
Süryaniler açlık grevi yapacak…’Seyfo Katliamı’nı tanıyın’
1915’te atalarının da soykırıma uğradığını belirten Süryaniler, 20 Nisan’da bu talep doğrultusunda açlık grevine başlıyor.
Osmanlı devletinin son dönemlerinde Anadolu’da pek çok katliam ve trajedi yaşandı. Her ne kadar bunların arasında ilk akla gelen 1915’teki Ermeni Soykırımı olsa da, aynı dönemde pek çok Süryani de katledildi. Süryaniler, bu soykırımın artık Türkiye devleti tarafından da tanınmasını talep ediyor. İttihat ve Terakki’nin yönetimde olduğu 1914-1915 arasında gerçekleşen Süryani kırımına, Seyfo Katliamı deniyor. Bu katliama adını veren “seyfo” kelimesi ise Süryanicede “kılıç” anlamına geliyor.
100. YILDA, 100 SAAT
Süryaniler, 1915’in yani Seyfo Katliamı’nın 100’üncü yıldönümü nedeniyle 20 Nisan’da Mardin’in Midyat İlçesi’nde açlık grevi başlatacak. 100 saat sürecek olan grev, 24 Nisan’da sona erecek. Türkiye’nin geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğini belirten Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, 1915’te Süryanilerin de soykırıma maruz kaldığını söyledi. İlk defa bu taleple, bu tarz bir eyleme başlayacaklarını belirten Aktaş, eylemin Süryanilerin ve Türkiye’nin tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekti.
DİRENİŞ KÖYÜNE YÜRÜYÜŞ
Süryani köylerinde toplantılar düzenleyerek, halkı bilgilendirdiklerini ve Süryani halkını eyleme davet ettiklerini belirten Aktaş, açlık grevine bütün köylerden katılım olacağını belirtti. Eylemlerin açlık grevi ile sınırlı olmayacağını söyleyen Aktaş, şöyle devam etti: “Haziran’da 1915 olaylarında büyük bir direniş gösteren bir köyümüz var. Midyat merkezden oraya büyük yürüyüş düzenleyeceğiz. Bu yürüyüşümüze de yurt içi ve dışından büyük katılım olmasını bekliyoruz.”
ARTIK SUSMAYACAĞIZ
Asuri-Süryani kuruluşlarından oluşan bir “Seyfo” komitesi kurduklarını belirten Simon Poli ise Taraf’a şunları söyledi: “1915’te Süryaniler de tıpkı Ermeniler gibi soykırıma uğradı. Ancak bu güne kadar sürekli sustular. Artık susmayacağız. Hafızlarda canlı olan bu trajediyi anlatacağız. Soykırımın üzerinden tam 100 yıl geçti. Bu soykırımın tanınması için çalışma başlattık ve ilk etapta komite kurduk. Diyarbakır Şırnak ve Hakkâri üçgeninde değişik etkinliklerimiz olacak. Amacımız, Türkiye’nin soykırımı tanımasıdır. Seyfo inkarına son verilip kabullenmesidir.”
REMZİ BUDANCİR