Pazartesi , 1 Haziran 2015
Anasayfa » Alt Manşet » TÜRKİYE’DE HUKUK MÜZELİK OLDU
TÜRKİYE’DE HUKUK MÜZELİK OLDU

TÜRKİYE’DE HUKUK MÜZELİK OLDU

Hukuk sistemimizin sık sık tartışıldığı bugünlerde, Ankara Hukuk Müze’sine bir ziyaret gerçekleştirdik. Müze, hukuk tarihimizi anlatan pek çok eserle ziyaretçilerini bekliyor.

 

 

Türkiye’de özellikle 17-25 Aralık operasyonlarından sonra en çok tartışılan konu şüphesiz hukuk sistemimiz. Her gün adliyelerde yaşanan olayları, gözaltıları, tutuklamaları, HSYK tartışmalarını ve hükümetin hukuk üstündeki baskılarını konuşuyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez hakimler, verdikleri kararlar nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderiliyor. Savcılar tutuklanıyor, polisler topluca gözaltına alınıyor. Gazeteciler, tahliye kararlarına rağmen rehin tutuluyor. Yücel Sayman ve Ümit Kardaş gibi deneyimli hukukçular, Türkiye’de hukukun fiilen bittiğini belirtiyor. Böylesi bir durumla karşı karşıya kalınca yapılacak en iyi şeyin Ankara’daki Hukuk Müzesi’ne gidip eski günleri yadetmenin yapılacak en iyi iş olduğuna karar verdik.

 

 

Hukuk Müzesi, Vedat Ahsen Coşar başkanlığı döneminde Ankara Barosu tarafından 2005 tarihinde alınan bir 11trfs12_manset2kararla kurulmuş. Bugün de Balgat’taki Barolar Birliği binasında ziyarete açık. Müzede Türkiye’de hukukun geçirdiği gelişim, belgeler, fotoğraflar, heykeller, gravürler, resimler, cüppeler, daktilolar ve daha bir çok nesnelerle anlatılıyor. Mesela Ankara Hukuk Fakültesi’nin ilk diplomaları, öğrenci pasoları, Cumhuriyet döneminin ilk avukatlık cüppesi, Muammer Aksoy’un avukatlık ruhsatı dikkat çekici eserler. Hukuk Mektebi’nin ilk kadın öğrencisi olan Melahat Ruacan’ın belgesi de müzede.

 

 

Ruacan 1954’te dünyanın ilk yüksek mahkeme üyesi olan kadın hukukçusu olarak da tarihe geçmiş bir isim. Milli mücadele yıllarında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının her yerde arandığına dair Padişah Vahdettin imzalı ve 1920 tarihli sokak afişinin orjinali de müzede görülmesi gereken belgeler arasında. Ankara kurulan Hukuk Müzesi’nin yöneticileri daha çok hukuk öğrencilerinin ve stajyer avukatların ziyarete geldiğini belirtiyor. Ama bence herkes görmeli. Türkiye’de hukukun geldiği noktayı daha iyi kavrayabilmek için sanırız biraz geçmişe bakmak gerekiyor. Hukuk Türkiye’de çoktan müzelik oldu. Masumiyetin çoktan müzelik olduğu gibi.

 

MURAT ERDİN

Etiketler: