
AKP ekonomide niye başarısız oldu
Son üç yılda Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 3,1 oldu. Bu büyüme hızı benzeri ülkelere göre oldukça düşük düzeyde kaldı. Çünkü IMF verilerine göre gelişmekte olan ülkelerin son üç yılda ortalama büyüme hızı yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla Türkiye dünya ortalamasının altında kaldı.
Hemen bu konuya örnek verelim; son üç yılda ortalama yıllık büyüme hızı Hindistan’da yüzde 6,4, Çin’de yüzde 7,6, Endonezya’da yüzde 5,5, Malezya’da yüzde 5,4, Pakistan’da yüzde 3,9, Nijerya’da yüzde 5,3, Gürcistan’da yüzde 4,8 oldu.
Bu arada Türkiye yüksek enflasyon oranında da dünya ortalamasının üzerine çıktı. Son üç yılda gelişmekte olan ülkelerde yıllık ortalama enflasyon oranı yüzde 5,7 olurken Türkiye’de aynı oran yüzde 7,2 oldu. Yine Çin’de son üç yılda ortalama yıllık enflasyon yüzde 2,4, Tunus’ta yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Bu arada Türkiye son dönemde en yüksek işsizi olan ülke oldu. Çünkü işsizlik oranı Malezya’da yüzde 3,2, Hindistan’da 8,6, İsrail’de 5,3, Rusya’da 5,9, Çin’de 4,1 düzeyindeyken Türkiye’de yüzde 11,2’ye yükseldi. Bu verilere bakıldığında, Türkiye kendi kategorindeki ülkeler arasında son üç yılda en kötü ekonomik performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor.
İSTİHDAMIN YÜZDE 76’SINI SAĞLAYAN KOBİLER, KREDİLERİN ANCAK YÜZDE 25’İNİ KULLANABİLİYOR
Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…
Anlattık, çünkü Türkiye’nin ekonomide kötü bir performans göstermesinin nedeni hükümetin ekonomi politikasından kaynaklandı.
Nasıl mı?
Hemen cevaplayalım; Türkiye’de istihdamın yüzde 75,8’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,4’ünü küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yani KOBİ’ler sağlıyor. Yine bu ülkede KOBİ’ler faktör maliyetleriyle toplam katma değerin yüzde 54,2’sini ve maddi mallara ilişkin toplam brüt yatırımların yüzde 53,2’sini yapıyorlar. Ama aynı KOBİ’ler bu ülkedeki toplam kredilerin sadece yüzde 25’ini kullanabiliyorlar. İşte iktidarın ekonomi politikasındaki hata bu. Yatırımların yarısından fazlasını yapan, istihdamın üçte ikisini sağlayan KOBİ’lere hükümet sırtını dönünce ekonomide başarısız oldu.
AKP HÜKÜMETİ, AB İLERLEME RAPORLARINI DİKKATE ALSA EKONOMİ KRİZE GİRMEZDİ
Kısaca AKP hükümeti popülist kamu yatırımları için büyük firmalara kredileri dağıttı. Küçük firmaların kullandığı kredileri azaltınca ekonomiyi krize soktu.
Bir konuyu da unutmadan hatırlatalım; Avrupa Birliği 2014 İlerleme Raporu’nda üç bakanlığın yani Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarının politika araçlarının KOBİ’ler konusunda entegre edilmediği belirtiliyor. Bu nedenle KOBİ’lerin piyasadaki kredilerin yüzde 25’i gibi düşük bir oranı kullanmalarının Avrupa Küçük İşletmeler Yasası’na aykırı olduğu eleştirisi yapılıyor.
Anlayacağınız AKP hükümeti, Avrupa Birliği mevzuat uyumunu yapmamakta direndi. Şanghay Beşlisi gibi soru işaretleri yaratan konuları tartışmaya başladı. İşte kendi sonunu da böylece hazırladı. Hâlbuki ilerleme raporlarını dikkate alsa KOBİ’ler canlanır, ekonomi krize girmezdi.