Pazar , 1 Mart 2015
Anasayfa » Manşet » “Atılması gereken adımlar atılsın”
“Atılması gereken adımlar atılsın”

“Atılması gereken adımlar atılsın”

HDP ile hükümetin ortak açıklaması ve Öcalan’ın çağrısı bölgede yankı buldu. STK temsilcileri iç güvenlik paketinin çekilmesini ve AKP’nin adım atmasını istiyor.

Hükümet yetkilileri ve HDP heyetinin ortak açıklaması bölgede geniş yankı buldu. Bölgede örgütün, Öcalan’ın çağrısı ile silah bırakmayı değerlendirebileceği, Öcalan’ı boşa çıkarmayacağı görüşü hâkim. Bölgedeki STK temsilcileri, dünkü toplantı sonrasında verilen mesajı Taraf’a özetle şöyle değerlendirdi:

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya: Silahsızlanmanın sağlanıp demokratik kanalların kullanılması önerisi çok önemli. Ancak, bunu Kürt sorununun çözümü için yeterli görürsek, böyle bir rehavet yaratılırsa endişem şudur ki ileride daha büyük çatışmalar olmasının önüne geçemeyiz. Kürt sorunu sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun önemli bir meselesidir. Ortadoğu’daki çatışmalarla birlikte değerlendirilmesi gereken önemli bir sorun. Hükümetin, Rojava ile ilgili tavrı ile 10 maddeye ilişkin tutumu ve atacağı adımlar çok önemli.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: 2013 Newrozu’nda Öcalan’ın çağrısı silahların devreden çıkması, demokratik siyasetin esas alınmasıydı. Son günlerde yaşanan görüşmelerde artık bu hedefin somut bir biçimde gerçekleşeceği anlaşıldı. PKK’nın, yetkili organlarını toplayarak, Türkiye’de silahları devreden çıkarma iradesini ilan etme noktasına geldiği görülüyor. PKK’nin, Türkiye’de silahları devreden çıkararak ve demokratik siyaset iradesini esas alınması için 10 maddenin altının doldurulması ve somut bir takım düzenlemeler ve adımlara kavuşması gerekecek. Öcalan, PKK’nin kadrolarını silah bırakmaya çağırması, sorunun daha esnek ve demokratik yollarla çözümü, demokratik bir Türkiye bakımından umut verici bir şeydir. Ben de tarihi bir gün yaşandığını düşünüyorum.

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer: Demokratik mücadelenin önünün açılması için 10 maddenin hayata geçirilmesi, demokratik açıdan Kürtlerin yararınadır. Fakat Kürt sorunu çözülmediği takdirde ileriki süreçlerde bundan çok çok beter sorunlarla karşı karşıya kalınır. 10 maddenin hepsi müzakere maddeleri. O maddelerde Anayasa değişiminde eğer Kürtlere bir statü tanınmazsa, kimliğini, anadilde eğitimini, resmî dil olmasını engellerse sorun çözüme kavuşmaz. Kürt sorunu sadece Türkiye’ye demokratik bir ortam gelmekle çözülmüyor. İngiltere demokrasi merkezi olmasına rağmen IRA sorunu devam ediyor. Kürtlerin de kendini yöneltme hakkı olması gerekir. PKK yönetiminin Öcalan’ı boşa çıkaracağını tahmin etmiyorum. Öte yandan Türkiye’deki Kürtlerle iyi geçineceksin, Rojava Kürdistan’ına karşı düşmanlık yapacaksın. Bu kabul edilemez. Onun için Rojava Kürdistan’ı konusunda da hükümetin politikasının değişmesi gerekiyor.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici: Karşılıklı olarak belli bir mesafe katedilmesi ve mutabakata varılmasını önemsiyorum. Bundan sonra tarafların yapması gerekenler için adım atmaları önemlidir. Burada bize göre hükümetin ‘İç Güvenlik’ paketini geri çekmesi gerekir. Mevcut olan antidemokratik yasaları derhal geri çekmesi gerekiyor. Cezaevlerindeki hasta tutuklarının durumu derhal gözden geçirilmelidir.

BAHAR KILIÇGEDİK / REMZİ BUDANCİR