Çarşamba , 20 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Leyla bir Özgecandır
Leyla bir Özgecandır

Leyla bir Özgecandır

leyla bir özge candır

kara gözlü ceylandır

doyulmaz hüsn ü andır

 

Köşemiz karanlık yazılar köşesi gibi oldu. Toplumun en ince zerresine kadar zuhur etmiş bir karanlıktan bahsediyoruz. Özgecan’ın başına gelenler ülkemizdeki tüm kadınların başına her an gelebilecek bir şey. Tepedeki öfkeli cumhurbaşkanının nefret saçan sözlerinden tutun, kendini bir matah zanneden ayrımcı- gerici şarkıcı bozuntularına kadar toplumun her kesiminde yerleşik bir kadın düşmanlığı var. Yukarıda Saadettin Kaynak bestesi olan şarkıda adı geçen Leyla’yı sözcük anlamıyla gece olarak düşünürsek ülkemiz Özgecan’ın ölümüyle karanlık bir utanca büründü. Bu utancı hissetmeyenler de var elbette veya siyasi çıkar peşinde hâlâ. Twitter’de @mirahmedhan adlı kullanıcı “acı hissediyorsan canlısın başkasının acısını da hissediyorsan insansın” yazmış. Bu cümle tüm üzüntümüzü tercüme ediyor neredeyse. İnsanlar arasında değil de sayıları hiç de az olmayan hissetmeyen, hissetmeyi günah sayanların arasında yaşadığımızı fark edince ne yapabiliriz diye düşünmeye başlıyoruz.

Ne yapmalıyız ki bundan sonra kadınlar sokaklarda özgürce gezebilsin, renkli giysiler giyebilsin, istedikleri zaman kahkahalarla gülebilsinler? Ülkenin faşist yazgısını ancak kadınlar değiştirebilirmiş gibi geliyor. Siyah giyimli ve bıyıklı erkek bozuntularının siyasetten silindiği bir ülkede ancak gerçek özgürlük olabilir. Önümüzde seçimler var; tüm siyasi partiler milletvekili aday kotalarının yüzde ellisini kadınlara ayırsa, kadınları seçilebilecek yerlerden aday gösterseler erkek egemen şiddetli politik dil de değişmez mi? Kadına yönelik şiddet olaylarında ceza yaptırımlarının artırılması, cinsel eşitlik dersinin, demokrasi ve insan hakları dersiyle birlikte zorunlu olarak ortaöğretimde okutulması alınacak önlemden sadece birkaçı.

Daha zor olanı hepimizin günlük kullanımına yerleşmiş olan eril dili ayıklamak, yerine cinsiyetler arası fark gözetmeyen bir dil yerleştirmek. Yazılı, görsel ve sosyal medyada yer alan cinsiyetçi haber ve yorumlara nasıl son vereceğiz? Gerekli olan düşünce değişimini nasıl sağlayacağız peki? Son on yılda 7122 kadın öldürülmüş ülkemizde. Sanırım daha fazla söze gerek yok. Bu haftalık bu kadar. Umarım haftanızın geri kalanı biraz daha aydınlık olur.

@UlasDogaEralp

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Ulaş Doğa Eralp

Ulaş Doğa Eralp