Pazartesi , 1 Haziran 2015
Anasayfa » Manşet » HDP’nin oy oranı ve muhtemel bir koalisyona bakışı… Selahattin Demirtaş açıkladı
HDP’nin oy oranı ve muhtemel bir koalisyona bakışı… Selahattin Demirtaş açıkladı

HDP’nin oy oranı ve muhtemel bir koalisyona bakışı… Selahattin Demirtaş açıkladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partilerinin oy oranının yüzde 10’un biraz üzerinde olduğunu söyledi.

Demirtaş, NTV’nin seçim özel programı olan “Liderler Konuşuyor” programına konuk oldu. Oğuz Haksever moderatörlüğündeki programda Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin ve Mete Çubukçu, Selahattin Demirtaş’a sorular yöneltti. Sorulan konulara Demirtaş’ın cevapları şöyle:

“HDP ŞU ANDA BARAJI AŞIYOR GÖRÜNÜYOR”

(Yüzde 10 seçim barajı) Bizim yaptığımız araştırmalarda yüzde 10’un biraz üzerinde görülüyoruz. Barajın üzerinde, sınırda duruyor. Seçim beyannamemizin açıklanmasından sonra yüzde 1 kadar seçmen kitlesinin partiye yöneldiğini görüyoruz. HDP’ye emanet olarak oy vermek isteyen bir kitle var. Bir gerekçeyle oy verenlerin de on gerekçeyle oy verenlerin beklentilerini de karşılamamız gerekiyor.

DİYANET POLEMİĞİ

(Diyanet polemiği) Biz din ve diyanet tartışmasını gündeme taşımadık. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından çarpıtıldığı için konuşmak zorunda kaldık.  Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı, İnanç Hizmetleri Başkanlığı kurulmalıdır. Bu dini özgürleştirmek, ibadeti özgürleştirmek; ipotek altından kurtarmaktır. Biz özellikle bir din-diyanet tartışması çıkarmış değiliz.

“CHP-MHP KOALİSYONA DESTEK VERMEMİZ ZOR”

(Koalisyon ihtimali) Biz barajı kesin aşarız. Biraz daha yüksek alırsak koalisyon ihtimali doğacak. İlk üç parti kendi içerisinde koalisyon çıkaracaktır. AKP çok farklı şeyler söylüyor. Hükümetle nasıl ortak programda anlaşırız, çok zor. Türkiye hükümetsiz kalmamalı. Koalisyonlardan korkmamak lazım, koalisyon felaket değildir. AK Parti, tek başına hükümet kuramayabilir. CHP-MHP koalisyonuna HDP’nin destek vermesi çok zordur. Seçim sonrası hükümetsiz kalınmaması için fedakarlık yapabiliriz. Yeni hükümet sivil anayasa yapma sözü vermelidir.

“YENİ ANAYASA BASKISI OLACAK”

(Yeni anayasa) Temel konularda uzlaşma sağlanamadığı için yeni anayasa yapılamadı. Bu seçim zorlayacak. Bütün partiler yeni anayasa yapın baskısıyla zorlanacak. Başkanlık ön şartıyla birlikte yeni anayasa tartışmasına girilemez.

Etiketler: