Cuma , 15 Mayıs 2015
Anasayfa » Alt Manşet » Dev-Yol’un eski gerilla komutanı, neden HDP’den aday olduğunu açıkladı
Dev-Yol’un eski gerilla komutanı, neden HDP’den aday olduğunu açıkladı

Dev-Yol’un eski gerilla komutanı, neden HDP’den aday olduğunu açıkladı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Ankara 2’nci bölgede birinci sıradan aday gösterdiği Devrimci Yol liderlerinden Mahmut Memduh Uyan, adaylık sürecine, ÖDP’den ayrılışına ve gerilla komutanlığından milletvekili adaylığına uzanan yolculuğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 

Diken.com.tr‘den Can Bursalı‘ya konuşan Uyan’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Adaylık süreciyle başlayalım istiyorum… Siz mi başvurdunuz, HDP’den mi teklif geldi?

Adaylık önerisi HDP’den geldi, bizler de yaptığımız değerlendirmeler sonucunda kabul ettik.

 

12 Eylül öncesinde ve sonrasında Devrimci Yol saflarındaydınız. 1979 ara seçimlerinde çok etkili bir boykot kampanyası düzenlemişti Devrimci Yol. 12 Eylül sonrasında da cuntaya karşı gerilla birlikleri kuran Devrimci Yol’un komutanıydınız. O günden bu güne ne değişti de parlamentoya girmeye karar verdiniz?

Öncelikle her zamana uyan bir mücadele yöntemi ve aracı olmadığını söylemeliyim. Dolayısıyla 12 Eylül öncesinin mücadele yöntemlerini ve araçlarını 12 Eylül öncesinin koşulları üzerinden değerlendirmek gerekir. Sözünü ettiğiniz 1979 boykotu, dönemin koşullarıyla birlikte anlaşılabilir. Keza 12 Eylül faşizmine karşı yürüttüğümüz gerilla mücadelesi de kendi içinde değerlendirilmeli. Yani gerilla mücadelesiyle biz kazansaydık zaten bugün bunları tartışıyor olmayacaktık.

Gelelim asıl soruya: O günden bu güne pek çok şey değişti. İnsanlar değişti, toplum değişti, dünya değişti. Baki olansa eşitlik ve özgürlük ideali. Dolayısıyla bizler önümüzdeki seçim sürecini eşitlik ve özgürlük ideali yolunda, bugünün araçlarını ve yöntemlerini arama bağlamında değerlendiriyoruz. Yani bizim öncelikli meselemiz parlamento ve parlamenterlik değil, devrimci bir yolun arayışı.

HDP’nin desteklenmesi gerektiğine inancımız, Türkiye halklarına karşı bir savaş aracı olduğunu gördüğümüz yüzde 10 seçim barajının yıkılmasına katılma isteğimiz, şovenizm karşısında durma gerekliliği gibi pek çok nedenin yanında, seçim sürecini devrimci toplumsal mücadelenin geliştirilmesi açısından da ele alıyoruz.

 

Uzun bir sessizliğin ardından siyaset sahnesine Özgürlük ve Dayanışma Partisi’yle dönüş yapmıştınız. Bugün ise sizi HDP’de görüyoruz. ÖDP’den HDP’ye geçişinizin altında hangi nedenler yatıyor?

ÖDP’ye ilişkin eleştiri ve değerlendirmelerimizi daha önceden ve açıkça yaptığımız için yeniden dönmeyi gerekli görmüyorum. Salt ÖDP’nin değil EMEP, TKP gibi sol partilerin de egemen siyaset ilişkileri içinde reel siyasetin gereklerini yerine getirme çabası yürütürken tükendiğini, toplumsallaşamadığını gördüğüm için bu yapıların kapatılmasını önerdim, kabul görmedi. Başka tartıştığımız konular da vardı.

Devrimci siyasal bir hareketin toplumsal sınıfsal zeminlerde yürütülen çabalar içinde oluşturulacağını düşünüyorum. Bütün çabalarım bu yoldadır. ÖDP’den ayrılma kararımı belirleyen anlayış budur.

HDP’de olmak meselesine gelince, işin özeti şudur: Bizim HDP’yle girdiğimiz ilişki vekillik, mebusluk ilişkisi olmaktan öte, dostluk ve dayanışma ilişkisidir. Bizim için esas olan bugün HDP’nin desteklenmesidir. Sonraki süreçlerde ortaya çıkacak olanak ve olasılıkları sonra değerlendirmek gerekir.

 

HDP’nin barajı geçmesi ve Ankara’da yeterli oyu alması halinde Meclis’te ilk kez bir gerilla komutanı sahne alacak. TBMM’nde fark yaratacağınızı düşünüyor musunuz?

Bu aşama HDP’nin barajı aşması bizim açımızdan yeterlidir. Kendimi mebus sıfatıyla Meclis koridorlarında dolaşırken hiç düşünmedim.

2007 yılındaki genel seçimlerde Ufuk Uras, o dönem Kürt siyasi hareketinin partisi olan DTP’nin desteğiyle Meclis’e girmişti. Siz ise o süreçte Uras’ın adaylığına karşı çıkmıştınız. Ancak bugün HDP listesinden seçime katılıyorsunuz. Bu durum sizin ‘tutarsız davranmak’la eleştirilmenize sebep olabilir mi?

Dediğim gibi politik meseleleri kendi koşulları içinde değerlendirmek gerekir. Ufuk Uras’ın adaylığına karşı çıkarken de, bugün aday olurken de söylediklerimiz ortada. Dolayısıyla ‘tutarsız davranmak’la eleştirilme kaygısı taşımıyorum ama öyle eleştirenlerin olmasını da yadırgamam.

 

Seçilmeniz halinde HDP grubuna katılacak mısınız yoksa yolunuza bağımsız olarak mı devam edeceksiniz?

Yeni tavırlar, yeni zamanların bizzat yaşanmasıyla alınabilir. Dolayısıyla bu şimdinin meselesi değildir.

 

Habere gitmek için: http://www.diken.com.tr/eski-gerilla-yeni-vekil-adayi-uyan-meselemiz-vekillik-degil-devrimci-bir-yol-arayisi/

 

İlgili haber: http://www.bahrainair.net/alt-manset/hdp-asil-bombayi-ankarada-patlatti-eski-gerilla-komutani-aday-oldu/

Etiketler: