
Sandığa saygı çağrısı
İÜ’deki rektörlük seçimini açık oy farkıyla kazanan Prof. Dr. Tükel’e destek artarak sürüyor. Dün yapılan eyleme katılan yüzlerce kişi “Tükel rektörümüzdür” sloganı attı.
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan, İÜ Demokratik Üniversite Girişimi adayı Prof. Dr. Raşit Tükel’in göreve atanması için çağrılar sürüyor. Üniversite Dayanışma Platformu ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu’nun Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdiği ve Raşit Tükel’in de yer aldığı eyleme akademisyenler, öğrenciler, üniversite çalışanlarının da aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı. “#Rektör Raşit Tükel. Oylarımıza ve demokrasiye sahip çıkıyoruz” pankartı ardında toplanan akademisyen ve öğrenciler “Raşit Tükel rektörümüzdür”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. Tükel, basın açıklamasında YÖK’e ve Cumhurbaşkanı’na üniversitenin iradesine saygı duyma çağrısı yaptı.
İRADEYE SAYGI ÇAĞRISI
İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu adına konuşan Kazım Mermer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, sandığın iradesine saygı duymanın demokrasi eşiği olduğunu dillendiriyor diyerek YÖK’e ve cumhurbaşkanına “İstanbul Üniversitesi’nin iradesine saygı duyma” çağrısı yaptı. Mermer, “Demokratik, özgür, çoğulcu ve özerk bir üniversite inşa etmek adına gerçekleştirilecek dayanışma, tüm politik dinamiklerin, kurulların ve de kurumların birinci sorumluluğudur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek, akademik özgürlüklere, toplumsal barışa ve ülkede özlemini çektiğimiz demokrasiye katkı sağlayacaktır” dedi.
‘ATAMAYLA BAĞIMSIZ ÜNİVERSİTE YÖNETEMEZSİNİZ’
Yıllardır üniversitelerin daha özgür, özerk, katılımcı ve şeffaf olması için mücadele sürdürdüklerini vurgulayan Prof. Tükel, “Seçimle değil atamayla geldiğiniz zaman bağımsız bir üniversite yönetemezsiniz. Dışarıdan gelen taleplere karşı duramazsınız. Üniversitenin tüm bileşenleri rektörlük seçimlerinde oy kullanabilmeli. Öğretim üyeleri oylarını özgür, demokratik, özerk üniversiteden yana kullandı. Bu, üniversitede değişim istendiğini gösteriyor. Yıllardır rektörlük atamalarında seçimlerin dikkate alınmamasına tepki gösteriyoruz. En yüksek oyu alanın atanması gerektiğini söylüyoruz. Demokrasinin temel koşulu olarak sandık iradesini hayata geçirmek gerekir. Oylarımıza sahip çıktığımız gibi oylarımızın takipçisi olacağız” diye konuştu.
‘BİRİNCİ ÇIKAN ATANSIN’
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği de sandıktan birinci çıkan adayın atanması gerektiğini belirtti. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “YÖK ve Cumhurbaşkanı’nın, sandığın iradesine saygı duymasını beklemekteyiz. Cumhurbaşkanı’nın en sık başvurduğu kavram ‘sandık iradesi, millet iradesidir’ bu nedenle rektör seçimlerinde de sandık iradesine uymasını beklemek hem demokrasinin hem de asgari tutarlılığın gereğidir” ifadeleri yer aldı.
‘YAPILAN ÜÇ AŞAMALI ADAY SEÇİMİYDİ’
Raşit Tükel, en yüksek oyu alanın rektör olarak atanması talebini yinelerken diğer adaylar seçimlerle ilgili şunları söyledi: Seçimden 908 oy alarak ikinci çıkan Prof. Dr. Mahmut Ak: Burada yaptığımız işin adı seçim değil. Rektör adaylarını belirleme seçimi yapıldı. Bu üç aşamalı bir seçim. Özgür seçime göre ilk aşamada 6 kişilik liste oluşturuldu. Bu adayları kutluyorum. Bundan sonra YÖK aşaması var ve sonrasında da Cumhurbaşkanı atama yapacak.
‘SANDIKTAN 5. ÇIKAN BİLE ATANABİLİYOR’
Seçimden 382 oy alarak üçüncü çıkan Prof. Dr. Harun Cansız ise şunları söyledi: “Seçimler 10 gün gibi kısa bir sürede yapıldı ancak buna rağmen AKP’den milletvekili aday adayı olmak için istifa eden Yunus Söylet’in vekili olarak atanan ve seçimlere bir nevi onun mirasçısı olarak giren Mahmut Ak’ın ikinci olması manidar. Seçimlerden çekilmenin şu aşamada bir anlamı yok. Burada tartışılması gereken adaylıktan çekilip çekilmemek değil, 12 Eylül artığı olan YÖK’ün uygulamalarıdır. İsterdik ki demokratik bir seçim olsun. 2. 3. Hatta 5. Olan kişinin rektörlüğe atanabildiği enteresan bir yönetmelik var.”
MİRAY TAMER