Saldırıya uğrayan ve 12 çalışanı katledilen Charlie Hebdo dergisinin katliamdan önceki son sayısının kapağında, “sihirbaz” olarak nitelenip İslamofobik tutumuyla dalga geçilen Fransız yazar Michel Houellebecq’in yayınlanan altıncı romanı Soumission/Teslimiyet, daha yayınlanmadan Fransa’da ulusal skandala sebep oldu. Tam da saldırının olduğu Çarşamba günü piyasaya çıkan Houellebecq’in, romanında, Fransa’da Müslümanların çoğunluk olduğu ve yönetimi ele geçirdiği, çok kadınla evliliğin yasal hale geldiği, Fransız kadınların örtünmek zorunda kalarak çalışma hayatını terk ettiği, Müslüman olmayan öğretmenlerin ise işlerini bırakmaya zorlandıkları hayalî bir “2022 Fransa’sı”nı tasvir ediliyor. Houellebecq, Müslümanlara sağcı ve ırkçı bir açıdan yaklaşarak İslamofobik bir tutum takındığı suçlamalarıyla, hemen Fransız medyasına konu oldu. Fransa’nın en büyük gazetelerinden Libération’un editörü Laurent Joffrin, Houellebecq’in Soumission romanının, “Fransız edebiyatında aşırı sağ görüşlerin hâkim olduğu çok önemli bir dönüm noktası olacağını” öne sürdü.
“MÜSLÜMANLAR KENDİLERİNİ BİTİRİYOR”
Ancak Houellebecq, romanı hakkında kendisine yöneltilen “provokasyon” iddialarını reddederek, Soumission‘un Fransa’nın gelecekteki “gerçekçi bir tasavvurunu” yansıttığını ileri sürdü. Houellebecq, “Tarihi hızlandırıyorum, ayrıca (aşırı sağcı) Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, 2022’deki başkanlık seçimlerinde öyle veya böyle aday olacak” dedi. Houellebecq, kitaptaki gibi bir Müslüman Kardeşlik Partisi iktidarının asla söz konusu olmayacağını, “Çünkü Müslümanların kendileri arasındaki anlaşmazlıklarda pek başarılı olduklarını” vurguladı.
2002’DE İRLANDA’YA KAÇMIŞTI
Houellebecq’in kitabındaki İslamofobi’yi reddetmesine karşın, daha önce yazdığı Platform adlı bir romanda, İslâm dinine sert ifadelerle saldırdığı kaydediliyor. Platform‘da Müslümanları katil olarak tanımlayan ve “damarlarında ahmaklık taşıyan insanlar” olarak tasvir eden Houellebecq hakkında kamu davası açılmıştı. 2002’de görülen dava sırasında İrlanda’da bir çiftlikte saklanan yazar, “ifade özgürlüğü”nün engellendiği iddiasında bulunmuş, mahkeme de, “dinleri eleştirme hakkı bulunduğunu” belirterek, yazarı aklamıştı. Houellebecq, dava sonrası Fransa’ya dönüşünde verdiği bir röportajda, “bazı büyük değişikliklerin olacağı” kehanetinde bulunmuştu.
INDEPENDENT