
Erdoğan’dan Demirtaş’a: Haddini bil; Arınç’a: Ucuz kahraman!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ayrı aynı açıklamalar yapan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a yanıt verdi.
KENDİNİ BİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul Kazlıçeşme’deki Nevruz kutlamasında yaptığı konuşmada, “Erdoğan sen teksin, tek kalacaksın, biz ise milyonlarız” diyen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “Kendini bil, haddini bil” diye seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme Heyeti ve Dolmabahçe açıklaması ile ilgili sözlerine tepki gösteren ve ekranlar önünde hükümeti güçsüz gösterecek beyanlarda bulunmaması isteyen Bülent Arınç’a isim vermeden cevap verdi.
UCUZ KAHRAMAN
Ankara’da muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ismini vermeden şöyle yanıt verdi:
“Biz dertliyiz. Dert adamı söyletir. Eleştiriyorsam yaşadıklarımdan, bildiklerimden konuşuyorum… Meselesi koltuk olanlar, ucuz kahramanlık sevdalıları bizi anlamadı anlayamaz. Biz şahsi meseleleri işin içine katmadan bu işi çözeceğiz. Kimse şahsi hırslarını, ideolojik saplantılarını çözüm sürecinin önüne koymasın… Çözüm süreci benim sorumluluğumda başladı. Bundan sonrasına ilişkin yorum yapmak herhalde benim hakkım, benim vazifemdir.”
KÜRT SORUNU YOKTUR
Balıkesir’de söylediği “Kürt sorunu yoktur” sözlerini bir kez daha tekrarladı. “Gezi olayları Kürt kardeşlerimizin sorunlarının çözümünün ertelenmesine sebep olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı, “Türklerle Kürtlerin kardeşliği pamuk ipliğine bağlı bir kardeşlik değildir. Genç nesillerin bu kardeşliğin boyutunu, ruhunu çok iyi anlamasını arzu ederim.” dedi.
Malazgirt Savaşı’ndan Haçlı Seferleri’ne kadar Türkler ile Kürtlerin Anadolu’daki savaşlarda omuz omuza savaştığını söyleyen Erdoğan, “Yaklaşık 1000 yıldır bu topraklarda Kürtlerin yegane dostu ve kardeşi Türkler, Türklerin de yegane dostu Kürtler olmuştur. Açın bin yıllık tarihe bakın, Kürtlerin zor zamanlarda yanlarında sadece Türklerin olduğunu göreceksiniz. Türklerin de en zor zamanında yanlarında Kürtlerin olduğunu göreceksiniz. Birinci Dünya Savaşı sonrası ayırma çabalarına bizzat Kürtler karşı çıkmış, bizi birbirimizden ayıramazsınız diye duygularını, gayelerini ifade etmişlerdir. Ortak tarihimiz 30-40 yıldan ibaret değildir. Buna bakıp da Kürt Türk kardeşliğini sorgulayanlar tarihe ecdada haksızlık ederler.” dedi.
ART NİYET ARAYIŞI
2005 yılında Diyarbakır’da “Kürt meselesi benim meselemdir” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Devletin çözüm çabasına girmesiyle birlikte Kürt sorunu kavramı artık geçerliliğini yitirmiştir.” dedi:
“Kürt sorunu yoktur dediğimde bunu art niyetle başka yere çekmeye çalışıyorlar. Artık Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimin sorunu vardır, bakın bu başka bir şey, yatıp kalkıp Kürt sorunu şöyle, Kürt sorunu böyle… Kardeşim bana bırak bu işleri söylemeyi, Kürt kardeşlerimin sorunu olabilir, Kürt kardeşimin de var, Türk’ün de var Zaza’nın da hepsinin sorunları var. Bunları gidermek için çalışacağız, ayrım yapmayacağız. Sanki bu ülkede Kürt sorunundan başka mesele yok. Bu, ülkeyi bölmeye gayret etmektir. Bu ayrımcılıktır, bu nüans son derece önemli.”
Al Jazeera Türk / CNNTÜRK