Salı , 2 Haziran 2015
Anasayfa » Yazarlar » İhracat hızla düşüyor
İhracat hızla düşüyor

İhracat hızla düşüyor

 

Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 oranında azaldı. Dün Türkiye İhracatçılar Meclisi geçen yılın mayıs ayında 12 milyar 874 milyon dolar olan ihracatımızın bu yılın aynı ayında 10 milyar 819 milyon dolara gerilediğini açıkladı.

Böylece ihracat yıl başından beri geçen yılın aynı aylarına göre Ocak’ta yüzde 9,8, Şubat’ta yüzde 13, Mart’ta yüzde 13,4, Nisan’da yüzde 9,8 ve Mayıs ayında yüzde 19 oranında geriledi. Ve yıllık ihracat 151 milyar 725 milyon dolar oldu. Böylece yıllık ihracat geçen yılın toplam ihracatı olan 157,1 milyar doların yaklaşık 6 milyar dolar gerisine düştü. Rakamlar böyle gelişince bu yılın ihracat hedefi olan 173 milyar doları tutturabilmenin artık mümkün olamayacağını söylemek herhalde yanlış olmaz.

Bu arada hemen hatırlatalım ihracatın gerilemesi 2015 yılı milli gelirini de düşürecek. Bildiğiniz gibi ihracat, milli gelirin hesaplanmasında toplam tüketim, toplam yatırım harcamalarına ilave ediliyor. Dolayısıyla AKP hükümeti devam ettiği takdirde yeni bir ekonomik politika tasarımı ortaya koyamadığı için milli gelir bırakın artmayı, azalacak. Zaten 2013 yılında 823 milyar dolar olan milli gelir 2014 yılında 800 milyar dolara geriledi. Ve kişi başına gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara düştü. O hâlde koşullar değişmediği takdirde bu yıl kişi başına gelir 10 bin doların altına gerileyebilir.

 

YÜZDE 55 DEVALÜASYON YAPMASINA RAĞMEN TÜRKİYE NİYE İHRACAT YAPAMIYOR

Peki, niye Türkiye’nin ihracatı geriliyor?

Geriliyor, çünkü Türkiye rekabet gücünü kaybetti. Hattâ son 24 ayda dolar bazında yüzde 55 devalüasyon olmasına rağmen mallarını satamıyor. Bildiğiniz gibi diğer ülkeler dünya ham petrol fiyatlarındaki gerilemeyi iç fiyatlarına yansıtıp enerji maliyetlerini yüzde 50 düzeyinde azalttılar. Oysa Türkiye bütçesini petrol ve enerji üzerinden alınan dolaylı vergilerle finanse ettiği için petrol fiyatlarındaki gerilemeyi iç fiyatlara yansıtamadı. Bu nedenle yapılan devalüasyon sadece iç fiyatların yükselmesine neden oldu. Böylece diğer gelişmekte olan ülkeler ihracatını çoğaltırken Türkiye ihracat yapamaz hâle geldi.

Bu arada hemen belirtelim Mayıs ayında ihracat Almanya’ya yüzde 26, İngiltere’ye yüzde 16, İtalya’ya yüzde 22 ve ABD’ye yüzde 15 oranında azaldı.

Yine Türkiye’nin Orta Doğu’da dış politikasının olumsuz sonuçları Arap ülkelerine olan ihracatı azalttı. Örneğin Mayıs ayında Irak’a ihracat yüzde 38 oranında geriledi. Yine yıl başından bugüne aynı ülkeye ihracat yüzde 27 oranında azaldı.

Tabii bir de Türkiye kaynaklarını lüks AVM, lüks lokanta, lüks konut, lüks otomobil ve lüks devlet binalarına harcadığı için ihracata yönelik mal üretecek sanayi ve tarıma yatırım yapamadı.

İşte bu nedenle ihraç edilebilecek mal miktarı azaldı. Dolayısıyla dış ticarete konu malların iç piyasa fiyatları yükseldi.

Anlayacağınız lüks tüketime kendisini kaptıran AKP iktidarı Türkiye’yi ihracat yapamaz hâle getirdi.

[email protected]

 

Etiketler:

Hakkında Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar
Süleyman Yaşar, Türk yazar, öğretim üyesi, eski bürokrat ve gazeteci. Eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisidir.