
Siirt’te sivil barış iradesi
Çözüm sürecinde tartışma konusu olan “Gözlemci Heyeti” Siirt’te hayata geçirilmiş. İldeki STK’lardan oluşan heyet, devlet ile PKK arasındaki sorunları çözüyor.
Çözüm sürecinde ‘Gözlemci heyetin’ kurulup kurulmayacağı tartışıla dursun, Siirt’te bir araya gelen STK’lar kendi komisyonunu kurmuş bile. Yerel bazda inisiyatif alan bu heyet, ilde devlet yetkileri ile görüşüyor, sonra dağa çıkıp PKK ile görüşüp sorunlu konuların çözümüne katkı sağlıyor. Barışa katkı olsun diye din adamlarını sahaya inmeye ikna eden bu heyetin tek amacı barışın sağlanması. Heyette yer alan Ekrem Bilek Taraf’a konuştu.
5 KİŞİLİK HEYET
Heyetin ilde bulunan tüm siyasi partiler, STK’lar ve kanaat önderleri ile yaptıkları görüşme ve istişareden sonra oluşturduklarını ifade eden Bilek, heyette Türkiye Barış Meclisi, İHD, KESK, Baro, Memur-Sen ve Barış annelerinin olduğunu söyledi. İlde gerginliğin çıkmaması için çalışma yaptıklarını anlatan Bilek, süreçte çatışma çıkmaması için yoğun çaba içine girdiklerini anlattı. Valiliğin çalışmalarına çok olumlu karşılık verdiğini anlatan Bilek, legal alanda görüşme yaptıkları siyasi partiler ve kırsalda PKK ile yaptıkları görüşmelerin verimli sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
“PKK İLE GÖRÜŞTÜK”
Çözüm sürecinden bu yana bir çok konu ile yakından ilgilendiklerini anlatan Bilek, en çok kırsalda anıtların inşa edilmesinden dolayı yaşanacak olan gerginlikte inisiyatif aldıklarını anlattı. Lice’de Mahsun Korkmaz heykeli yapılmadan önce Siirt’te benzer olayların yaşandığını anlatan Bilek, “Lice olaylarından önce aynı olay Siirt kırsalında olduk. Devlet yetkileri bize, ‘Şimdi ne olacak, nasıl çözülecek bu olay. Müdahale edeceğiz’ dedi. Bizde, ‘Tamam şimdi ilk hatayı devlet yapmış. Zamanında hukuka uygun defin işlemleri olsaydı, şimdi bu olay yaşanmıyor olacaktı’ diyerek PKK’liler ile görüşmeye gittik. Onlara da aynı durumu anlattık. Sürecin hassasiyetini, olabilecek müdahalenin çatışmaya dönüşebileceğini ve risklerini uygun bir dille izah ettik. Hem devlet hem de PKK’lılarr sorumlu yaklaştılar. Mezarlık sessiz sedasız, oluşturuldu. Korkulan olmadı” dedi.
“ÇUKURCA’DA NE OLDU?”
Bu çalışmaların samimi bir şekilde yürütülmesi halinde olumlu karşılık bulacağını pratikte gördüklerini anlatan Bilek, “İnanın zor değil. Siz herhangi bir siyasi beklenti içine girmeden, samimi bir şekilde barış için çabalarsanız karşılığı oluyor. Devlette ciddiye alıyor, PKK’da. Bu yapı her ilde oluşabilir. Her il kendi gözlemci heyetini oluşturursa, olaylar çıkmaz. Mesela şimdi tehlike fazlasıyla var. Genel Kurmay Çukurca da saldırı olduğunu söylüyor. Peki gerçekten saldırı olduğunu nereden biliyoruz. Belki de yoktur. Belki de başkaları sırf savaş çıksın diye oraya ateş açıyor. Belki de hiç açılmıyor veya gerçekten ateş açılmış. Bu soruların tam anlamıyla cevap bulabilmesi için, oraya tarafsız bir heyetin gözlemci olarak gitmesi, inceleme yapması şart” dedi.
BAHAR KILIÇGEDİK/SİİRT