
Yaşar Kemal onurumuzdur
Tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybeden edebiyatımızın usta kalemi Yaşar Kemal dün toprağa verildi. Kemal, dün İstanbul Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu’daki mezarına defnedildi. Yaşar Kemal’in cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camisi, dün usta yazarı uğurlamak isteyenlerin akınına uğradı.
Cenaze namazına eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, ÖDP eş başkanı Alper Taş, CHP milletvekili Mahmut Tanal ve Umut Oran katıldı. Cenaze töreninde Cengiz Çandar, Can Dündar, Akın Birdal, Arif Keskiner, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Suavi, Zülfü Livaneli, Ercan Karakaş, Mustafa Alabora gibi çok sayıda dostu ve sevenleri de yer aldı.
Usta yazarı uğurlamaya gelen binlerce insan sık sık “Yaşar Kemal onurumuzdur” ve “İnce Memed ölmedi kalbimizde yaşıyor” sloganları attı.
Kemal’in mezarı için eskiden Adana’nın şimdiyse Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünden, anne ve babasının mezarından toprak getirildi. Büyük usta, ilk eşi Thilda Yaşar’ın yanına defnedildi. Defin işleminin ardından, Kemal için 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde de bir tören düzenlendi.
KÖYÜNDE GIYABİ CENAZE NAMAZI
Yazar Yaşar Kemal İstanbul’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlanırken, doğduğu Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) Köyü’nde de gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaza katılanlar daha sonra Yaşar Kemal Kültür Evi’ni ziyaret etti. Gökçedam İlköğretim Okulu öğrencileri de dersten çıkarak kültür evini ve İnce Memed Anıtı’nı ziyaret etti. Anıta çiçek bırakan öğrenciler, “Onun eserlerini okuyarak büyüyoruz, onun adına yapılan parkta oynuyoruz. Kendisini çok seviyorduk ama maalesef öldü. Bundan sonra yine onun kitaplarını okuyacağız” dedi. TARAF/DHA/CİHAN
Kılıçdaroğlu: Çınarımızı yitirdik
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yaşar Kemal’in ölümü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin önemli bir edebiyat çınarını kaybettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu “Edebiyat çınarımızı yitirdik. Onu bugün uğurlayacağız. İnce Memed’i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim. O tarihten bu yana Yaşar Kemal hayatımın parçası oldu. İnsan dostuydu. Düşüncelere saygılıydı. Nobel ödülünü alamadı ama benim gönlümde Nobel ödülünü alan yazarlarımızdan biriydi” diye konuştu.
Demirtaş: Barış savunucusuydu
Ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal’in cenazesine katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bugün, bütün siyasi geleneklerden, bütün siyasi partilerden azade bir barış savunucusu, demokrasi, insan hakları savunucusu kimliği ve güçlü edebiyat birikimiyle bütün Türkiye’ye miras bıraktı. Gittiği gün de işte tarihsel büyük bir tesadüf diyelim, bu barış mesajını armağan ederek gidebilmek tam da Yaşar Kemal’e yakışırdı” dedi.
Abdullah Gül: Babamın arkadaşıydı
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ünlü yazar Yaşar Kemal’in cenaze namazına katıldı. Çok bilinmeyen bir detayı paylaşan Gül, “Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Telefonla görüşürlerdi. Türk edebiyatının büyük ustası, sanatkâr, düşünür ve fikir adamı Yaşar Kemal’i kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz”
Hasan Cemal: Eserleri ile yaşayacak
Gazeteci Hasan Cemal, Yaşar Kemal’in eserleri ile yaşamaya devam edeceğini söyledi. Cemal, Yaşar Kemal’in ölümüne ilişkin şunları söyledi: “Onun yarattığı boşluk büyük ama Yaşar abi yaşayacak hep. Onu kaybetmedik. O eserleri ile yaşamaya devam edecek”
Orhan Gencebay: Haklının yanındaydı
Ünlü yazar Yaşar Kemal’in Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze törenine katılan sanatçı Orhan Gencebay da, “Mağdurun yanındaydı. Haklının yanındaydı. Doğruyu iyiyi, güzeli anlattı. Çok şey öğretti bize” ifadelerini kullandı.
Bülent Eczacıbaşı: Büyük bir değeri kaybettik
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, usta yazar hakkında şunları söyledi: “Hem Türkiye hem de dünya büyük bir değerini kaybetti. Neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt olan Yaşar Kemal, ülkemizin farklı yerlerini, hayatın çeşitli yönlerini ve insan olmanın derinliklerini tanıdı.”
Dünya, “Büyük Usta”yı böyle gördü
ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, Yaşar Kemal’in Fransız Yazar Alain Bosquet ile yaptığı bir röportajda İnce Memed’in, dayısı Mayro olduğunu açıkladığını aktardı. İngiliz gazetesi Independent, Yaşar Kemal’in ilk eserlerinde Marksist ideolojinin propagandasını yaptığını ve bu yüzden ilk iki romanına Türkiye hükümeti tarafından el konulduğunu vurguladı. Yaşar Kemal’in Türkiye’nin ilk Nobel edebiyat ödülü adayı olduğunu ifade eden BBC, ünlü yazarın eserlerinin 40 ayrı dile çevirildiğine işaret etti. Yaşar Kemal’in ölüm haberi yanında, David Barchard imzalı özel bir makale de yayınlayan İngiliz The Guardian gazetesi, Yaşar Kemal’in ünlü romanı İnce Memed’in, otobiyografik öğelerle süslü bir tür Robin Hood efsanesi olduğuna vurgu yaptı.