Çarşamba , 13 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Sosyopat desem değil, psikopat desem istikrar yok
Sosyopat desem değil, psikopat desem istikrar yok

Sosyopat desem değil, psikopat desem istikrar yok

Psikopat ve sosyopat terimlerine ne kadar aşinasınız? Dünya nüfusunun yüzde 4’ünün sosyopat ve yüzde 1’inin ise psikopat olduğunu biliyor musunuz? Bunlar öyle çok uzakta da değiller. Birlikte büyümüş ya da ondan emir alan biri olabilirsiniz. Belki de her gün aynada ona bakıyorsunuzdur; olamaz mı?

Dexter, Hannibal, Sapık filminden Norman Bates, Sherlock Holmes ve Joker de bunların popüler kültür yansımalarındaki örnekleri! Son dönemde adı konmasa da bizim dizilerimizde de iki psikopat ve sosyapat arzı endam ediyor: Kocamın Ailesi dizisinden Rıza ve Bedel dizisinden Vedat karakteri. Ne demek istediğimin anlaşılması için size biraz psikopat ve sosyopatlardan bahsetmem lazım!

Her ikisi de literatürde anti-sosyal kişilik bozukluğu olarak geçer. Benzerlikleri ve farklılıkları vardır. Bu nedenle uzmanlar bu iki kavramı birbirinin yerine de kullanabiliyor. Ortak özellikleri, kanunları, toplumsal değerleri ve başkalarının haklarını önemsemez; vicdan azabı ve suçluluk duygusu hissetmez ve şiddet davranışlarını sergilemeye meyillidir. Farklılıklarına gelince, sosyopatlar sinirli ve kolayca ajite olabilen insanlardır. Duygu patlamaları yaşarlar. Genellikle eğitimsiz ve toplumun marjinal kesiminde yaşarlar. Bir işte sebat edemezler ve çok uzun süre bir yerde yaşayamazlar. Diğerleri onları rahatsız edici bulur. Suç işlemeleri –cinayet dâhil– daha çok gelişigüzel ve spontane şeklindedir.

Psikopatlar, çoğunlukla sevimli ve çekici bir karaktere sahip olsalar da duygusal bağlılık geliştiremez ya da başkasıyla empati kuramaz. Kolayca insanların güvenini kazanır ve onları yönlendirirler. Psikopat suçlular “cool”, sakin ve dikkatlidir. Duygulara dair mimikleri öğrenirler ama normalde o duyguları hissedemezler. İyi eğitimlidir ve işte sebat eder. Bazıları gerçek kimlikleri gizlemekte öyle başarılıdır ki bir ömür boyu kimse ondan şüphelenmez!

Kocamın Ailesi’ndeki Rıza karakteri ilk başta karşımıza bir psikopat olarak çıktı. Gözüne kestirdiği Ar ailesini, kendisinin onların kayıp oğlu olduğuna inandırdı. Bunun için araştırma yapmış, günlerce evlerini gözlemiş ve çeşitli bahanelerle onlarla tanışma fırsatı oluşturmuştu. DNA testiyle aileyi ikna eden Rıza, sonrasında evde ona gösterilen ihtimama ve ilgiye bir sosyopat gibi tepki vermeye başladı. Kızkardeşi Miray’ın, kendisinin başına gelenlerin müsebbibi gibi hissetmesinden keyif aldı. Yalanı ortaya çıktıktan sonra psikopat hâline dönüp kendisini kurtarmak için her yola başvuran Rıza, son bölümlerde bir meleğe dönüşüp babaanneye gerçek torununun kimliğini açıkladı.

Bedel’deki Vedat karakteri de açılışı tam bir sosyopat olarak yaptı. Ailesinin ilgiyi abisinde yoğunlaştırması ile kendini öteki hisseden Vedat, abisinin doğum gününde ona istediği oyuncağı vermediği için sinirlenip babasının tabancasıyla onu öldürdü. Sonrasında sevdiği kadını evlenmeye ikna etmek için kadının sevdiği adamı öldürmekle tehdit etti. Babasının annesine tecavüz ettiğini zevkle anlattı Ali’ye. Onu defaatle öldürmeye çalıştı ki burada psikopatlık örnekleri sergiledi. Son bölümde o da birdenbire karşısındaki insanın duygularını önemser olup ona göre davransa da sonuç, pek sosyopatça ve psikopatça olmayan intihar girişimi oldu.

Senaryo yazarlarının karakterler üzerinde ne idüğü belirsiz saplamalar gerçekleştirdiğini görüyoruz. Öyle ki tam bizim de böyle karakterlerimiz olacak artık derken bi bakıyoruz klasik kötü ama âşık ya da doğru yolu bulan bir adam hâline gelmişler bile! Hayaller de bir başka bahara kalıyor tabii!

 

***

 

Müfettiş Gadget’la çocukluğa dönüş!

 

Bir çoklarımız için Müfettiş Gadget’ın yeri ayrıdır. Okuldan eve dönüşlerde televizyonun karşına geçmemizin sebeplerinden biri de oydu. Müfettiş Gadget, sakar, dalgın, çevresinde olan bitenlerden bihaber bir çizgi film karakteri. Görevlerini hep Şef Kuinbi’den alan, yeğeni Penny ve köpeğinin her seferinde kendisini kurtardığı ve düşmanının hep Dr. Pençe ve ajanları olduğu bir dünyası var. Gadget’in şapkasından, elbisesinden vs. çıkan çeşitli alet edevatla robocopa benzemesi ama çoğu zaman alakasız şeylerin ortaya çıkması onu benzerlerinden ayıran bir özellik katar. İzlememeniz gereken sinema uyarlamaları olan ve giriş müziğinin birçok versiyonunu internetten bulabileceğiniz Müfettiş Gadget, yeniden yapım sürecini alındı. ABD’de Mart 2015’te yayınlanmaya başlayacak yeni bölümlerin diğer ülkelerdeki yayın tarihi ise belirsiz! Ne diyelim “Go Gadget Go!

[email protected]

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Betül Tansel

Betül Tansel