
Gazeteciye TOMA davası polise takipsizlik
Ankara’daki Berkin Elvan gösterilerinde TOMA’nın önüne geçerek polise uyarıda bulunan gazetecinin üç yıl hapsi istendi. Aynı gösteride bir vatandaşı yaralayan polis ise ‘meçhul sanık’ olarak nitelendi.
Ankara’da Berkin Elvan protestosunda TOMA’nın önüne geçerek çoğu liseli öğrenciler olan göstericilere gereksiz güç kullanmaması için uyarıda bulunan sürekli basın kartı sahibi gazeteci Rahmi Yıldırm’a ‘polise direnmekten’ üç yıl hapis istendi. Ancak, aynı gösteride plastik mermiyle bir vatandaşı yaralayan polis ‘meçhul sanık’ olarak nitelendi ve hakkında dava açılmasına gerek görülmedi. Polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan Berkin Elvan’ın ölümü üzerine geçen Mart ayında Ankara’da yapılan protesto gösterilerde gözaltına alınan 13 kişi hakkında Savcı Mehmet Taştan tarafından hazırlanan iddianame kabul edildi.
TOMAYI UYARAN GAZETECİ MALUM
Davanın sanıkları arasında sürekli basın kartı sahibi ve emekli jandarma subayı olan Rahmi Yıldırım da bulunuyor. Yıldırım, 13 Mart’taki eylemde, polisin kullandığı TOMA’nın önüne geçip, çoğu lise öğrencisi olan göstericilere gereksiz şiddet uygulamaması uyarısında bulunurken gözaltına alınmıştı. Yıldırım, emniyette de ‘polise gereksiz aşırı şiddet uygulamaması için sözlü uyarıda bulundum’ ifadesi vermişti. Ancak, Yıldırım’ın bu ifadesi iddianamede suç olarak gösterildi. İddianamede Yıldırım’ın “TOMA’nın önünde durarak ilerlemesini engellediği ve görevli emniyet mensupları ile tartışarak görevlerini yapmalarına mani olmaya çalıştığı” öne sürülürken, kanıt olarak da Yıldırım’ın TOMA’nın yanındayken ve gözaltına alınırken çekilmiş fotoğrafları kullanıldı.
GÖSTERİCİ YARALAYAN POLİS MEÇHUL
Gazeteci Yıldırım’ın TOMA uyarısına üç yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, polisin attığı plastik mermiyle yaralanan ve hastaneye kaldırılan Mert Cemal Çaba adlı vatandaşın durumu ise mesele yapılmadı. Savcı iddianamesinde bu olayın sorumlusunu bulup cezalandırmasını istemek yerine, onu ‘meçhul sanık’ olarak nitelemekle yetindi. İddianamede, bu nedenle “Meçhul Sanık hakkında kamu malına zarar verme, taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” denildi. Rahmi Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 13 sanığın 2911 sayılı yasaya muhalefetten üçer yıla kadar hapisleri istenen davada ilk duruşma bugün Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davada sanıklara hapis cezasının yanı sıra medeni ve siyasi haklarının (seçme-seçilme, velayet-vesayet, kamu görevine girme vb.) yasaklanması yönünde yaptırım uygulanması da isteniyor.
ADNAN KESKİN