Pazartesi , 6 Nisan 2015
Anasayfa » Manşet » ‘Kadın gazeteciler, erkeklere göre üç kat daha fazla tehdit ve saldırıya uğruyor’
‘Kadın gazeteciler, erkeklere göre üç kat daha fazla tehdit ve saldırıya uğruyor’

‘Kadın gazeteciler, erkeklere göre üç kat daha fazla tehdit ve saldırıya uğruyor’

Kadın gazetecilerin sosyal medya üzerinde giderek daha fazla tehdit ve saldırıya maruz kaldığına dikkat çeken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), hükümetleri önlem almaya çağırdı.

AGİT’in raporuna göre kadın gazeteciler, erkek meslektaşlarına göre Twitter üzerinde üç kat daha fazla hedef alınıyor. Üstelik mesele sadece küfürden ibaret değil. Çok sayıda kadın gazeteci ölüm, cinsel şiddet ve tecavüz tehdidiyle de karşılaşıyor. Bazı kadınlar için, bu tehditler günlük hayatın bir parçası halini almış durumda.

diken.com.tr‘de yer alan habere göre kadın gazeteci ve blog yazarlarının uğradığı şiddet ve taciz  vakalarının yüzde 25’inin sosyal medya kaynaklı gerçekleştiği de AGİT raporunda dikkat çekilen bir başka önemli nokta.

SEDEF KABAŞ, TWİTTER’DA TEHDİDE MARUZ KALDI

Sedef Kabaş, kısa süre önce Twitter yorumları yüzünden gözaltına alındı, Twitter’da sayısız tehdite maruz kaldı. AGİT kadın gazetecilerin bu tehditlerle baş etme noktasında karşılaştığı sorunları da irdeledi. Buna göre, çoğu kadın gazeteci ve blog yazarı tehditler karşısında yalnız kalmaları nedeniyle ‘otosansür’ yoluna gitmek zorunda kalıyor.

Tehditler gazeteciler için psikolojik bir baskı ve travma haline geliyor. Bu da kadın gazetecileri hangi haberi yapacakları, hangi haberi sunacakları noktasında ‘zorunlu’ tercihlere itiyor. Kadınlar, bir süre sonra olası riskleri görerek bazı haberleri görmezden gelmek zorunda kalıyor.

AGİT raporunu kaleme alan Dunya Mijatovic, “Günümüzün dijital ortamı gazetecileri çok daha fazla görünür ve savunmasız hale getirdi” derken, kadın gazetecilerin birçok toplumda tabu ve dogmalara maruz kaldığını belirtiyor.

“Bu online saldırılar haberlerin içeriğine yönelik olmaktansa gazetecileri bir kadın olarak küçük düşürme eğiliminde” diye ekliyor Mijatovic.

AMBERİN ZAMAN: TOPLU LİNÇ GİBİ

Gazetecilerin güvenliğinin özgür medyanın önkoşulu olduğu belirtilirken, devletler de bu konuda önlem almaya çağrılıyor. Türkiye’nin sicili de hayli kabarık. Yakın zamanda Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceyda Karan Charlie Hebdo dergisinin kapağını köşesinde yayınlamasının ardından hedef gösterilmişti.

Konuyla ilgili BBC’den Bethany Ball’e konuşan Taraf gazetesi köşe yazarı ve aynı zamanda The Economist’in Türkiye temsilcisi Amberin Zaman, Gezi Parkı eylemleri dönemindeki haberleri yüzünden çok sayıda tehdide maruz kaldığını belirtiyor.

The Economist’teki Türkiye yazıları dolayısıyla da sık sık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen Zaman, “Mesajlar küfür dolu, şiddetli ve cinseldi. Ağza alınmaz bir dilin kullanıldığı, beni öldürmekle, bana tecavüz etmekle ilgili yüzlerce tweet aldım” diyor.

Charlie Hebdo saldırılarının ardından derginin kapağını Twitter hesabında paylaşmasıyla kısa süre önce benzer tehditlerle karşılaştığını söyleyen Zaman, “Toplu linç gibi. Sokağa çıktığımda fiziksel güvenliğimden endişe eder hale geldim” diyor.