Salı , 2 Haziran 2015
Anasayfa » Yazarlar » Herkes rütbesini bilecek
Herkes rütbesini bilecek

Herkes rütbesini bilecek

Süper ligimizde bu sezon yıldız savaşları üzerinden ortaya atılan ifadeler, futbolcular ile teknik direktörlere giydirilen üniformalı fotoğraflarla başladı. Hattâ sezonu şampiyon tamamlayan Galatasaray futbol takımının dördüncü yıldız içinde çektirmiş olduğu görüntüler sosyal medyada bir hayli tartışma konusu oldu. Kek kalıbı içinde fotoğraf çektirdiler ifadelerinin sezon sonundaki karşılığı GS Store tarafından satışa çıkartılan kek kalıpları şeklinde gerçekleşti. Pazar günü Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşma öncesinde TT Arena tribünlerinde hazırlanan üçboyutlu koreografinin dikkat çekici noktası hiç kuşkusuz militarist ifadelere yer verilmiş olmasıydı. Militarist ideolojinin toplumsal hayattaki karşılığının sadece ordu ve askeriye içerisinde bulunduğunu düşünmek ve davranmak, sözkonusu anlayışın neden iliklerimize kadar işlediğini görememek anlamına gelecektir. Bir ülkedeki kurum olarak ordu ve askerlik, militarist ideolojinin tıpkı buzdağı gibi denizin üzerinde olan kısmını teşkil eder. Asıl önemli kısım ve toplumsal hayat içerisindeki aktarım kanalları daha derinlerde yer almaktadır. Bu açıdan maçtaki koreografiyi hazırlayanların, medyada 4. yıldız üzerinden askerî terminolojiyi kullanmaktan kaçınmayanların bilerek ya da bilmeyerek, militarizme omuz vermeleri sözkonusu olmaktadır. “Herkes Rütbesini Bilecek”, “Selam Dur” ifadelerinde karşılık bulan bu anlayış, gazeteler aracılığıyla kitlelerle de buluşmaktadır. Galatasaray’ın şampiyonluğunu okuyucularına aktarırken “Orgeneral Galatasaray” şeklinde bir söylemi gazetenin üst manşetine çeken zihniyet, tam da sözünü ettiğimiz bu militer bakış açısını ortaya koymaktadır.

Eric Dunning’in de vurguladığı gibi; “Spor medyasının spor/ futbol karşılaşmalarına ilişkin haberleri sansasyonel bir şekilde ve askerî bir retorik ekseninde vermesi, önemli bir toplumsal sorun olarak futbol holiganizminin inşasına da katkı sağlamaktadır”. Tabloid gazetelerin yurtdışında da benzer bir anlayış içerisinde bulunduğunu görmekteyiz. Ancak bizdeki durum biraz daha farklı bir yapı arz ediyor. Sadece futbol gazetelerinde değil bütün gazeteler benzer bir söylem birliği içerisinde yayınlarını yapıyorlar. İşte bazı örnekler; Bakalım Kim Keskin Nişancı FB-GS (Vatan), Müthiş Kapışma (Vakit), İnönü’de OHAL (Fotomaç), Meydan Savaşı Saat 16’da (Vatan), Büyük Kapışma (Güneş), Avni Aker’de Rus Ruleti (Birgün), Zirvede Düello (Akşam), Kıdemli Yüzbaşı (VatanStarSabahFotomaçH.O.Tercüman), F16 (Takvim), Kurtuluş Savaşı (Türkiye), Yıldız Savaşları-4 (Vatan), Vakit Geldi Sahaya Çık ve Hedefi Yok Et (Fotomaç), Parçala Saldır Vur (Star), Şafak Söktü Düello Vakti (Fotomaç), Mıhlayın! (Galatasarayımız ve Fenerbahçemizden bugün devler liginde galibiyet bekliyoruz) (Fotomaç), Seferberlik (Fanatik), Ay Yıldızlı Füzeler Göreve/ Dur Tarih Vur Türkiye!- İngiltere’yi Topa Tutacağız (Akşam), Paris’i Fetih Günü (Fotomaç), Büyük Taarruz (Fotomaç).

Oynanan oyunu ve güzellikleri değil de yıldız savaşlarını çağrıştıran ve her fırsatta rütbe tartışmalarına gömülen futbol medyasının söylemi, sadece bu yıl ile sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki yıllarda da önümüze ‘Kıdemli’ olma tartışması çıkartılmak suretiyle gerçekleri ıskalamanın koşullarının yaratıldığı bir ortam hazırlanacak. Uyumaya her an hazır olan kitle için futboldaki yıldız tartışmaları ve olmayan futbol üzerinden bol yıldızlı rüyalar görmek çok kolay, yeter ki tek gördüğünüz top ve takımınız olsun! Böylesi bir durumda ise aslında hiçbir şey görmüyorsunuz demektir!

[email protected]

Etiketler:

Hakkında Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler