
Freestyle
Meşhur Basketbol takımı Harlem Globetrotters’a sadece şov amaçlı maçlar yaparken, gerçek bir takıma karşı başarı elde edip edemeyeceğini anlamak üzere Minneapolis Lakers tarafından maç teklif edilmişti. Harlem 1948 yılında yapılan maçı 61-59 kazandı. Aynı yıl Minneapolis Lakers NBA kurulmadan önceki lig şampiyonluğunu da aldı. İlerleyen günlerde Harlem ve Minneapolis Lakers arasındaki maçlar devam etti. Harlem üst üste birkaç maç daha kazandı.
Futbol oynamak ile şov yapmak arasında dağlar kadar fark olduğu düşünülür. Sirklerde inanılmaz top cambazları vardır, ama futbol oynamayı bilmezler. O nedenle “freestyle” futbolun içinde etkileyici biçimde rol alamayacaktır denebilir. Ancak, futboldaki “freestyle” kavramı tamamen şov amaçlı olsa da, aslında sahada oyuncular tarafından sık sık uygulanan hareketler içeriyor. Ronaldinho’nun topu ayağının dışı ile tokatlayarak içeriye doğru çekmesi, Hagi’nin Roberto Carlos’a yaptığı topun üzerinden atlayıp ayağının içi ile topu terse çekmesi gibi. Dünya futbolunun en üstündeki futbolculardan Ronaldo da aslında yıllardır “freestyle” hareketlerini kullanıyor.
Takımların alan savunmalarını çok iyi uyguladıkları günümüz futbolunda, yetenekli futbolcular konvansiyonel çalım teknikleri ile ceza sahası önünde bir oyuncuyu geçseler bile, kademeye giren oyuncular adeta basketboldaki yardımlaşma gibi alan daraltıp oyunu rahatlıkla bozabilmekteler. Bu durum yıllar önce anlaşıldığı için Ronaldinho ve Ronaldo tarzı “freestyle” hareketleri sahada da görülmeye başlanmıştı. Maradona’nın ısınma hareketlerini heyecanla seyrettik ama benzer hareketleri sahada görebilmek için 20 yıl beklememiz gerekti.
“Freestyle” sadece top sektirmenin sayısız versiyonu hâlinde iken, sahalarda kullanılabilecek şekilde rakip geçmeye yönelik kombine hareketlere dönmüş durumda. Genç futbolcular farklılık oluşturma adına bu hareketleri çalışıp sahada deniyorlar. Futbolda bir devrim yapacak kadar kullanılmayacak ama temel hareketler arasına gireceğine de şüphe yok. Futbol okullarında temel hareketler arasında verilen iç çengel (inside cut), dış çengel (outside cut) gibi hareketlerin yanında, yıllardır Littbarski ve Matthaus çalımı gibi futbolcuların isimleri ile özdeşleşmiş hareketler öğretilir. Del Piero, Romario ve Zidane ismi ile verilen hareketler bile mevcut. Her bir öğretilen hareket farkında olmasak da “freestyle” olarak adlandırılabilir. Çünkü basit top sürme haricinde, ekstra bir kaç ayak hareketinin art arda yapılması ile oluşan hareketler. Futbol altyapımız istenen seviyede olmadığı için, henüz temel hareketler üzerine yeterince eğilemiyoruz, ancak ilerleyen yıllarda “freestyle” hareketlerinin futbol okullarında öğretilmesi gerektiğini de göreceğimizi düşünüyorum.
*
Not:
Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz: