
Hekimleri bölen ameliyat
İki sene önce yaptırdığı testlerde yüzde 87 meme kanseri, yüzde 50 yumurtalık kanseri riski taşıdığını öğrenen Angelina Jolie memelerini aldırmıştı. Jolie’nin yumurtalıklarını da aldırdığını açıklamasının ardından Taraf’a konuşan uzmanlar, Jolie’nin hem büyükannesini, hem annesini hem de teyzesini bu hastalıktan kaybettiğini hatırlatarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
YUMURTALIK KANSER TEDAVİSİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cenk Kiper, “Hastaya henüz kanser teşhisi konulmamışsa, BRCA testi pozitif çıksa bile çoğu zaman yumurtalıkların alınması gerekmez” dedi. Yumurtalık kanseri cerrahi olarak tedavi edilir. Ameliyatın yaygınlığı kanserin tipine ve yayılma dercesine bağlıdır. Eğer kanser tek bir yumurtalıkta yerleşmiş ve başka bir dokuya yayılmamışsa tek bir yumurtalık çıkartılarak operasyon tamamlanır.İleri düzey yumurtalık kanseri durumlarında her iki yumurtalık, tüpler ve rahim alınır. Karın içersinde kanserin yayılmış olduğu her doku çıkartılır. Alt karın bölgesindeki lenf bezlerinden hastalığın yaygınlık derecesini değerlendirmek amacı ile örnekleme alınır. Ameliyat sonrasında kemoterapi (ilaç tedavisi) veya radyoterapi (ışın tedavisi) kullanılır. Burada amaç, cerrahi ile çıkartılamamış mikroskobik düzeydeki tümör hücrelerini yok etmektir.
TEDAVİYE HASTA KARAR VERİR
Uzm. Dr. Arkun Hanlıoğlı: Jolie’nin durumunda olduğu gibi henüz kanser gelişmemiş ancak yapılan testlerin sonucunda kanser riski yüksek çıkan hastalara doktorlar durumu ve alternatifleri anlatır. Hasta memelerini ve yumurtalıklarını aldırıp aldırmayacağına kendisi karar verir.
KANSER DEĞİLSİN RİSKİN YÜKSEK
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cenk Kiper: Bir testin pozitif çıkması veya sonucun yüksek değerde olması demek kansersiniz demek değil, kanser olma olasılığınız yüksek demektir. Örneğin; Her sigara içen kanser olmaz ama sigara kanser olma riskini arttırır. Hasta henüz kanser değilse ve ameliyat işleminden önce menopozdaysa yumurtalıkları alırız. Angelina Jolie yumurtalıklarını aldırdı diye her BRCA testi pozitif çıkan kadının yumurtalıklarını aldırması gerekmez.
GENETİK YAPI ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Sezai Şahmay: Meme ve yumurtalık kanserine neden olan birçok gen vardır. Bu genler taşıyıcı olan ebeveynlerden kız çocuklarına geçmektedir. Yakın akrabalarında meme kanseri olan kadınlarda bu genler araştırılabilmektedir. Meme ve yumurtalık kanserlerinde genetik yapı çok önemlidir ve Jolie annesi, büyükannesi ve teyzesini kanserden kaybetmiş, yani risk faktörü çok yüksek. Ancak organın alınması uzun vadeli bir sonuç getirmeyebiliyor. Meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde kalınbağırsak kanseri de yüksek oranda görülebiliyor.
MİRAY TAMER