
Cuma notları
HAYAT MEMAT SEÇİMİ
Ölüm kalım seçimine doğru son sürat yol alıyoruz. Arınç’ın çıkışlarıyla derinleşen çatlağın 17 Aralık 2013’te boy verdiğini unutmadan AKP içi ihtilâfların seçime giderken parti için, AKP gezegeni için ve esas Erdoğan için tehlike yaratacak boyuta gelmesinden medet ummak yanıltıcı olurdu. Zira iktidarda olmaktan şu veya bu şekilde istifade etmiş olanlar illâki kenetleneceklerdir ve nitekim kenetlendiler bile.
Keza bu seçim doğal olarak memleketin de hayat memat seçimi olacak. Bir yanda Erdoğan’ın muradı, korkuları, hesapları, AKP gezegeninin iktidarı ve gücü kaybetmesinin bedeli, diğer yanda toplumun huzur ve demokrasi beklentisi ateş ile suyun karşılaşması gibi. Küçümsenemeyecek bir çatışma potansiyeli demek bu.
Çatışma sandıkta cereyan edecek. Oy verme anlamında değil, verilecek oylara sahip çıkma anlamında. Oyları sayma ve oylara YSK açıklamasına kadar sahip çıkma hayat memat meselesinin özü bir bakıma! Mutlaka inceleyin: http://oyveotesi.org/ ile www.guvenlisecim.org/
ANKETÇİLERİN KÜNYESİ
Aylardır kamuoyu araştırmalarıyla yatıp kalkıyoruz. Sayısız şirket anket yapıyor, birbirinden farklı sonuçlarla karşımıza geliyorlar. Seçimin anlam ve önemi bu araştırmaların anlam ve önemini de öne çıkarıyor. Şirketler arasında iktidara doğrudan veya ondan proje aldığı için dolaylı olarak bağlı olanı çok. Araştırmaların selâmeti açısından şirketlerin künyesini çıkarmak, ilişkilerini şeffaflık testine tabi tutmak şart.
RAYMOND KÉVORKİAN KİTABI
“Kurban yakınlarının meşru sorularını cevaplamaya katkıda bulunmak için bölge bölge, mahalle mahalle bütün sürgün kafilelerinin yola çıkış tarihlerini tespit etmeye, izledikleri güzergâhları çizmeye, yönlendirildikleri ölüm tarlalarını belirlemeye, ‘refakatçilere’ (eskort) kumanda eden subayların ve yaygın şekilde ölüm tarlası olarak kullanılan geçitlerde görevlendirilen, Teşkilât-ı Mahsusa’ya bağlı başıbozuk birliklerin liderlerinin kimliğini saptamaya da çalıştım.” Pasin, Tortum, İspir, Erzurum, Bayburt, Hınıs, Tercan, Kiğı, Sırakonaklar, Kemah, Refahiye, Kuruçay, Koziçan, Erciş, Erçek, Adilcevaz, Gevaş, Varak, Bahçesaray, Van, Siirt, Bitlis, Hizan, Muş, Malazgirt, Bulanık, Sasun, Genç, Diyarbekir, Viranşehir, Severek, Derik, Silan, Beşiri, Lice, Arğana, Çermik, Palu, Mardin, Midyat, Savur, Cizre, Nusaybin, Harput, Elazığ, Keban, Pötürge, Arapkir, Kemaliye, Adıyaman, Kâhta, Besni, Akçadağ, Malatya, Dersim, Çarsancak, Çemişkezek, Sivas, Koçhisar, Zara… Ve daha nice mahalle, köy, kaza, il merkezi.
100 yıl sonra tarihinizi, Ermeni komşularınızın fecî akıbetini öğrenmek, yalan dağlarını delmek, dünü bugünü anlamak ve bu kâbusun üzerine birazcık olsa düşünebilmek için: Raymond Kévorkian, Ermeni Soykırımı, çeviren Ayşen Taşkent Ekmekçi, 1167 sayfa, İletişim Yayınları.
IŞİD’E YARDIM VE YATAKLIK
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 12 Şubat’ta oybirliğiyle El-Kaide bağlantılı gruplarla (El Nusra, IŞİD) ticareti kınayan ve ülke, kişi veya kuruluşlara yaptırım uygulama tehdidinde bulunan 2199 sayılı kararı aldı. Karar BM Antlaşmasının üye devletleri bağlayan, “Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler” adlı ve bir devlete askerî müdahale yapılabileceğini ima eden 42. maddeyi de kapsayan 7. Bölümü çerçevesinde alındı. Türkiye’nin yetkili kuruluşları ve bu durumda Dışişleri Bakanlığı Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu önemli kararı Türkçeye çevirmedi, çevirdiyse de açıklamadı. Oysa kararda altı çizilen talepler, haziran ayında açıklanacak ilk izleme raporu, diğer taraftan iç ve dış basında Türkiye-IŞİD ilişkisiyle ilgili haberler gözönünde bulundurulacak olursa konu devlet kadar toplumu da yakından ilgilendiriyor.
P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu bilgilendirme görevini üstlenerek kararı dilimize çevirdi. http://platform24.org/medya-izleme/810/medyanin-gozunden-kacan-kritik-karar
Twitter@AktarCengiz
*
Not:
Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz: