
HDP hariç, diğer partiler aday listeleriyle neyi hedefledi: Çamuroğlu yorumladı
Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) 2007-2011 yılları arasında milletvekilliği yapan tarihçi-yazar Reha Çamuroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışındaki partilerin mevcut pozisyonlarını korumak üzerine milletvekili listesi yaptığını belirterek AKP’nin bir mücadele listesi yaptığını söyledi.
Milletvekili listelerine baktığında 7 Haziran seçimlerinin mevcut sorunları çözmek konusunda çok yetersiz kalacağını şimdiden söyleyebileceğini ifade eden Çamuroğlu, Türkiye’nin köklü bir restorasyon hükümetine ihtiyaç duyduğunu düşündüğünü kaydetti.
Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Çamuroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Milletvekili aday listeleriyle ilgili soruya Çamuroğlu, HDP dışındaki partilerin, mevcut pozisyonlarını korumak üzerine liste yaptığına dikkat çekti.
“Sadece HDP, genişlemek üzerine, büyümek üzerine, yayılmak ve hedef kitlesini geliştirmek üzerine bir liste yapmış” diyen Çamuroğlu, şöyle konuştu:
“HDP’nin listesinde, çok farklı kesimlerden insanlar görüyoruz. HDP’de belirgin bir Türkiyelileşme gayreti var. Listesinde Aleviler, Romanlar, Çerkez, Laz var. Fakat diğer partilerde belirgin bir şey var. AK Parti mesela, bana öyle geliyor ki bir mücadele listesi yapmış. Önümüzdeki dönemde AK Parti’nin, listeye baktığımda ben, bir mücadele öngördüğünü düşünüyorum. Kime karşı; onu değerlendiririz ama o ayrı bir konu. CHP’ye baktığımda, birkaç yerde sanki mevcudu kırmak gibi gelişmek, yenileşmek gibi bir gayret görüyorum ama esas olarak CHP mevcudu korumaya yönelik bir liste yapmış.
CHP İKTİDARI İSTEMİYOR
CHP listesine baktığımda şunu okuyorum açıkçası: CHP iktidarı istemiyor. Aynı şeyi tamamen MHP için de söyleyebilirim. MHP’de de durum o; kendini korumak, birkaç puan üstüne ilave etmek. MHP’de çözüm sürecinden dolayı ‘ben durduğum yerde puanımı artırırım’ gibi bir yaklaşım var.
Tabii bu durağanlaştırıyor; durağan, kendini korumaya, içe kapanmaya yönelik liste eğilimini geliştirmiş. 7 Haziran seçimlerine, bu listeleri gördükten, bu yaklaşımları gördükten sonra çok fazla umutlu değilim.
7 Haziran seçimlerinin mevcut sorunlarımızı çözmek konusunda çok yetersiz kalacağını şimdiden söyleyebilirim.”
“BARAJ KONUSUNDA BAŞKA YERDEN SÜRPRİZ GELEBİLİR”
Çamuroğlu, HDP’nin barajı aşıp aşmayacağına ilişkin bir soruya şöyle cevap verdi:
“Çok sınırda görüyorum HDP’nin barajı aşma durumunu, baraja yönelik konumunu. Aşabilir de aşamayabilir de. Fakat tabii aşarsa çok ciddi bir denge değişikliği olabilir. Ama baraj konusunda pekala başka bir yerden sürpriz gelebilir. Bu sürpriz de Saadet Partisi (SP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve MİLAD Partisi ittifakıdır ki oradan bir sürpriz gelebilir.
Türk seçmen tavrında şaşırtıcı şeylere rastladık geçmişte. Mesela 1999 yılında yüzde 24 ile iktidara gelen DSP, bir sonraki seçimde 2002 seçimlerinde yerle yeksan oldu yüzde 1 küsür oyla. Dolayısıyla biz seçmen sürprizlerine Türkiye’de açığız. Böyle bir sürpriz yapabilir mi diye acaba bu ittifakla ilgili soru işareti koymak isterim.”
“TEKRAR KARDEŞ OLMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
Reha Çamuroğlu, toplumdaki gerginlik ve kutuplaşmaya yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı:
“Son 5-6 yıldır biz bir millet olma özelliğimizi kaybettik. Bugün sanki birkaç millet var Türkiye’de ve birbirini sevmiyor bu milletler, bu insanlar birbirini sevmiyorlar, biz birbirimizi sevmiyoruz. Bizim tekrar bir millet olabilmemiz lazım, birbirimizle kucaklaşabilmemiz lazım. Bu nedenle ben 7 Haziran 2015 seçimlerinden çok ümitli değilim dedim. Çünkü listelere baktığımda pozisyonları koruyan bir tablo görüyorum. Türkiye’nin köklü bir restorasyon hükümetine ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Bu düşmanlıkları giderici, bu kutuplaşmayı çözücü bir koalisyona ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Burada ideal olan tabii solla sağın, muhafazakarlarla solcuların, sosyal demokratlar vesayre bir koalisyonudur. Türkiye’yi ancak böyle büyük bir koalisyonun restore edebileceğini, duygularımızı restore edebileceğini ve bizi tekrar bir millet haline getirebileceğini düşünüyorum.
Tekrar kardeş olmaya ihtiyacımız var, aman bu seçim döneminde dövüşmeyelim, aman bu seçim döneminde birbirimizin canını yakmayalım. Fakat bu seçimin arkasından kardeşleşmeye yönelik adımları, bizi temsil ettiğini iddia eden partilerden isteyelim ve bekleyelim.”