
Yetimleri seçim malzemesi yaptılar
Başbakan Davutoğlu’nun girişimiyle Kamp Armen’in arazisinin yasal sahibinin araziyi Ermenilere iade edeceğini duyurulmuştu. Devir için arayan, soran yok…
Kamp Armen’in iadesi için umutlar tükeniyor. Geçen hafta AKP’li yetkililer tarafından Kamp Armen’in bulunduğu arazinin yasal sahibinin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun girişimleriyle ikna edildiği ve kamp arazisinin Ermenilere iade edileceği açıklanmıştı. Arazi sahibi Fatih Ulusoy’da yazılı bir açıklama yaparak kampı Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’ne bağışlayacağını söylemişti. Bunun üzerine kampta çocukken kalmış dünyanın farklı yerlerindeki 60 kişi tapunun teslimini kutlamak için Türkiye’ye gelme planı yaptı. Ancak aradan geçen zamanda medyaya yapılan açıklama dışında Kamp Armen ilgililerini devir için ne arayan ne de soran oldu. Kamp Armen’in Ermeni cemaatine iade edilmesi için düzenlenen kampanyanın öncülerinden Garabet Orunöz “Kampı iade etmediler. Kaç gün geçti bizi kimse aramadı.Yetimleri siyaset malzemesi, seçim malzemesi yaptılar.” dedi.
“GÜVENİM KALMADI”
Gedikpaşa Protestan Kilisesi hukukçularının arazinin devir işlemleri için hazır beklediğini anlatan Orunöz “Bu çok basit bir işlem. Bizim hukukçularımız hazır. Bir telefonla bir araya gelip kampın iadesi işini halledebiliriz. Ama kaç gündür basına yapılan açıklama dışında bizi arayan soran olmadı. Bizimle dalga geçiyorlar. Seçim malzemesi yaptılar. Seçimden sonra da vazgeçtik deyip işin içinden çıkacaklar. Benim güvenim kalmadı artık” diye konuştu. Kampın iade edileceğini duyunca İsviçre‘den geldiğini söyleyen Harutyun Demir ise “ Ben 7 yaşımdan 12 yaşıma kadar bu kampta kaldım. Buranın tuğlalarını getirdik, harcını çocuk emeğimizle biz yaptık. ‘Kamp iade edilecek’ dediler sevinçle Türkiye’ye geldik. Ne yazık ki somut hiçbir şey yok. Şimdi 65 yaşındayım. Buranın yıkımı benim yıkımım olur” dedi.
“İADE EDİLMEZSE REZİL OLURLAR”
Ohannes ve Arus Tecer ise Kamp Armen’de tanışıp evlenmiş. Evlendikten sonra bile her pazar kampa geldiklerini anlatıyor Arus Tecer. Kampı torununun da görmesini istediğini söyleyen Arus Hanım “Kampın yıkılan binası bizim anılarımızı yaşadığımız yerdi. Orada kamp müdürümüzün odası vardı. Kaşını kaldırıp baktığında kaçacak delik arardık. O binaya bakarken tüm bu anıları hatırlar birbirimize anlatırdık. Şimdi bu anılar o binayla birlikte gitti. Bari diğerlerine dokunmasınlar. İade edeceğiz diye söz verdiler. Bu saatten sonra bu kamp iade edilmezse rezil olurlar.” dedi. Ohannes Tecer ise kampa kepçe girdiğini ilk duyduğunda kendisini kuyuya atılmış gibi hissettiğini belirterek “Bu kampa bir şey olursa bizim için çok kötü olur” diye konuştu.
YIKIMI GÖNÜLLÜLER DURDURDU
Kamp Armen diğer adıyla Tuzla Ermeni Yetimhanesi, 1962 yılında Gedikpaşa Protestan Kilisesi’ne bağlı olarak küçük çocukların yardımıyla inşa edildi. Kampta aralarında Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de bulunduğu 1500 çocuk yetişti. Kamp arazisi 1983 yılında azınlıkların mülk edinmesine karşı çıkan devlet politikası sonucu eski sahibi Sait Durmaz’a iade edildi. Böylece, Sait Durmaz, 1962’de boş olarak sattığı araziyi, kamp tesisleriyle birlikte bedelsiz olarak geri aldı.Bu arada arazinin tapusu el değiştirdi. Araziyi satın alan son kişi ise kamp binasını araziyi başka bir şekilde değerlendirmek istedi. Bu amaçla 6 mayısta iş makineleri kamp alanında çalışmaya başladı. Kampın üçte birini yıkan iş makineleri kampın Ermeni Cemaati’ne iadesini isteyen gönüllülerin engellemesiyle durduruldu.
BAŞBAKAN’IN İNİSİYATİFİYLE…
Kamp arazisinin şimdiki sahibi ise problemin çözülmesi için yıkımı bir buçuk ay erteleme kararı aldıklarını açıkladı. Ermeni Cemaati ise kampa el koyarak hukuksuzca ellerinden alan devletin kamp alanını tekrar kamulaştırarak kendilerine iade etmesini istedi.Bu kapsamda geçen hafta AKP’li yetkililer Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inisiyatifiyle arazi sahibinin kampın iadesi için ikna edildiğini ve arazinin Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’ne iade edileceğini duyurdu. Kamp arazisinin sahibi de kampı bağışlayacağını açıkladı. Ancak aradan geçen sürede Ermeni Cemaati’ni ne arayan ne de soran oldu. Kampın iadesi için herhangi bir yasal işlem başlatılmadı. Gönüllüler ise yetimhane binasının yıkımını önlemek için 26 gündür kamp alanında nöbet tutuyor.
SÜMEYRA TANSEL