Pazar , 31 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Gökçek ‘Kale’yi fethediyor
Gökçek ‘Kale’yi fethediyor

Gökçek ‘Kale’yi fethediyor

Ankara Kalesi sadece başkentin değil Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından birisi. MÖ 2. yüzyılın başında Galatlar’ın Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu biliniyor. Roma İmparatoru Caracalla, Anadolu seyahatinde Ankara’nın surlarını tamir ettirmiş. Kale’de Roma’nın bazı izleri hâlâ duruyor. Osmanlılar döneminde kale zaman zaman onarılıp dış duvarları genişletilmiş. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin temelini oluşturan ve 1921 yılında Atatürk’ün telkinleriyle kurulan Eti Müzesi Ankara Kalesi’nin en yüksek burcunda Akkale’de kurulmuştur. Yani Ankara’nın bir şehir olarak asıl filizlendiği bu bölge, kentin ta kendisidir.

 

Bugün Kale ve çevresi yavaş da olsa çehre değiştiriyor. Ankara’nın en büyük kentsel yenileme projesi olan 207 hektarlık Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi 2005 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Proje çerçevesinde toplam 20 bin adet yapı yenilenecek. Ama nasıl?

 

Bugün Kale ve çevresinde gezildiğinde göze çarpan ilk şey, buralarda lokanta ve butik otel olarak kullanılan tarihî yapıların tarihî Ankara evlerine benzemeyecek şekilde yenileniyor olması. Mevcut durumda Hacı Bayram, Samanpazarı, Ulucanlar ve Ankara Kalesi civarında yenileme çalışmaları devam ediyor. Zorunlu değişime direnip orijinal hâliyle ayakta kalan konaklardan birisi olan Kınacızade Konağı’nın sahibi Fuat Ülger ile konuşuyoruz. Ülger “Ankara’da doğup büyüyüp ama hâlâ Kale’ye uğramayan çok sayıda Ankaralının olduğunu” belirterek “Kentin gerçek dokusuna karşı bu kadar ilgisiz kalmayı anlayamıyorum” diyor.

 

Kale içinde gezerken tarihî yapıların ve Roma’dan kalan surların ortasında yeni yapılan bir havuz çarpıyor gözümüze. Başkan Melih Gökçek, kentin her yerine inşa ettirdiği havuzlardan birisini buraya da yaptırıyor. Belki içine ışık da koyar.

 

Kale’nin dönüşümünde gerçekleşen iyi işler de yok değil. Çengelhan’daki Rahmi Koç Müzesi ve yeni açılan Erimtan Arkeoloji Müzesi bu tarihî alana kültür katarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni yalnız bırakmamışlar.

 

Anlaşılan “yenileme projesi” bittiğinde Ankara’nın bu müstesna mahallesi, tıpkı Türkiye’de geçmişte gördüğümüz diğer örnekler gibi aslına benzemeyen bir restorasyonla yüz yüze gelecek. Kale ile pek ilgilenmeyen Ankaralılar da iş işten geçtikten sonra buraya gelip bir çay içecek ve ardından Gökçek’in yanlış yaptığını konuşup “kent merkezindeki” evlerine dönecekler.

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Murat Erdin

Murat Erdin