritalarla İstanbul’daki Sinan eserlerinin sunumu da parlak bir düşünce olarak not ediliyor.

 

YURTDIŞINDA DA SERGİLENECEK

 

31 Mayıs’a açık kalacak ve Mimar Prof. Dr. Bülent Özer, Tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar, Mimar Prof. Dr. Demet Binan, Mimar Prof. Dr. Doğan Kuban, Müzebilim Uzmanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Tarihçi Prof. Dr. Haluk Dursun, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen, Mimar Prof. Dr.Reha Günay, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Geleneksel Türk El Sanatları Uzmanı Prof. Dr. Sitare Bakır Turan, Sanat Tarihçisi Prof. Dr.Semra Germaner, Mimar Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı, Mimar Cengiz Bektaş, Kitap Tasarımcısı Ersu Pekin ile Arkeolog ve Kültür Tarihçisi Nezih Başgelen’in yer aldığı danışma kurulunun desteği ile projelendirilen Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri sergisinin MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi‘nden sonra, 2015 ve 2016 yılları boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra, uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor. Sergi yurt içi ve yurt dışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi‘ne bağışlanacak.

 

LEVENT ELPEN

Etiketler: