
‘Türkiye, Katar ve S. Arabistan, El Nusra’nın eline geçse bile İslamcılara silah vermeyi kabul ediyor’
İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, Suudi Arabistan’ın bölgedeki diğer Sünni güçler, Katar ve Türkiye ile ittifak kurup Suriye’de Esad rejimine karşı muhaliflere destek verdiğini ve farklı silahlı grupları bünyesinde barındıran Fetih Ordusu’na mühimmat sağladığını yazıyor.
Gazeteye konuşan Suriye’nin kuzeyindeki muhalif yetkili Hüssam el Mari, “Moraller yüksek. Zaman alsa da Esad düşüyor” diyor.
ABD’nin bölgede oluşan yeni ittifaktan rahatsızlık duyduğu belirtilen haberde, Suriye uzmanı Joshua Landis’in de şu görüşlerine yer veriliyor:
“Suudi Arabistan Kralı Selman Orta Doğu’nun gidişatını değiştirdi. Savaşa girmek istiyor. Suudiler hiçbir zaman savaşmaz. Bu her şeyi değiştirdi.”
Riyad hükümetinden bir danışman da Times gazetesine açıklamasında ‘ABD ile olan ittifak Suudi Arabistan için çok önemli olsa da, Krallık artık bölgede tehdit olarak gördüğü unsurlara karşı harekete geçmek için Amerika’nın onayı beklemek istemiyor’ yorumunu yapıyor.
Körfez ülkelerinin artık ABD’nin İran’a karşı tavır almakta tereddüt ettiğine dair görüşün yaygın olduğu belirtilen haberde, Körfez ülkelerinden üst düzey bir yetkilinin de şu sözlerine yer veriliyor:
“Herkes, İran’ın genişleyeceği bir dönem geleceği konusunda hem fikir. İran’ın Yemen’de ayağının olmasına izin vermeyeceğiz. Lübnan’da yıllarca büyük bir sabırla ne olduğunu gördük. Şimdi Hizbullah’ı defetmek için bir dünya savaşı yaşanması gerekir.”
Suriye uzmanı Joshua Landis, muhaliflere destekle ilgili de şunları söylüyor:
“Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan, sonunda El Nusra’nın eline geçse bile İslamcı gruplara silah vermeyi kabul ediyor. ‘Esad gitmeden Suriye’ye düzen getiremeyiz’ diyorlar. Washington’da bazı destekçileri var. İlk adımın Esad’a karşı atılması gerektiğine inanıyorlar. CIA ve diğerleri Esad’ı, İslamcılık’a karşı bir siper gibi görüyor.'”
The Times’ın aktardığına göre Amerikalı kaynaklar, geçen gece de Körfez’den Suriyeli muhaliflere büyük miktarda para ve silah verildiğini söyledi.
ESAD’IN ‘SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİNE DAİR KANITLAR VAR’
Bu arada diğer İngiliz gazetesi Guardian’ın baş sayfa manşetinde Suriye rejiminin savaş suçları işlediğini kanıtlayacak resmi belgelerin son üç yıl içinde ülkeden sızdırıldığı ve elde edilen bu belgelerin de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve 24 üst düzey hükümet yetkilisi hakkında dava açmaya yeterli olduğu yazıyor.
Julian Borger imzalı özel haberde, uluslararası soruşturma komisyonunun araştırmasında, Suriyeli liderlerin 2011’de çıkan ayaklanmalarda protestoların bastırılmasında üstlendikleri rollere odaklanıldığı belirtiliyor.
Araştırmayı, Suriye’de savaş suçlarını inceleyen Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu yürüttü. Gazetenin haberine göre Komisyon’un beraber çalıştığı 50 Suriyeli soruşturmacı da hayatlarını tehlikeye atma pahasına resmi belgeleri ülke dışına sızdırdı.
Suriyeli soruşturmacılardan biri öldürüldü, bir diğeri ağır yaralandı, bazıları da gözaltına alındı ve işkence gördü.
Komisyon, aralarında İngiltere, ABD, AB, Almanya, İsviçre, Norveç, Kanada ve Danimarka’nın da bulunduğu Batı ülkeleri tarafından finanse ediliyor.
Belgelerin, savaş suçları mahkemesine sunulmak üzere toplandığı belirtilen haberde, Rusya’nın Suriye’ye yönelik soruşturmaları BM Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği de hatırlatılıyor. Haberde, “Fakat, son askeri yenilgiler ve Suriye hükümetinin üst kademelerindeki iç çatışmalar, Esad’ın devrilme ve rejiminin yargı karşısına çıkma şansını da arttırdı” deniyor.
Guardian, soruşturmanın rejimin üst, orta ve daha düşük kademelerinde yürütüldüğünü yazıyor. Komisyonun aynı zamanda IŞİD gibi radikal İslamcı grupların işlediği savaş suçlarını da incelediği aktarılıyor.