
‘Game of Thrones’un vazgeçilmezi tecavüz sahneleri!
Game of Thrones, tüm dünyada izlenen ve büyük bir hayran kitlesi olan, George R.R. Martin’in aynı adlı fantastik roman serisinden uyarlanan bir HBO dizisi! Şu an beşinci sezonunda ve yayınlandığı gün ve sonrasında o haftanın göze çarpan sahnesi/ sahneleri üzerinde sosyal medyada uzun sohbetler ve tartışmalar oluşturacak kadar sevenlerinin hayatlarını domine etmiş durumda. Ancak dizinin başından beri huy edindiği, sürekli alt metin olarak işlenen ama arada dizinin önemli karakterlerinin rol aldığı sahnelere yerleştirilen tecavüz sahnelerinden biri, geçen hafta yayınlanan 6. bölümde tekrarlandı ve tepkiler bu sefer diğerlerinden daha şiddetli oldu.
Ana karakterlerden biri Sansa Stark, evlendiği gece eşi Ramsay Bolton’un tecavüzüne uğradı. Ayrıca Ramsay bunu izlemesi için Sansa’nın çocukluk arkadaşı Theon’u zorladı. Sahne, kadının çığlıkları eşliğinde verilen Theon’un gözyaşlarıyla akıllara kazındı. Sosyal medya tepki mesajlarıyla dolmaya başladı. Senatör Claire McCaskill twitter hesabında, tecavüz sahnesinin rahatsız edici ve kabul edilemez olduğunu belirtip artık diziyi izlemeyeceğine yazdı. Benzer beyanları birçok kullanıcının yanı sıra feminist örgütler ve popüler isimler de tekrar etti.
Hemen karşı cephe oluştu. HBO, hem senaryo yazarlarının hem de dizinin arkasında olduğunu beyan etti! Uyarlanan kitabın yazarının açıklaması ise daha acayipti: “Kitapta bu sahnede Theon’un da olayın istekli bir parçası. Aslında dizide daha yumuşatılmış hâli kullanıldı. Bu sahne özellikle Sansa’nın gelişimi için önemli!” Destekleyen seyircinin gerekçesi ise daha da tuhaf! İlki bunun savaş filmi olması nedeniyle tecavüzün “olmazsa olmazlardan” biri olduğu. İkincisi ise zaten fantastik bir dünyadan bahsediyoruz. İzleyenler de gerçek ile hayali ayıracak yaştalar!
İstatistiklere göre dünyada her beş kadından biri tecavüze uğruyor. Bunların çok azı rapor ediliyor. Çünkü kadın, toplum ve adalet sistemi tarafından tekrar mağdur edileceğinin bilincinde! Bu tür popüler yapımlardaki tecavüz sahneleri, sadece bu tecavüz kültürünü beslemekle kalmıyor aynı zamanda onun iğrenç yüzünü maskelemeye de yardımcı oluyor. Erkeklerin henüz algılamaya başladıkları tecavüzün manası ve insanın benlik bütünlüğüne verdiği zarara dair tüm farkındalığının da gerilemesinin sebeplerinden biri hâline geliyor.
Tecavüz, kişinin benlik uyumu ile çevre arasındaki dengeyi bozan bir yaşam krizidir. Bireyin duygusal yaşamındaki en yıkıcı olaylardan biridir. Etkisi ömür boyu sürebilir. Mağdurların önemli bir kısmı intiharı düşünürken büyük çoğunluğunun kişiliğinde kalıcı değişiklikler olur. Hayatının kontrolünü elinden kaçırdığını düşünen kişi, psikolojik reaksiyonlar gösterebilir. Reaksiyonlar aylarca sürebileceği gibi kişinin savunma mekanizmasını da bozup felce uğratır. Mağdurun hayatını bu hâle getiren bir “eylem”e kolaylıkla yer verilip, “fantastik” ya da gerçek âlemin ayrılmaz bir parçası hâline getirilmesi ne kadar hastalıklı bir beyin yapısına sahip olunduğunun bir göstergesi, hem de sadece kişi bazında değil büyük toplumsal kesimlerce de!
***
‘Fantastik Dörtlü’de siyahî kahraman krizi!
Uzayda maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle kazandıkları farklı özellikleri dünyayı kurtarmak için kullanan dört kişinin hikâyesinin anlatıldığı “Fantastik Dörtlü”, yeni filmlerinde Johnny Storm karakterinin siyahî bir oyuncu tarafından temsil edilmesine sosyal medya üzerinden verilen tepkilerle gündemde! Tepkiler, orijinalinde böyle bir şey olmadığı ve bunların hep Obama yüzünden olduğu yönünde. Karakteri canlandıran Michael B. Jordan ise, çizgi karakterlerin 1961’de oluşturulduğunu artık 2015’te olduğumuza göre algının da değişmesi gerektiği, böylece daha fazla siyahî karakterin önemli rollerde görülebileceği ve ırk ayrımcılığına bir son verilebileceğini ifade etti. Böyle bir açıklama yapma zorunluluğu bile zaman geçse de ırkçı bakış açısının değişmediğinin somut göstergesi!