
Bu da Barzani’nin seçim anketi…HDP barajı geçiyor…AKP ve CHP’de şok
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakın olan Rûdaw TV, Türkiye’de 7 Haziran seçimlerine 18 gün kala, yaklaşık 185 akademisyen, kamuoyu araştırmacısı ile yerli – yabancı medya mensubuna seçim tahminlerini, tercihlerini ve değerlendirmelerini sordu.
Ankete 10 Nisan – 18 Mayıs arasında katılan ve çeşitli kentlerde yaşayan gazeteciler, cemaatler, Romanlar, Çerkesler, Ermeniler, Aleviler ve dindar Kürtlerin oylarının hangi partilere gideceğini tahmininde bulundu.
Rûdaw muhabiri Cesim İlhan’ın anketine medyadan muhabirler, editörler, yazarlar ve yöneticiler de katıldı.
PARTİLERİN OY ORANI
Mini ankette göre AKP yüzde 43.4, CHP yüzde 25.3, MHP yüzde 16.2 ve HDP yüzde 11.1, diğer partiler ve bağımsızlar ise yüzde 4 oy alıyor.
LİDERLERİN PERFORMANSI
Katılımcılar, “Liderlerin performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da yanıt verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan’ın yerini dolduramadığını düşünen katılımcılar, Cumhurbaşkanı’nın bu nedenle bir parti lideri gibi mitinglerde oy istediğini kaydetti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da, “Göreve geldiği günden bugüne kadar partiye bir şey kazandırmadığı, aynı şeyleri tekrarladığı” görüşü yaygın.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için de, “Aslında milliyetçi kanat kendisinden çok memnun olmamakla birlikte, yıllardır ülkücü camiayı ve milliyetçi tabanı sokaktan uzak tutmayı başardı” deniliyor.
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise, son dönemlerde Türkiye’de Erdoğan’dan sonra en başarılı lider olarak görülüyor.
NEDEN KAZANIYOR, NEDEN KAYBEDİYORLAR?
AKP: Katılımcılara göre, AKP 2002’de ve sonraki seçimlerde, yolsuzluk, yoksulluk ve yasakların kaldırılması konusunda verdiği güven nedeniyle hep kazanan parti oldu. Ancak, bazı bakanların da yolsuzlukla anılmaya başlaması ibreyi tersine çevirmeye başladı.
“Çözüm süreci”yle birlikte gelen çatışmasızlık, bazı Kürtlerin Erdoğan ve AKP’ye yönelmesine vesile olurken, aynı nedenle partinin bazı oyları da MHP’ye kaydı.
Erdoğan’ın, “Kobani düştü, düşecek…” ve son zamanlarda, “Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimin sorunları var” gibi açıklamaları, AKP’nin bazı Kürt oyları kaybetmesine sebep oldu.
Katılımcılar, AKP’nin Gezi Parkı Olayları ve 17 Aralık operasyonlarından beri prestij kaybettiğini düşünüyor.
CHP: Birtakım ulusalcı, Kemalist isimlerin küsüp gitmesi, laik söylemin yerini sosyal adalet söylemine bırakmış olması olumlu olduğu ancak ciddi oranda oy getirmeyeceği görülüyor. Kılıçdaroğlu, çiftçiye mazot, emekliye çift ikramiye, asgari ücret ve yoksulluk propagandası yapıyor. Bazı katılımcılar bunun karşılığının olacağını, bazıları da olmayacağını ifade ediyor.
MHP: MHP’nin milliyetçilik kartından başka oynayacak bir kartı olmadığı görüşü baskın. MHP’ye oy verenler, milli duygularına tercüman olduğu için veriyor. Bu partinin oy kaybetmemesi ve bir nebze de yükselmesi, takip ettiği istikrarlı çizgi ve olaylarda takındığı kararlı duruşa bağlı görülüyor. Bu durum, AKP’den soğuyan milliyetçi kesimi de ciddi olarak etkiliyor.
HDP: HDP için “Türkiyelileşme” projesinin bazı açılardan iyi gittiği söylenebilir. HDP’nin oylarını arttırma ve Batı’da da kendisine daha geniş bir alan açma konusunda. Ancak bu projenin şu riskleri dile getiriliyor:
-Kürt sorununun sahici ve kalıcı çözümü konusunda “Türk solunun etkisiyle” birtakım tavizler verilebilir. Bu yolla Kürt sorunu Türk solu aracılığıyla sisteme entegre edilebilir.
-Bazı Kürtler de HDP’ye destek veren Türk İslamcılarına ve Türk soluna güvenmiyor.
-Hüda-Par’ın bağımsız adayları Batman ve Diyarbakır’da birer milletvekili çıkarabilir. Bunun Kürt siyasetinin çeşitlenmesi adına önemli ve gerekli olduğunu düşüncesi hakim.
SEÇİM VE KÜRT SORUNU
Katılımcılara göre, “çözüm süreci”, çatışmasız bir noktada ilerliyor. Hükümetin bir ileri – geri politikası sürecin ana eksenini değiştirmeyeceğe benziyor.
AKP ve HDP tarafından yapılan açıklamalar seçime endeksli. İki güç de süreçten besleniyor.
HDP’yi barajı aşacak noktaya getiren faktör, süreçle oluşan rahatlama ve siyasi kanallara olan güven. HDP, “çözüm süreci”nde AKP’den daha kazançlı çıkan parti olarak görülüyor.